Ако наказанията за престъпленията на пътя отново бъдат завишени, съдилищата ще бъдат принудени да постановяват само ефективни присъди, дори и при минимална вина на водача. Това се казва в становище на Висшият адвокатски съвет (ВАдС) по последния законопроект за изменения на Наказателния кодекс (НК), предложен от ГЕРБ.

С него депутатите Красимир Ципов, Анна Александрова и Десислава Атанасова предложиха увеличение на наказанията за шофьорите, предизвикали по непредпазливост инциденти с пострадали, по чл. 343 от НК. Сега кодексът предвижда при смъртен случай от 2 до 6 години затвор и от 3 до 10 години в особено тежки случаи. Предложението на ГЕРБ е санкциите да бъдат завишени, като при тежките случаи наказанието да стане от 4 до 12 години затвор, което няма да позволява условно осъждане.

С проекта на депутатите се изключва възможността за условно наказание и за всеки шофьор, който е причинил смърт на пътя, ако е карал пиян или дрогиран, нямал е книжка, избягал е от местопроизшествието, или ако го е причинил на пешеходна пътека, както и ако жертвите са повече от една.

Те предлагат наказанията в такива случаи (чл. 343, ал.3, б. „б“) да са от 5 до 15 г. затвор, а сега долната граница е 3 години лишаване от свобода. В особено тежките случаи и в момента НК изключва условното осъждане, защото предвижда от 5 до 20 години затвор, но от ГЕРБ искат долната граница да се увеличи на 6 години.

Управляващите предлагат още наказанието за пияните шофьори (с над 1,2 промила алкохол), както и за употребилите наркотици да се увеличи на от 1 до 5 години затвор. Успоредно с това, те искат да бъдат чувствително завишени и глобите за този тип престъпления.

В становището на ВАдС  (пълния му текст виж тук) се казва, че с предложените промени би станало невъзможно налагането на условни присъди, дори и при минимална вина на водача, например при съпричиняване на катастрофата от страна и на пострадалия. Така съдът няма да може да преценява наказанието с опасността на деянието и дееца, подбудите и другите смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства.

„На практика съдът ще бъде принуден да постановява само ефективни присъди лишаване от свобода. Изменение в наказателен закон не може да не е съобразено с изискванията на общата част на Наказателния кодекс и да преследва нелегитимна цел – всички извършители на деяния по квалифицирания състав на чл. 343, ал. 3 НК, независимо от конкретната тежест на извършеното деяние и неговата обществена опасност, респ. от данните за личността на извършителя, наличието или липсата на основания за смекчаване на наказателната отговорност, да получат ефективни присъди и то за непредпазливо деяние“, се казва в становището на адвокатите.

Според тях предложенията няма да доведат до по-малко престъпления на пътя, а ще породят обратен ефект. Те бяха внесени в парламента след жестоката катастрофа на Великден, в която загина журналистът Милен Цветков, блъснат от 22-годишния Кристиан Николов, който кара след употреба на наркотици. По този повод адвокатите казват, че предложението е „поредната илюстрация за неправилна законодателна практика като рефлексия по повод на конкретно престъпно посегателство, макар и фрапиращо“.

Адвокатите подчертават, че е недопустимо наказанията за причинена смърт на пътя по непредпазливост, независимо дали шофьорът е бил пиян, или дрогиран, да бъдат приравнявани до санкциите за тежки умишлени престъпления, включително и за умишлено причиняване на смърт в катастрофа. Те дават пример и с многократно по-ниските наказания, които са предвидени за причинена смърт по непредпазливост поради незнание или немарливо изпълнение на занятие (чл. 123 от НК), която се наказва с от 1 до 6 години затвор, а дори и когато извършителят е бил пиян, наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода и пак допуска условна присъда.

„Не считаме, че непредпазливите деяния, наказуеми по чл. 343, ал. 3 НК са обществено по-укорими от други непредпазливи деяния със смъртен резултат, например по чл. 123, ал. 3 НК, поради което предлаганата от вносителите драстично по-висока законодателна санкция е абсолютно неоправдана. Такива експерименти винаги са деформирали наказателната политика до степен, че са налагали неотложни нови законодателни изменения, които да възстановят нарушения баланс“, се казва още в становището на ВАдС.

В мотивите към законопроекта, депутатите от ГЕРБ пишат, че предлагат по-високи наказания за дрогирани шофьори, които са причинили смърт на пътя, защото от практиката са стигнали до извод, че минималната присъда често се заменя с пробация, което не води до желания ефект.

„Такава съдебна практика няма и не може да съществува, тъй като разпоредбата на чл. 55 НК не допуска замяна на наказанието лишаване от свобода с друго по-леко предвидено в Наказателния кодекс с оглед предвидения законов минимум на наказанието“, отговарят адвокатите, като напомнят още, че за разлика от алкохолните тестове, за наркотичните няма утвърден качествен и количествен критерий за въздействието върху шофьорите.

Не на последно място те напомнят тежкото положение, в което се намират затворите в България, включително и ограничения им капацитет.

„Неоправдано е същите да бъдат „запълвани“ с лица, осъдени за деяния, чиято обществена опасност не налага на всяка цена прилагане на цялата тежест на наказателната репресия. След като целта на вносителите е задължително ефективно осъждане на всички извършители на престъпления по транспорта осъществили престъпление по чл. 343, ал. 3 НК, то следваше да бъде извършен анализ, какви са очакваните резултати и доколко държавата е в състояние „да отговори на това предизвикателство“, посочват от ВАдС.

От ГЕРБ са предложили и изменения в чл. 171 от Закона за движение по пътищата, който регламентира прекратяването на регистрацията на коли на шофьори, които са карали пияни или дрогирани. В момента това може да стане за срок от 6 месеца до 1 година. Депутатите предлагат този срок да бъде увеличен на от 1 до 5 години.

От ВАдС са категорични, че в случая „принудителната административна мярка губи своята правна природа, своя временен и превантивен характер, а като правни последици се превръща в същинско административно наказание и то наложено не по предвидения процесуален ред.“

Аналогични законопроекти са внесли и депутати от ВМРО и ВОЛЯ, като за тях адвокатите казват, че оценката им също е негативна и няма да доведат до снижаване на престъпността по транспорта и не са в състояние да обслужат публичния интерес.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юрист
Юрист
26 май 2020 10:03
Гост

Пълна законова шизофрения! Скоро очаквам наказанието за убийство по непредпазливост да е по-високо от това за умишлено убийство. Напълно са прави адвокатите.

pattra
pattra
25 май 2020 5:57
Гост

OMG

Филаделфия
Филаделфия
24 май 2020 22:00
Гост

– Какво са 1000 адвоката на дъното на океана?
-Едно добро начало.. 😉😇

без страх
без страх
24 май 2020 16:13
Гост

Единствената ефективна мярка за превенция е тази, законодателят да облече в съответната форма на нормативен акт философията за комулиране на наказанието по всеки един престъпен съста (алгебричен сбор = Х години лишаване от свобода).
И нека тогава да преценим дали ще има толкова много убийци, изнасилвачи, педофили и други лица разпищолили се като недосегаеми от строгостта на закона под/над чадъра на властта.

адвокат
адвокат
22 май 2020 13:16
Гост

Не подкрепям становището на колегите. Считам, че не трябва да има шанс за извършителите на тези престъпления дори за сключване на споразумение с прокуратурата/ съда, за да се промени в положителна степен правосъзнанието на гражданите. Време е да се разбере от всички младежи, че наркотиците и алкохолът са нещо деградиращо, а не нещо позитивно и че употребата им способства за падане на задръжките и неконтролируемо подчинение на личността на нейните моментни хрумвания включително и извършване на престъпления, с което увеличава обществената опасност на извършителите на престъпленията.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
22 май 2020 12:55
Гост

Питане
как се изкоренява при това положение наркоманията и придвижването и по магистралите и пътищата ни чрез скъпи коли?

Занев
Занев
22 май 2020 12:55
Гост

Няма да имаме справедливост по пътя щом не искат да ги съдят, не могат да съберат адекватни доказателства за да осъдят на затвор убиец на пътя, адвокати и съдии са подкупни и накрая полицайте събират подкупи от наркоманите. Защото знаят, че и да ги глобят най-много да си загубят работата, а онова леке ще му се размине, а в затвор няма да иде

Димитрова
Димитрова
22 май 2020 12:54
Гост

Най-много ме палите, като се оправдавате и мънцате

Амаскинг
Амаскинг
22 май 2020 12:53
Гост

Това е величествена глупост! Не може за подкуп да получаваш повече присъда от това да си убил човек.

KodKafevo
KodKafevo
22 май 2020 12:53
Гост

Абе вие нормални ли сте бе? За ПОЖЕЛАВАНЕ на подкуп – Иванчева е съдена за ДВАДЕСЕТ години да лежи в затвора.
НАдрусаното говедо убило човека максимално може да получи 15 години! Вие наред ли сте пак питам?

Фаско
Фаско
22 май 2020 12:52
Гост

За здравето на тоя наркоман дето погуби Мислен Цветков е по-добре да иде в затвора за 15 години. Защото ако го пуснат, някой нароно ще го прегази на пътя!

ГНУДИ
ГНУДИ
22 май 2020 12:51
Гост

Заради такова престъпление влизаш в затвора за гдоини в САЩ. Това е. Няма хънга мънга, ма той друсан ли бил нарочно и дали нарочно искал да убие Цветков или не!

Руменов
Руменов
22 май 2020 12:51
Гост

ко наказанията за престъпленията на пътя отново бъдат завишени, съдилищата ще бъдат принудени да постановяват само ефективни присъди, дори и при минимална вина на водача.

Демек дайте да са с по 2 години условно>? А и това да е максимума

Златимир
Златимир
22 май 2020 12:50
Гост

Защо бе? Защо бе мошенници такива бе? ЗАЩО БЕ МАМИЧКАТА

Симона
Симона
22 май 2020 12:49
Гост

Стига, бе! Нямало качествен и количествен критерий за въздействието на дрогата върху шофьорите. И какво от това? Има ли значение колко си друсан когато прегазиш човек.

бай пандьо
бай пандьо
22 май 2020 12:47
Гост

Ами така де, няма да има условни, това е целта. Пък дано започнат да карат по-внимателно, защото ще знаят, че ще се влиза в панделата при всички случаи

бай Ставри
бай Ставри
22 май 2020 12:48
Гост

Бай Пандьо,
чакам те при нас.
Твой бай Ставри, 3-и отряд

Пепи
Пепи
22 май 2020 12:50
Гост

Да, дано да се приеме това предложение.

Йори
Йори
22 май 2020 12:47
Гост

Да им изпраскат яки глоби на тези, които са употребили алкохол или наркотици, пък да видим дали следващият път ще се качат в такова състояние.

Дидо
Дидо
22 май 2020 12:42
Гост

Този законопроект за изменения на Наказателния кодекс, предложен от ГЕРБ е напълно нелеп.

Анонимен
Анонимен
22 май 2020 12:44
Гост

Пълни глупости! Нелепо е убийците да се разхождат на свобода. Малко ли са случаите, когато пиян или дрогиран шофьор отнема човешки живот?