Българските власти са проверили своевременно и надлежно твърденията на три деца от дома в с. Страхилово, че са били сексуално насилвани. Това заяви днес Европейският съд по правата на човека, който беше сезиран от италианските осиновители на момчето и двете момичета, които преди близо 6 години разказаха за преживяванията си в дома пред медиите в новата си родина.

Случаят започна с публикация в италианското списание „Еспресо“, което, позовавайки се на разказите на трите деца (тогава на възраст 9, 10 и 12 години) пред осиновителите им, съобщи, че те са били подлагани на сексуално насилие. Децата разказали, че някои от по-големите възпитаници на дома – на 12-13-годишна възраст, всяка вечер влизали в стаите на по-малките, биели ги и ги изнасилвали. Децата от дома били жертва и на възрастни педофили, които през почивните дни ги водели в хотел-дискотека и с бой и заплахи ги заставяли да проституират.

След публикацията в България започват серия от проверки, включително и на Окръжната прокуратура във Велико Търново. От решението става ясно, че обвинителите са извършили три предварителни проверки, като във всички случаи заключението е било, че няма данни за извършено престъпление. Заключенията им са били проверени от Апелативната прокуратура в града и от Върховната касационна прокуратура. След окончателния им край, осиновителите на трите деца подават жалба до Европейския съд по правата на човека.

В решението си от днес съдът в Страсбург единодушно отхвърля оплакванията им за погазване на забраната за изтезание, нечовешко или унизително отношение и на правото на зачитане на личния и семейния живот. „Съдът установи, че българските власти са действали своевременно и старателно веднага щом са получили информация от пресата, въпреки че не са били сезирани от родителите”, съобщиха от Страсбург. В решението се отбелязва, че осиновителите на децата не са били възпрепятствани да участват в разследването. Следователно, посочват от съда, не са установени никакви укорими недостатъци или липса на готовност на компетентните власти да хвърлят светлина върху събитията или да идентифицират и преследват виновните.

Освен това съдът в Страсбург отбелязва, че са предприети множество общи мерки, с които да бъде гарантирана сигурността на децата в дома.

В решението се посочва, че българските разследващи са си сътрудничили с италианските власти и са ги информирали за всички резултати и са вземали предвид всички предоставени от тях доказателства. Полицията и отделите за закрила на детето са проверили дома за деца и са извършили серия от действия, включително са проверили медицинските досиета на децата и са разпитали персонала и други хора, имащи отношение към случващото се в дома.

Съдът в Страсбург отхвърля оплакването на осиновителите на трите деца, че българските власти са подкопали ефективността на разследването, като не са предприели „по-дискретни“ действия, с които да установят истината – например да проведат операция под прикритие и да подслушват заподозрени. В решението специално се отбелязва, че всъщност самите осиновители са направили случая достояние на обществеността. И се дава пример, че италианският журналист, към когото са се обърнали, се е свързал с някои от замесените в случая и е публикувал статията си, преди българските власти въобще да бъдат сезирани.

Трето, пише съдът, прокуратурата е била изправена пред две противоречиви версии за събитията – представената от осиновителите и тази на персонала на дома и други разпитвани при проверката, включително и деца. Освен това твърденията на родителите за насилието в дома не са били подкрепени от медицински доказателства, а и са били с малко фактически подробности.

Следователно, заявява съдът в Страсбург, заключението на българските власти, че не може да бъдат събрани достатъчно доказателства за насилие в дома, не е своеволно и нелогично и не се дължи на нежеланието им да изяснят случая и да потърсят отговорност от виновните.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лили
Лили
17 януари 2019 16:49
Гост

По тези домове за съжаление се разиграват какво ли не драми. Нормално е родителите да търсят възмездие.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2019 16:25
Гост

От самото описване на показанията личи, че нещо не е в ред. Защо децата не са се оплакали веднага, след като са били водени навън и изнасилени?

5-ко
5-ко
17 януари 2019 16:23
Гост

Е, похвално! Този път не ни осъдиха.

Гражданин
Гражданин
17 януари 2019 15:44
Гост

Много деликатна тема, но от това дело става ясно, че понякога обявилите се за жертви имат други мотиви.

Петя
Петя
17 януари 2019 15:46
Гост

това е една от любимите теми на западните журналисти и ако до преди 10-15 години имаше какво да се пише и рови и такива неща наистина се случваха в домовете, то положението отдавна не е такова. Най-малкото, защото вече няма домове от стария тип.