Правото на ЕС е пределно ясно – лекарствата, и в частност ваксините, могат да се одобряват за целия съюз от Европейската агенция по лекарствата. Но и всяка държава има право да одобри използването на определени лекарства на нейната територия.

Засега единствено Унгария е одобрила две ваксини, които не са „пуснати“ от Европейската агенция – руската „Спутник V“ и тази „Астра Зенека“, като за първата сключи договор за доставка на 2 милиона броя. Скоро се очаква да разреши употребата и на китайската ваксина на Sinopharm, като властите в страната имат готовност да купят 1 млн. дози от нея..

Ако Европейската агенция по лекарствата е одобрила дадена ваксина, всяка държава може свободно да се договаря за количества над поръчаните от ЕС. От тази възможност се възползваха редица държави от ЕС, като напр. Малта и Италия.

Според специалистите масов имунитет може да се създаде само при ваксиниране на по-голямата част от населението в кратки срокове от до 6-10 месеца. В противен случай, е много вероятно имунитетът от ваксината да започне да „пада“ – точно както става и с хората, изкарали COVID-19. Възможно е и да се появят нови мутации, които да са устойчиви на ваксината. Като тук задължително трябва да се отбележи, че в една цивилизована европейска държава не би следвало да се допуска задължителна ваксинация. Свободата също като здравето е основна ценност.

Източник: More Than 65.6 Million Shots Given: Covid-19 Vaccine Tracker (bloomberg.com)
Източник: More Than 65.6 Million Shots Given: Covid-19 Vaccine Tracker (bloomberg.com)

От приложената сравнителна таблица се вижда, че ваксинираните в ЕС на 1 млн. души за периода от 18 до 24 януари 2021 г. са над 5 пъти по-малко от тези във Великобритания и над 3 пъти по-малко от тези в САЩ. Не стига това, ами ЕС е доста по-назад и от съседни на България относително по-слаборазвити страни като Сърбия, които имат БВП на глава от населението даже под българския.

Да не говорим за Израел, където за една седмица има 18 пъти повече ваксинирани на 1 млн. души от ЕС. Но администрацията на Израел договори още през лятото на двойни цени приоритетни доставки на ваксините на „Пфайзер-Байонтек“ и „Модерна“ и вече са ваксинирани над 2,5 млн. човека. Очаква се до края на март цялото население на Израел да е ваксинирано.

На фона на това редица други правителства проспаха лятото. Да, ранните големи доставки на ваксини са на около два пъти по-високи цени от тези на ЕС и срещу задължения властите в Израел да следят по договорена схема резултатите от прилагането на ваксината и да уведомяват двете фармацевтични компании. Но в Израел държавата и бизнесът са приятели, а здравната система се финансира от четири конкуриращи се здравни каси. И са си направили сметката, че по-скъпите ваксини ще се изплатят многократно от прекратяването на епидемията. Тук не става въпрос за бедни и богати държави. Защото и богатите, и бедните биха могли да инвестират допълнително по 10-15 евро на ваксина с оглед на многократно по-големите ползи от бърза ваксинация.

От тези данни излиза, че съответните служители от ЕК са се справили най-зле. И британците ще извадят силен аргумент защо са излезли от съюза. По-важният извод е, че ЕС трябва спешно да вземе мерки и да промени структурата и стимулите за работещите в ЕК. Пълната сигурност на работещите в комисията, дори при непостигане на прилични резултати, трябва да отпадне. Крайно време е всеки работещ и всеки ръководител в Евросъюза да носи отговорност за липсата на добри резултати.

Евробюрократите, вместо да са бързи и иновативни за важните неща, непрекъснато измислят нови и нови регулации, като някои от тях са за неща, които очевидно не са тяхна работа. Като например действалата 21 години директива за размера на краставиците, за регулации за вида на други зеленчуци и плодове или пък сегашната инициатива да се обсъжда как шефовете да не могат да безпокоят работещите дистанционно, когато имат обедни почивки. Въпрос, по който трябва да се „пипа“ много внимателно, за не доведе до спиране на иновациите. Свръхрегулацията е точно толкова вредна, колкото и липсата на регулация.

Защото въпросът не е само в това, че ЕС сериозно изостана в доставката на ваксини. Много по-големият проблем е именно в липсата на достатъчно иновации. Да, базираната в Германия фирма на потомци на турски емигранти „Байонтек“ създаде най-високотехнологичната ваксина, която американската „Пфайзер“ произвежда и разпространява. Но всъщност и двата производителя на най-съвременните ваксини срещу коронавируса са американски компании. Изоставането в технологично отношение е много по-голямо при информационните технологии. Твърде много сигурност има в Европа и твърде много ограничения. Ако щете – и твърде високи данъци в развитите държави. А и образованието не е на равнището на водещите университети в САЩ. Съединените щати „засмукват“ с много по-високи възнаграждения едни от най-добрите европейски специалисти в съвременните технологии и в медицината.

Твърде много се забави и одобрението на ваксините на „Пфайзер – Байонтек“ и на „Модерна“ от Европейската агенция по лекарствата. Дали ЕС да не направи регулация, че ако при спешни ситуации дадено лекарство е одобрено в Съединените щати, може да се довери на доказалия се през годините орган по одобрението в САЩ – Агенцията по храни и лекарства (FDA). Не е ли крайно време да се инициират преговори по взаимно признаване на одобрените за използване лекарства в ЕС, САЩ и Великобритания, като се установят някои изключения. Това ще спести огромни ресурси и време. Това не са лесни преговори, но да се дублира една и съща работа и то на приблизително еднакво квалифицирани специалисти е безобразие.

Нямам съмнение, че перспективата за бързо развитие принадлежи на обединението на европейските държави в ЕС. Свободното движение на стоки и хора, общите правила, унификацията на стандартите, възможността за обща отбрана в допълнение към възможностите на НАТО, са могъщи предимства. Но работата на еврокомисията в много направления е далеч от администрациите на САЩ и редица други държави. Даже не помислям да направя сравнение с администрациите на държави като Израел и Сингапур.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 19:53
Гост

Ай сиктир с тия ваксини и тоя ковид. Да се ваксинира който иска.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 14:40
Гост

Няма да се ваксинирам така или иначе.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 14:41
Гост

Правилен избор. Не се знае какви са страничните ефекти.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 14:36
Гост

Както винаги сме първи от зад на пред.

много анонимни тука ,бе
много анонимни тука ,бе
26 януари 2021 13:51
Гост

Бизнеса си е бизнес. Нищо лично. Който дава повече, на него продават.
После инкасират и стават благотворителни с 0.00003 процента от приходите. Хуманност за пример. Като навсякъде и във всичко, до което се докосва най-големия вирус на света – Негово Величество Човека!

Лелиева
Лелиева
26 януари 2021 8:38
Гост

Можеха да са далеч по-маневрени държавите ако не бяха тия закони и изисквания.

Гергана Т
Гергана Т
26 януари 2021 8:37
Гост

Нормално. Има си правила и стандарти. какво да очакваме.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 8:37
Гост

Защото ЕС иска да контролира всичко. Но тя самата се задъхва.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 14:42
Гост

Ами като ни беше толкова зор да влизаме там.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 8:36
Гост

Е смятате ли, че ЕС юе ни остави да внесем руската Спутник?

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 19:55
Гост

Много ясно, че не, идеята е Щатите да ни източат.

не съм богат, че да купувам евтино
не съм богат, че да купувам евтино
26 януари 2021 8:15
Гост

Унгария не е добър пример, защото няма нормален човек, който да си сложи Спутника, освен ако не е като в СССР и не ги задължават да минават под иглата на конвейер. Тя не е преминала през трета фаза на проучване и е както се казва възможно най-класически тип – вкарват ти омаломощен ковид. На китайците пък вече не знам кой в белия свят им хваща вяра след като изпуснаха ковида… та, добрият пример са Израел и Италия, купуваш по-скъпо много ваксини, защото знаеш, че не си толкова богат, че купуваш евтино. Това пък англичаните са го казали

Адвокат
Адвокат
26 януари 2021 8:21
Гост

Oрбан се кани да си плати и в Унгария сами да си правят ваксините от наличните с лиценз. Тъй че хич не е за подценяване.

Dimitrina F
Dimitrina F
26 януари 2021 8:38
Гост

Абее мани ти. В България има страшно много ненормалници, които си искат Спутник. И питат защо не сме избрали нея.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 14:43
Гост

Да ги питаш за какво им е.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 20:01
Гост

„Не съм богат, за да купувам евтино“- нито си богат, нито умен. Че си си пишеш сам под коментарите. Ти си един изпаднал троляк, който разчита на стотинките на ГЕРБ, за да им поддържа пропагандната линия. Защото нищо друго не става от теб. Омаломощен ковид е най-добрата ваксина, а не генното инженерство на файзер, което ти форсира организма на клетъчно ниво да произвежда антитела. И варианта да се стигне до автоимунно заболяване е съвсем реален. И не коментирай китайците, колкото да си правиш вятър на пръстите по клавиатурата0 китайците отдавна забравиха за ковида. А ти си носи маската, даже и… Покажи целия коментар »

SIxtoR.
SIxtoR.
26 януари 2021 8:13
Гост

Така, като са оставени семпли чиновници да управляват пандемия. Тук са нужни държавници и лидери, а ЕК по презумпция не може да управлява на този принцип.

12345
12345
26 януари 2021 8:11
Гост

ЕС изостава, защото е тромава машина, но струва ми се, че няма как да се доверява напълно на FDA. По-удачно би било двете агенции да използват някаква фаза от дейността на другата, която първа е започнала работата по одобрението на даден препарат, но не може на сляпо да се стъпва дори и при форс мажор на това, което правят американците. Тук не коментирам това, че немалко от тях пиха белина по заръка на предишния си президент, това очевидно не са служители на FDA или поне се надявам 🙂

Джанго
Джанго
26 януари 2021 8:10
Гост

ЕК е договорила, каквото е решила, но кой попречи на България да си договори още от същото или друго? „Аз съм прост и вие сте прости“ е отговорът.

Z.Z
Z.Z
26 януари 2021 8:11
Гост

Може пак да удари едно финансово рамо на идеологическия противник недемократ Путин, като му плати за милион „Спутник V“.

Kalinka
Kalinka
26 януари 2021 8:39
Гост

Абе не казвам, че руската не е добра, но някак си не вярвам, че са направили всички тестове. Там нещата са си така от време оно. Недодялани. Качествени и вършат работа, но недодялани. Това, че може да има странични ефекти – ее дреме ти. Нали работи.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2021 20:03
Гост

Американската щото пък е тествана отвсякъде. Че и евтинка, да я ева.