Вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка, а министър-председателят Бойко Борисов я прие. Това става на 26-ия ден от протеста на майките на деца с увреждания, които излязоха на улиците с искане за оставката на Симеонов по повод неговите думи, че те са „кресливи“, а децата – уж болни.

В специално изявление пред медиите Симеонов обяви, че решението е лично, не е по искане на премиера, взел го е днес следобед и го е обсъдил със съпартийците си и с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Симеонов обясни, че оставката му е резултат от продължаващата медийна кампания особено от последните два дни, която поставя акцент вече не върху неговата личност, а върху негови съпартийци.

Макар да не го спомена поименно Симеонов има предвид изказване на своя съпартиец Петър Петров, който вчера каза по Дарик радио, че децата с увреждания трябва да са в домове, където за тях да се грижат специалисти. Посочи още, че е „виждал това чудо, как тези деца, ненормални във всяко едно отношение, как изнасят концерти, как рисуват“. „Според мен е възмутително, че те (протестиращите майки – б.а.) отказаха ваучери с част от тези пари, с които те да могат ползват специализирана медицинска помощ и поискаха парите, това не е правилно„, каза още Петров. По-късно  отрече да е казвал това, но Дарик радио пусна пълния запис на интервюто.

Давам си сметка, че е медийна кампания, от която се възползват и определени политически сили. Тази медийна кампания удря върху рейтинга на правителството и се превръща в пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си го позволя„, каза тази вечер Валери Симеонов. Допълни, че не може да тежи като воденичен камък на сегашното управление, което било едно от най-успешните, като с присъствието си в изпълнителната власт създава „предпоставки за протести, атаки от опозицията и извънпарламентарни партии и части от обществото“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Електорат
Електорат
16 ноември 2018 22:25
Гост

Не бих казал, че сегашното управление е успешно.

Митето
Митето
16 ноември 2018 22:13
Гост

Ех този политически натиск. Съвсем скоро един бивш конституционен съдия разказа за не дотам безпристрастните решения.

Цецко
Цецко
16 ноември 2018 21:27
Гост

Симеонов вече не е удобен на Бате и затова изгърмя като бушон.

hi hi
hi hi
16 ноември 2018 21:25
Гост

Egati kefa.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 21:25
Гост

Крайно време беше.