Адвокат Дима Александрова изведе до полуфинал в състезание по медиация и преговори в Хонг Конг отбора на Университета в Ухан, Китай.

Състезанието е предварителен кръг за квалификация за най-голямото международно състезание по медиация и преговори – това в Париж.

Ухан е един от десетте най-добри университети в Китай и се е доверил за подготовката на отбора си на адвокат Александрова.

Адвокат Дима Александрова

За нея вече може да се каже, че е опитен треньор. В началото на годината под нейно ръководство отборът на Кралския колеж в Лондон постигна исторически успех и стигна до финалите на състезанието по търговска медиация и преговори на Международната търговска камара в Париж. Преди това като треньор на отбора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ тя печели състезанието по търговски преговори и медиация Consensual Dispute Resolution Competition във Виена.

В отбора на Университета в Ухан са четирима студенти по право – Фиона Фанг, Мон, Хуангуо Ма и Джанкун Ли. Те работят дистанционно с българската си треньорка, която предпочита този подход, въпреки че е поканена да се занимава с подготовката им на място.

Адвокат Александрова разказа пред „Лекс“, че за нея е било предизвикателство да води подготовката на студенти от различна култура, но членовете на отбора са били изключително трудолюбиви и работата с тях е вървяла лесно. „За китайците нематериалните аспекти на спора са от особено значение, при техните спорове първоначално извинение на неизправна страна е особено полезно за добрата развръзка на спора“, обясни тя.

Състезанието в Хонг Конг протича в общо 6 сесии кръгове – първите три са предварителни, а вторите три елиминационни. В надпреварата участват общо 18 университети от Индия, Китай, Сингапур и самия Хонг Конг. Казусите са търговскоправни, като някои от тях следва да се решат предвид бъдещо сътрудничество между страните, при други следва да се отчете възможно разходване на по-малко средства за евентуален спор.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 13:13
Гост

Толкова млада и с такива постижения. Браво. Именно от такива юристи се нуждаем.

5-ко
5-ко
24 октомври 2018 13:02
Гост

Много е права, че трудолюбието е особено важно. Колкото и да е добър преподавателя, най-важно е какви ще са възприемчивостта и старанието отсреща.

Minko
Minko
24 октомври 2018 12:37
Гост

Много полезно е, че бъдещите медиатори се обучават относно възможното разходване на по-малко средства за евентуален спор.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2018 12:34
Гост

Поздравления! Такъв успех, при това с дистанционно обучение.