Висшият адвокатски съвет (ВАдС) излезе с остра позиция (пълния ѝ текст виж тук), в която призова за прекратяване на „порочни практики“ на прокуратурата, а пет колегии – в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, поискаха оставките на главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Позицията на Висшия адвокатски съвет

Висшият адвокатски съвет изразява своята тревога от начина, по който Прокуратурата на Република България в последно време изключва механизмите за гарантиране на правата както на гражданите, така и на обвиняемите лица, като по този начин поставя под огромна заплаха два от стълбовете на демокрацията – правото на защита и справедлив съдебен процес, и презумпцията за невиновност, пишат от висшия орган на адвокатурата.

И продължават: Превръща се в практика задържането на адвокати, в качеството им на защитници на физически лица. Адвокатът бива отъждествяван публично с неговия подзащитен, което е в драстично противоречие с процесуалното му качество.

В позицията се посочва, че начинът, по който се извършват претърсвания и изземвания, има за цел публичен ефект, а не да се докаже вината на заподозрения или обвиняемия.

Разпространяването на подбрани от прокурора доказателства по висящи досъдебни производства, нарушава грубо презумпцията за невиновност и съзнателно привлича медийното внимание към определени дела. Това създава впечатление, че решаването на правния спор зависи не от съда, а от общественото мнение, заявява ВАдС.

После адвокатурата се спира на практиката „прокуратурата да провежда шумни пресконференции, като оповестява образуването на дела, имената на задържани лица и твърдения за извършени от тях престъпления“. На сайта на Прокуратурата се разпространяват подбрани доказателствени материали „с разрешение на наблюдаващия прокурор“, обичайно преди вземането на мярка за неотклонение от съда. Критериите, по които прокуратурата преценява обществената значимост на делата и необходимостта от публичното им разгласяване, остават неясни. Неясни са и критериите, по които се разпространяват доказателства по висящи досъдебни производства, като начинът на техния подбор показва субективизъм и опит за публично вменяване на вина в нарушение на презумпцията за невиновност, далеч преди съдът да се е произнесъл, пишат адвокатите.

Според тях е налице системно нарушение на Директива 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г. относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство. Директивата е категорична, че държавите от Европейския съюз, в т.ч. и Република България, следва да гарантират, че публичните органи не могат да предоставят информация на медиите, чрез която да сочат обвиняеми лица за виновни и че ако тежестта на доказване се прехвърли от обвинението към защитата, презумпцията за невинност също ще бъде нарушена, се посочва в позицията.

А Висшият адвокатски съвет заявява, че „тези порочни практики следва да бъдат преустановени“.

Той се спира и на друг проблем: Същевременно сме свидетели на институционално заклеймяване на правото на изразяване на мнение на адвокати, когато са засегнати техни подзащитни, както и когато говорят по важни за обществото въпроси“.

А в заключение ВАдС заявява, че „ще инициира обществена дискусия по поставените проблеми в защита на върховенството на правото и Конституцията“.

Искания за оставки и предупреждение за адвокатски протест

Междувременно адвокатските колегии в Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян, както и адвокати от цялата страна поискаха оставките на главния прокурор Иван Гешев и на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

В позиция към гражданите (пълния ѝ текст виж тук) колегиите те казват, че ще подготвят подписка с искането, която да бъде изпратена до всички адвокати, а при нужда ще пристъпят към ефективни протестни действия, които ще продължават докато двамата не подадат оставка.

Адвокатите казват следното: „Вчера г-н Гешев надмина себе си, като прескочи всички граници, извършвайки един от най-срамните и позорни актове в най-новата история на България. Г-н Гешев поруга българската Конституция и посегна по един безпрецедентен начин на институцията на Държавния глава, очевидно демонстрирайки, чия ръка е той и каква е истинската му мисия. Без да коментираме в подробности този срамен и отвратителен акт, ние, в качеството си на юристи и български граждани, призоваваме г-н Гешев незабавно да подаде оставка като главен прокурор на България, защото, считано от вчера, той няма моралното право да изпълнява тази длъжност. Няма и нужната легитимност, доколкото човек, погазил толкова грубо Конституцията и правовия ред в страната, няма как да олицетворява институцията, призвана да гарантира тяхното спазване“.

Адвокатите напомнят за писмото на колегите си от Пловдив по време на процедурата за избора на Гешев, с което заявиха, че според тях Гешев не притежава необходимите качества за главен прокурор.

Още тогава пловдивските адвокати заостриха вниманието на обществото, че г-н Гешев изразява виждания и позиции, които са в директно противоречие с Конституцията и нормативната уредба в страната, и са недопустими за кандидат за тази отговорна и снабдена с изключително широки правомощия и власт длъжност“, пишат петте колегии.

Те изразяват съжаление от това „колко прави са били адвокатите от Пловдив и колко грешен е бил изборът на ВСС“. „Г-н Гешев не само последователно следваше странните и противоконституционни идеи, прокламирани от него преди избора му, но засили до крайна степен негативното си отношение към българската адвокатура, както и грубото си неуважение към презумпцията за невиновност, създавайки опасната и противозаконна практика да се представят в аванс части от събран доказателствен материал по досъдебни производства, изведен от контекста, с цел да се дискредитират определени граждани, срещу които държавният апарат е решил да окаже репресивно въздействие“, пише в позицията на петте колегии.

За министър Данаил Кирилов правят следния коментар: „Междувременно станахме свидетели и на още едно падение на наш колега, достигнал по описан в басните на Михайловски начин до поста на правосъден министър на България. В профила си във Фейсбук г-н Данаил Кирилов си позволи, използвайки доста просташки език, неприсъщ на юридическата общност в страната, да коментира събития, касаещи негов колега и предшественик на поста на министър на правосъдието – г-н Христо Иванов. Вместо да се изуми от действията на служителите на НСО, разиграли се през седмицата пред очите на цялото общество, довели и до поругаването на националния флаг от хората, призвани да пазят българските институции (нещо което не е успяла да направи никоя чужда армия, а направиха гардовете на НСО), г-н Кирилов си позволи да занимава обществото с творческите си пориви и „юридическите“ си коментари по случая. В следствие на това стана очевидно за пореден път, че юридическите знания на г-н Кирилов не съответстват дори в минимална степен на изискванията на заемания от него пост“.

Те отбелязват, че е недопустимо министърът на правосъдието да не знае, че чл. 18 от Конституцията обявява крайбрежната плажна ивица за изключителна държавна собственост, както и че в практиката на ВКС и ВАС последователно е изяснено, че статутът на имотите като публична държавна собственост не се определя от това дали за тях е издаден акт за публична държавна собственост, или не. Това е така, продължават адвокатските колегии, защото според чл. 5, ал. 1 и ал. 3 от ЗДС, актовете за държавна собственост не пораждат права, а само констатират и удостоверяват такива права.

Очевидно г-н Кирилов не познава и чл. 4 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, който предвижда, че гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Това е разбираемо за човек, който вярва, че може да се търси отговорност на председателя на ВКС за приетото в Тълкувателно решение на този уважаван съд, но нито една от горните позиции на г-н Кирилов не може да бъде приета, когато е изразена в качеството му на юрист и особено на министър на правосъдието. Не подхожда на министър на правосъдието да се държи като придворен шут, подобно поведение е унизително – както за институцията, така и за българската правна общност“, пишат адвокатите.

https://www.facebook.com/danail.kirilov.7/posts/10218660188197764

Писмото завършва с думите, че до вчера в опасност е била демокрацията, а от тогава – вече държавността. „Българската адвокатура не може да стои безучастна, когато се поругават по безпрецедентен начин държавните институции, правата и достойнството на българските граждани. Поради това ние апелираме за незабавни оставки на г-н Иван Гешев и на г-н Данаил Кирилов от заеманите от тях постове“, посочват адвокатите.

Те отправят апел към всички адвокати и колегии в страната, които се чувстват обществено ангажирани и отговорни, да изразят своята позиция по поставените въпроси и да се включат в „борбата за спасение на достойнството на българската нация“, както са правили предшествениците ни.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
11 юли 2020 7:58
Гост

И разбира се Софийска адвокатска колегия спи ! Позор !

Нейчо Нейчев
Нейчо Нейчев
10 юли 2020 20:37
Гост

Достойно поведение на българската адвокатура когато е застрашена държавата отвътре, от управляващите, а не от външен враг.Трябва всички като гражданско общество да защитим държавата си от това корумпирано във висша степен управление.Сега е време всеки почтен гражданин да заеме твърда и ясна позиция- за това управление ли е или против.

Кики
Кики
10 юли 2020 17:38
Гост

Дани така се издъни с този пост. Е, за кой ли път де.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
10 юли 2020 16:25
Гост

В ход е изменение на административно-териториалното деление на страната. Закриват се съществуващите области и на тяхно място се създават 2 автономни района: Район Западен, с наименование Каскетистан, с административен център Банкя и Район Източен, с наименование Тулупистан, с административен ценнър Росенец.

Боби
Боби
10 юли 2020 17:36
Гост

И с двама суперЕНТЕЛИГЕНТНИ областни управители.

Борислав
Борислав
10 юли 2020 16:22
Гост

Би било прекрасно тези двамата да си подадат оставките.

Христо
Христо
10 юли 2020 16:22
Гост

A дано, ама надали.

Адвокат
Адвокат
10 юли 2020 16:17
Гост

Колеги, според мен много по-важно от отстраняването на Гешев е закриването на мафиотския специализиран съд. Помислете – ако няма кой да задържа под стража и да осъжда при пълна липса на доказателства и при скалъпени процеси – Гешев, колкото и да дразни, на практика ще е с вързани ръце, защото никой нормален съд няма да уважи напълно безпочвените и манипулирани искания, които само Специализирания наказателен съд уважава.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 18:04
Гост

Факт.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 16:06
Гост

Адмирации и пълна подкрепа! При продължаване на подобно погазване на закона – ефективни стачни действия на всички адвокати, така че на практика да бъде блокирана работата на Специализирания наказателен съд и да се иска неговото закриване!

Oblena
Oblena
10 юли 2020 15:45
Гост

Чакаме нова порция коментари от Гешев. Препоръчвам му да иде на море някъде и да се скрие за 3-4 месеца, че на хората им писна да бръщолеви глупости и да обикаля с каскетчето по селата на България да дебне дреби престъпници. Тия неща трябва да ги прави полицията и да ги лови и да отиват в затворра за дълго време. Така става в нормалните държави, а не да се чака на един човек – прокурора. Модела е като този с Борисов. В нормална страна министъра или президента, който е най-главен, само съблюдава тия под него да работят добре. А тука… Покажи целия коментар »

Радев
Радев
10 юли 2020 15:43
Гост

Сега ще пусне сигнал и срещу тях в Страсбург

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 15:42
Гост

Гешев си е пътник. За мен не му е мястото там. Далеч по-добре беше с Цацаров. И той имаше трески, но Гешев откровенно неглижира сигали срещу Борисов и Горанов, но се заяжда с всички опоненти на Герб

Todorina
Todorina
10 юли 2020 15:43
Гост

Точно това дразни хората, които са на площада и те не са платени от Божков или от Радев

Asparuhov
Asparuhov
10 юли 2020 15:42
Гост

Ех колко лоши хора има и на площадите и сред адвокатите, дето пречат на Гешев да въдвори 1000 годишен мир

Пижо Пендин
Пижо Пендин
10 юли 2020 19:25
Гост

Анархо-фашисти-социалисти-неонацисти би ги определил нашата радост 😉

Димитриев
Димитриев
10 юли 2020 15:41
Гост

На Гешев не виждам как ще му мине мандата, макар той да е особено животно, което е гьон сурат, като Борисов

Стаматова
Стаматова
10 юли 2020 15:40
Гост

И тия ли адвокати и колегии ще се определят от Гешев, като платени от Божков, който „клати държавата“

Димитриев
Димитриев
10 юли 2020 15:41
Гост

Ами аз съм склонна да вярвам на тези, които не са замесени с политически партии, не са сложени на постове от политически партии. Адвокатите ми се струват разумните същества в тоя спор

Spiro
Spiro
10 юли 2020 15:40
Гост

Ха такаа. Още хора му искат оставката. Той обаче ще се изкарва мъченичица..

Борислава
Борислава
10 юли 2020 16:26
Гост

Вече става смешен с нелепите си брътвежи.

Кирчева
Кирчева
10 юли 2020 15:40
Гост

Ема така и трябва