Българката Детелина Събева се призна за виновна в САЩ, че е участвала в корупционна схема за пране на пари в Мозамбик, съобщи БТА, като се позовава на информация на „Ройтерс“.

Събева е бивша служителка на швейцарската банка „Креди Сюис“ (Credit Suisse) и се изправи пред съдия Уилям Кунц в Бруклин, Ню Йорк по едно обвинение за пране на пари. Тя е един от тримата банкери от „Креди Сюис“, на които американската прокуратура повдигна през януари обвинения, че са били замесени в корупционната схема, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над 2 милиарда долара. Най-малко 200 милиона долара са били отклонени. Швейцарската банка увери, че тримата обвиняеми са скрили от нея незаконните си дейности.

37-годишната Събева каза, че през 2013 г. нейният шеф Андрю Пиърс ѝ доверил, че е взел подкуп от 1 милион долара във връзка с кредит от 372 милиона долара за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от „Привинвест“ (Privinvest) – базирана в Абу Даби, Обединени арабски емирства, компания, която имала договори с мозамбикски държавни компании.

Според Събева Пиърс внесъл около 200 000 долара от подкупа в нейна банкова сметка.

„Съгласих се да приема и държа тези пари, въпреки че знаех, че са придобити от незаконна дейност“, заяви тя и каза, че е дошла доброволно от Лондон в Ню Йорк, за да отговаря по повдигнатите ѝ обвинения. На заседанието не е споменато Събева да е сключила с прокуратурата споразумение за сътрудничество. Българката е освободена под гаранция, а адвокатът ѝ е отказал коментар.

Другите обвиняеми са шефът на Събева – Андрю Пиърс и Сурджан Сингх, също бивш банкер от „Креди Сюис“. Двамата оспорват по съдебен път искането на САЩ да бъдат екстрадирани от Великобритания.

Във връзка със случая са повдигнати обвинения на общо седем души. Сред тях са Жан Бустани – бивш директор на „Привинвест“ за продажбите, който е в ареста в САЩ – както и бившият министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан, който се бори да не бъде екстрадиран от Южна Африка.

Прокуратурата твърди, че между 2013 г. и 2016 г. мозамбикски държавни компании са взели кредити за над 2 милиарда долара, гарантирани от правителството и уредени от „Креди Сюис“ и още една инвестиционна банка, която не беше назована.

Освен „Креди Сюис“, руската банка ВТБ също е осигурявала финансиране на държавни компании в Мозамбик. През 2016 г. Мозамбик, която е сред най-задлъжнелите страни в света, призна, че е гарантирала заеми. Това накара чуждестранни донори да прекратят подкрепата си за страната, в резултат на което националната валута се срина и Мозамбик изпадна в неплатежоспособност, като спря да обслужва държавния си дълг.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Нигерийска принцеса
Нигерийска принцеса
22 май 2019 15:33
Гост

Където се въртят големи пари, се въртят и големи далавери. Детелинчето сигурно много се е мъчила да се издигне, обаче не е трябвало да прави компромиси с морала си, когато Пиърс ѝ е предложил да държи 200 000 долара. Щото хамериканците не си поплюват и сега може да лежи на топло…

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 13:28
Гост

Нашата гледа да се отърве с по-малка присъда, но дали ще се отърве от бившите си шефове, които са я накиснали в схемата? Не, че Събева е света вода ненапита…

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 11:07
Гост

Класическа измамна схема за точене на пари.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 11:06
Гост

Това, че е отишла доброволно да даде показания е само в неин плюс.

Анонимен
Анонимен
21 май 2019 11:05
Гост

Тези 200 000 долара, които е взела българката са нищо на фона на цялата присвоена сума.