Върховният административен съд (ВАС) отмени окончателно разпоредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, според които на жените, навършили 43 години, не се полага безплатно инвитро (решението виж тук).

Правилникът е издаден от министъра на здравеопазването, а отменените разпоредби са чл. 27, ал. 1, т. 3 и ал. 2. Първата предвижда, че независимо от медицинските индикации, които се съобразяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението за нея. С втората разпоредба пък се отказва държавата да финансира втория, третия или четвъртия опит на тези жени.

Върховните съдии Йовка Дражева (председател на състава), Юлия Раева (докладчик), Донка Чакърова, Галина Карагьозова и Радостин Радков оставят в сила решението на ВАС от юли, когато съдът отмени разпоредбите, тъй като през 2011 г., когато са приети, не е бил спазен Законът за нормативните актове (ЗНА) – въведеното възрастово ограничение не е било мотивирано, а по промените не е имало обществено обсъждане. Съдът прие тогава, че е нарушен и чл. 77 от АПК, тъй като проектът не е обсъден заедно с представените становища, предложения и възражения (виж още тук).

В хода на делото представителят на министъра на здравеопазването е посочил, че възрастовото ограничение се налага, тъй като се прилага хормонална стимулация, която при жени в напреднала репродуктивна възраст може да доведе до нежелани реакции и противопоказания, а с напредването на възрастта нараства и опасността от раждане на дете с аномалии.

Първоинстанционният състав на ВАС се съгласи, че възрастовото ограничение може да е медицински обосновано, както и че именно 43 години може да е пределната възраст, до която е обоснована инвитро процедурата, но подчерта, че тези мотиви не са били изложени при приемането на промените в правилника.

„Освен това, недопустимо е мотивирането на административния акт, било той индивидуален, общ или нормативен, да се извършва едва при провеждането на съдебния контрол за неговата законосъобразност“, се казваше в решението на съда.

Петчленният състав на ВАС напълно споделя тези изводи и подчертава, че неизпълнените изисквания на ЗНА са съществено нарушение на процедурата по изработване на проекта на нормативния акт и е достатъчно основание за отмяната му.

„Посочените разпоредби са гаранция за спазването на основни принципи при изработването и приемането на нормативните административни актове. Те са императивни и тяхното нарушение опорочава в съществена степен процедурата по изработване на проекта на нормативния акт. Чрез поставянето на изискването за публикуване на проекта и мотивите към него законодателят цели да осигури участието на заинтересованите лица в хода на изработване на проекта“, се казва в окончателното решение на ВАС.

Текстовете от правилника бяха оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро, тъй като е навършила 43 години. Адвокатите ѝ Михаил Екимджиев и Катина Бончева посочиха пред съда, че Законът за здравето не поставя изискване за възраст за асистираната репродукция и с правилника на практика е дописан законът. Според тях ограничението за възраст е и дискриминационно, защото игнорира индивидуалните репродуктивни способности на жените, а така финансиране се отказва на формален признак. Според жената, на която е отказано инвитро и адвокатите ѝ, разумният, балансиран и недискриминационен подход, потвърждаван и в решения на Европейския съд по правата на човека, е да се отчитат както обективни критерии, какъвто е възрастта, така и индивидуалните здравни показатели, които определят възможността за зачеване. Т.е. трябва да се търси баланс между обществения интерес за рационално разходване на публични средства и индивидуалното право на жените да имат достъп до асистирана репродукция.

Първо тричленният състав, а сега и петчленният състав на ВАС не се съгласяват с доводите им, като обясняват, че правилникът на центъра е издаден на основание на Закона за администрацията и на правителственото постановление за създаването му. А във въпросното постановление е посочено, че организацията на работа и дейността на фонда, както и медицинските критерии за определяне на лицата, които имат право на финансиране, се уреждат с правилник, издаден от министъра на здравеопазването, който се обнародва в „Държавен вестник”.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 16:46
Гост

Съжалявам да го кажа, но да се финнасират жени над 43 години за инвитро е разхищение на средства.
Защо не са родили на 20, 30, 40, че се сещат на 50 да стават майки?!
Кое ги е спирало преди?
Каква майка ще си на 50? На какво ще научиш това дете?
Масово младите двойките имат репродуктивни проблеми и на никого няма да му е приятно да му се бавят документите от фонда, поради това че баба Гина е решила да ражда на 50.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 12:11
Гост

Еми съжалявам много за женичките, ама инвитрото над 40 г. е живо точене на народна пара от алчни доктори и клиники с успеваемост под 5%, която се крие от алчните инвитраджии и от Министерство на здравеопазването, за да не им се спре далаверата!!! А това, че дават напразни надежи на сума ти ми жени и им разбиват психиката доживот, даже няма и да го коментирам!

Диана
Диана
08 декември 2022 15:07
Гост

Аз заченах инвитро и родих напълно здраво и доносено дете на 48 г. И бях единствената с успешен опит от четирите жени с които ни вървяха паралелно процедурите и които баха между 28 и 35 г.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 9:54
Гост

Пътека за всички луди в климактериум да харчат общи пари….и нови светли печалби на частни клинички с две магарета и 2-ма лекари.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 10:20
Гост

Май ти си в климактериум. На 43 не се влиза в климактериум, освен ако нямаш заболяване или по изключение.
Има си начин за проверка, дали жената може да износи и роди здрав плод и ако това е възможно, няма никакъвпроблем да се направи асистирана репродукция и на 43+. Има жени, които зачеват и раждат естествено и на 50.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 10:28
Гост

Изобщо прочете ли акциото на репликата си или си пишеш по инерция.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 12:15
Гост

Говориш абсолютни глупости, очевидно поради непознаване на материята. Вече страшно много жени са с изчерпан яйчников резерв и под 40 г. Тва с естественото забременяване и раждане на 50 г. е вече само във фантазиите ти и по филмите.

Един там
Един там
07 декември 2022 22:51
Гост

Все пак правото следва развитието на живота,а не обратното.Сигурно на повечето от форума колеги,бабите им са били на 43-45-50 г. когато са се раждали.А сега в името на кариера,образование ,развитие и разбира се пари най-вече тепърва се сещаме да раждаме на 45+.Как беше о,времена,о……

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 декември 2022 18:13
Гост

„Първо тричленният състав, а сега и петчленният състав на ВАС не се съгласяват с доводите им, като обясняват, че правилникът на центъра е издаден на основание на Закона за администрацията и на правителственото постановление за създаването му. “

Браво, все пак във ВАС има останали магистрати с разум в главите.

Димитрина
Димитрина
07 декември 2022 17:46
Гост

Съгласна съм, че с напредването на възрастта нараства и опасността от раждане на дете с аномалии.

Кажи честно
Кажи честно
07 декември 2022 17:49
Гост

A, защото при малолетните ромки, или при тези бъдещи майки, които пият, пушат и се друсат няма никакъв риск.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 декември 2022 18:15
Гост

Не е вярно, рисковете са по-скоро за майката и евентуални усложнения във връзка с бременността и раждането, а не аномалии на плода.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 10:21
Гост

То си има начин да сепроследи ощ в най-ранните стадии на бременността. Това не е причина за човек да опита да има деца и след 43 години.

Василена
Василена
07 декември 2022 17:24
Гост

Нямам думи

Джели Фиш
Джели Фиш
07 декември 2022 17:24
Гост

Истинска драма в тая държава. Никаква политика за подтикване хората да имат деца

Чавдар
Чавдар
07 декември 2022 17:37
Гост

Докарахме я до там, че хората остават с по едно дете. С изключение на ромите разбира се.

Тарзан
Тарзан
07 декември 2022 17:40
Гост

Няма смисъл да раждаш дете, ако не си в състояние да му осогуриш безгрижно детство и нормален живот. А не просто оцеляване.

Даниела
Даниела
07 декември 2022 17:23
Гост

Добра новина

Шопов
Шопов
07 декември 2022 17:22
Гост

Държавата защо е решила, че след 40 човек не може да има дете или трябва да плаща хиляди левове още преди да се роди детето? А после, като се роди? Да, няма мотивиране за ограничения след 40.

Дичо
Дичо
07 декември 2022 17:42
Гост

И аз не разбирам. Не стига, че тези деца и родителите им са в неравностойно положение.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
08 декември 2022 5:43
Гост

Защо държавата трябва да решава дали някой да има дете, или не? Защо държавата трябва да осигури пари за изкуствено зачеване след 40, а майката 20 години е пречила на природата да зачене по естествен? Защо държавата трябва да осигурява пари за изхранване на детето, а не бащата и майката? Защо държавата трябва да дава луди пари за лечение, ако детето се роди с аномалии? Еми защото тези майки 20 години са гонили кариера, отблъсквали са ухажорите, а накрая тичат да хванат последния вагон на последния влак.

Мими
Мими
08 декември 2022 8:28
Гост

Говорите глупости! Знаете ли, че повечето от тези жени се борят с години да имат рожба? Имам познати започнали борбата преди 15 години, защо да нямат право на дете? В групите е пълно с жени с над 10 процедури и то все неуспешни. Запознайте се малко преди да пишете глупости!

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 9:56
Гост

Дали пък природата не си знае работата……………

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 12:22
Гост

Така е, но след 10 и повече неуспешни процедури, шансът нещо да се получи нещо, е под 1%, уважаема. Спрете да се заблуждавате!!!

Пепи
Пепи
07 декември 2022 17:21
Гост

Е как да имаме положителен приръст?

Ганев
Ганев
07 декември 2022 17:23
Гост

Ами то само при гнусните цигани има положителен приръст, но те не се интересуват от нищо, само се плодят и как ще гледат децата – не е ясно

Тодорина
Тодорина
07 декември 2022 17:21
Гост

Надявам се, че няма повече да има такава дескриминация

Хасконска
Хасконска
07 декември 2022 17:20
Гост

Брави на ВАС

Бобеска
Бобеска
07 декември 2022 17:19
Гост

Познавам жена, която роди на 42. Това не е невъзможно и е глупаво държавата да пречи на жени над 40.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 декември 2022 18:16
Гост

Ограничението е за над 43 години, не над 40

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 21:43
Гост

Е, и? Жена зачева и ражда и след 43.

Кукуригу
Кукуригу
07 декември 2022 19:08
Гост

Аууу, ма наистина ли било възможно, каква изненада! 😀
Как точно пречеше държавата досега на над 40-годишните да забременяват? За съвсем друго нещо става дума.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2022 21:42
Гост

Колежка на мъжа ми зачена и роди на 51.

Дерменджиева
Дерменджиева
07 декември 2022 17:12
Гост

МА това е малоумна забрана. Малоумна!