Двама протестиращи, единият от които е действащ политик, са били подслушвани незаконно по време на антиправителствените протести миналата година.

Това съобщи пред БНТ членът на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Огнян Стоичков, като каза, че в момента текат още 6 проверки, за които бюрото вече има информация, че са прилагани специални разузнавателни средства (СРС) срещу протестиращи и тези проверки са за повече от шестима души.

Стоичков каза, че от 20 май насам са подадени 80 сигнала от граждани, които се съмняват, че са подслушвани незаконно, като до момента са приключили 45 проверки.

„От проверените в момента, категорично с решение на бюрото от 6 юли решихме, че спрямо две лица, участващи в протестите, са прилагани неправомерно специални разузнавателни средства. Като едно от лицата е с активна политическа дейност и извън протестите“, каза Стоичков.

Проверките са се разширили, тъй като бюрото служебно се е сезирало от информацията на прокуратурата, обясни членът на НБКСРС.

„Прокуратурата, ако може да се пошегувам, ни прави услуга. Описвайки организираната престъпна дейност в своето искане, тя посочва на съда множество лица с три имена и ЕГН. И ние след като проверим едното лице и констатираме, че има неправомерно СРС спрямо него, сме длъжни по закон и служебно се сезираме и за останалите описани лица в това искане“, обясни Стоичков.

Той не каза дали един от подслушваните политици в момента е в парламента, но обясни, че информацията още на 9 юли е била изпратена на главния прокурор, шефа на Специализираната прокуратура, Висшия съдебен съвет, правосъдния министър и в парламента.

Стоичков потвърди, че исканията за подслушване са били направени от Специализираната прокуратура и са разрешени от спецсъда. От думите му стана ясно, че разследването, по което са били разрешените СРС, е за престъпления против републиката.

През седмицата прокуратурата съобщи, че по време на антиправителствените протести миналата година е подслушвана престъпната група, начело с Васил Божков, която е готвела държавен преврат, а не мирни протестиращи.

Според държавното обвинение Божков е организирал тази дейност за лична облага, а целта на групата била да нанася побои, да предизвиква палежи и да руши чужда собственост. Участниците имали за задача чрез хулигански действия и предпоставки за ескалация на напрежението по време на протестите в София да създадат опасност за живота и здравето на протестиращите. Шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова подчерта, че по това разследване не са подслушвани мирни протестиращи граждани.

Един от политиците, който заяви, че е бил подслушван, е Настимир Ананиев от „Изправи се БГ!“. Прокурор Маджарова обаче изрично заяви, че политици не са били подслушвани в хода на това разследване.

Относно констатираните незаконни СРС за двамата протестиращи, Огнян Стоичков обясни, че става дума за системни пропуски на прокуратурата от 2015 г. насам.

„Най-общо се касае за липса на данни за престъпна дейност, липса на участие и съпричастност към твърдяната престъпна дейност, липса на описание на извършените до момента дейности и изключителната трудност, пред която са поставени заявителите да съберат същата информация с други средства и да аргументират пред съда извънредния способ“, каза Стоичков и допълни, че бюрото не е открило данни за престъпна дейност, за съпричастност и за извънредност на способа при тези двама следени граждани.

Той каза още, че често разследващите използват бланкетни формулировки, за да искат прилагане на СРС.

„Те са на ръба на комичното, описвайки, че лицето е конспиративно, мнително, подозрително, контактува със затворен кръг лица, трудно споделя с непознати. Тези критерии биха могли да се приложат и спрямо мен“, каза Стоичков.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 3:30
Гост

Да се подслушва е национален спорт.

Радой Ралин:

На всяко дърво микрофон, във всеки дом микрофон, на всяко дете микрофон.

Поувлякоха се на Цветан Цветанов аверите.

Гешев е позор!
Гешев е позор!
25 юли 2021 16:57
Гост

Нека всички изхвърлим водните пистолети на децата си, защото Гештапо може да започне да ни подслушва по дело за държавен преврат. За пръскачки за трева, особено пред парламента, изобщо не ми се мисли, там отиваме направо на престъпления срещу мира и човечеството.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 19:03
Гост

Този чиляк откъде изкочи?

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 12:12
Гост

Огнян Стоичков ще прави опит да оцелява очевидно, но искам да му кажа че Бюрото не може да прави преценка достатъчно ли са данните за извършено престъпление или не. Преценките може да са на съда.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 3:32
Гост

Който се състои – съдът от недоучили юристи, дето не знаят какво е философия, какво е логика, какво е етика, не говорим за музикална академия.

Да не ти се случва.

Чудесно средновековие.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2021 10:42
Гост

Имаш предвид съда, който „правораздава“ по такъв начин, че предизвика протести ли?

Павлин
Павлин
24 юли 2021 11:19
Гост

Значи Прокуратурата иска подслушване, за да докаже или отхвърли евентуална престъпна дейност, Съдът разрешава, но Бюрото решава постфактум с изключителна категоричност, че то било незаконно, като „аргументите” едва ли не били налице 6 години по-рано? Пълна глупост! Комичността (в решението на Бюрото!) настрана, защо се акцентира, включително в тази „обективна статия”, на уж незаконно подслушваните 2-ма граждани, при положение че са извършени до този момент общо 45 проверки? Другите 43-ма, ако приемем, че 1 проверка се отнася до 1 гражданин, законно ли са подслушвани? Нали аргументите били бланкетни – за тези поне 43 лица основателно ли е било искането на… Покажи целия коментар »

13789
13789
24 юли 2021 11:04
Гост

Този Стоичков как изпъляза от нафталина? Две години пълно мълчание от това бюро, не смееха да гъкнат откакто Рашков не е шеф, а сега голям смелчага излезе. Аман от нагаждачи

Горския
Горския
24 юли 2021 10:53
Гост

Чакаме да видим адекваттни наказания. Беззаконието трябва да приключи!

Фройд
Фройд
24 юли 2021 10:49
Гост

Критериите на МВР за подслушване са като на хомеопати-пссихолози.

въпрос
въпрос
24 юли 2021 10:48
Гост

Има ли това бюро експертиза да прецени кой е незаконно подслушван, като се има предвид, че в състава му има физкултурник, горски и инженер? https://www.dunavmost.com/novini/fizkulturnik-i-gorski-shte-sledyat-za-narusheniya-pri-podslushvaniyata

Уважавам труда на горските, но те дали могат да преценят дали дадени действия са законни или не? Щото ако имат такава експертиза -да закриваме юридическите факултети, и да правораздават горските.

Костов
Костов
24 юли 2021 11:03
Гост

Точно така, браво колега!

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 11:03
Гост

Колега, те вече правораздават милиционерите, горските с какво са по-долу 😉

Алена
Алена
24 юли 2021 10:47
Гост

Ох, Нестимир подслушван, този е толкова дребен и дребнав, че няма кой да му обърне внимание и сам си обръща.

въпрос
въпрос
24 юли 2021 10:45
Гост

А колко прокурори и милиционери са арестувани заради двата случая на незаконно подслушване?

долу главния милиционер
долу главния милиционер
24 юли 2021 10:48
Гост

Първо да махнат главния милиционер с невалидната юридическа диплома и тогава.

Анонимен
Анонимен
24 юли 2021 10:43
Гост

Ха добрутро, сега всичко скрито ще стане явно щом падна тиранът