Висшият адвокатски съвет (ВАдС) обяви, че адвокати, които не са си платили членския внос за тази година няма да получат стикери за 2021 г. за картите си.

 „На адвокати, които не са изпълнили задължението си за плащане на вноските за 2020 г., да не се предоставят стикери за 2021 г., чрез които се извършва ежегодната заверка на адвокатската карта по чл. 9, ал. 5 ЗА“, гласи решението, взето на 9 октомври 2020 г., цитирано в специално съобщение на съвета (пълния му текст виж тук).

В него изрично се уточнява, че ако адвокатът плати вноските си към ВАдС за тази година, ще получи стикер за 2021 г.

Месечната вноска на адвокатите към Висшия адвокатски съвет е 20 лв.

Както е известно, тази година Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС), гласува членският внос да бъде намален от 20 лв. на 10 лв. ОСАС прие, че ако Висшият адвокатски съвет не намали вноските до един месец, т.е. до март, адвокатските съвети от страната ще спрат да му превеждат 50% от събрания членски внос.

През март ВАдС обсъди и гласува въпроса за намалението на вноските, като мнозинството от членовете му бяха против и така те останаха 20 лв. В отговор на това, няколко колегии – в Хасково, Смолян и Благоевград, започнаха да превеждат на съвета по 10 лв. членски внос всеки месец. ВАдС пък образуваха дисциплинарки срещу председателките на колегиите в Хасково Меглена Гунчева и в Смолян Татяна Михайлова. Последваха искания за оставка и дисциплинарно производство срещу председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Изискването адвокатът да е платил членския си внос, за да получи стикер за заверка на картата, с която се легитимира пред институциите, винаги е съществувало. С огласеното днес съобщение ВАдС обаче дава знак, че тази година ще е особено стриктен, когато предоставя стикерите на колегиите, които пък ги поставят на картите на адвокатите. И може например да се получи така, че колегиите, плащали членски внос на половина, да получат и само половината от нужните им стикери.

Трябва да се отбележи, че тази година в продължение на три месеца, заради извънредното положение, адвокатите бяха освободени от вноски към ВАдС.

В съобщението си съветът заявява: Българската адвокатура е свободна, независима и самоуправляваща се. Гаранция за свободата и независимостта на адвокатурата е нейната финансова независимост от държавата и държавните органи. Тази независимост се обезпечава чрез предвиденото в Закона за адвокатурата задължение за всеки, който е избрал да упражнява професията адвокат, да заплаща месечни вноски към бюджета на съответната колегия и вноска по чл. 122, ал. 1, т. 2 ЗА към бюджета на Висшия адвокатски съвет“.

И напомня, че средствата за осъществяването на дейността на адвокатурата се осигуряват на принципа на солидарността, а той предполага всеки адвокат да внася своевременно дължимите към колегията и ВАдС вноски.

„Висшият адвокатски съвет счита за крайно несправедливо финансовото обезпечаване на дейността на адвокатурата да става от адвокатите, които своевременно плащат задълженията си за вноски, за сметка на други, които не изпълняват задълженията си по закон“, се заявява в съобщението.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дзвер
Дзвер
23 октомври 2020 12:53
Гост

Обожвам да давам пари за администрация, толкова е смислено. Отдавна не се замислям за какво са нужни. Ей така, да има, все пак ние, адвокатите, си вадим парите супер лесно – клиентите ни замерят с пари, колегите никога не възразяват за прекомерност, правителството ни съсипва от помощи – защо да не даваме.
Обожавам също, че адвокатското съсловие, което трябва да отстоява правата на другите е малодушно и пасивно към своите такива.
Все пак ако си платите за 1г напред ви дават свръхголямата 5% отстъпка.
Ще ме обвините, че мрънкам за 32 лв на месец, но важен е принципа, а не стойността.

Адвокат от САК
Адвокат от САК
22 октомври 2020 16:59
Гост

Някои колегии се имат за богопомазани.И могат да си позволяват какви ли не простотии.Море,я им спрете служебните защити и да видите как всичко ще си дойде на мястото.

Дарио Ф.
Дарио Ф.
22 октомври 2020 16:07
Гост

Няма да платим! Няма да платим!

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:48
Гост

Супер идея

Зоя
Зоя
22 октомври 2020 13:47
Гост

Е те тия дето не плащат, нали се сещаш колко са адвокати

Димитрова
Димитрова
22 октомври 2020 13:47
Гост

Твърдо за идеята съм!

адв. Маринков
адв. Маринков
22 октомври 2020 13:47
Гост

Нито са ни много парите нито нищо. Как изожбщо може да има хора, които да не си плащат вноската

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:46
Гост

Подкрепям идеята.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:46
Гост

Да си плащат! Все се мислят за богопомазани.

Еременков
Еременков
22 октомври 2020 13:46
Гост

Опредлеено има хора, които се разминават с тия такви и гледат да минат метър

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:45
Гост

Според мен нито ще им коства много да си ги плащат, нито нищо

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:45
Гост

Правилно

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:45
Гост

Много са прави, че независимостта на адвокатурата е нейната финансова независимост от държавата.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:42
Гост

Какво толкова, ако си плащат? За тях тези пари са жълти стотинки.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:44
Гост

Чак пък искат да им ги намалят на 10 лева.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:46
Гост

Живи да ги ожалиш милите. Пари нямат. Да. закъсали са го

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 13:41
Гост

Браво! Някои колеги постоянно минават между капките.