Българите не се интересуват от кадровите проблеми на съдилищата, не знаят и кой е председател на Върховния касационен съд (ВКС), но всеки пети е на мнение, че трябва гражданите да го избират.

Това са част от изводите в представително социологическо изследване на агенция „Глобал Метрикс“ по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) за профила на следващия председател на ВКС. Изследването е било извършено през последните две седмици с интервюта на 1007 граждани (виж тук).

Само 34% от тях са знаели кой е председател на ВКС в момента, а повече от половината не разпознават и имена на известни магистрати и юристи.

В същото време над 20% от запитаните са отговорили, че председателят на ВКС трябва да бъде избиран от всички граждани. Малко над 21% пък са на мнение, че той трябва да бъде избиран от всички съдии в страната. Едва 12,5% пък са съгласни той да бъде избиран от Пленума на ВСС, като по-голям е процентът на желаещи изборът да се извършва от Съдийската колегия или от всички съдии във ВКС.

„Въпреки че 58% от гражданите не могат да отговорят на въпроса дали сегашният състав на ВСС трябва да избере следващият председател на ВКС, преобладаващата част от тези, които имат мнение, считат че този състав на ВСС не трябва да избира следващия председател на ВКС (22,6%). Отговорите на този въпрос отново ни показват, че като цяло гражданите не са запознати с работата на органите на съдебната власт, включително и на Висшия съдебен съвет. Доколкото част от обществото е наясно за съществуването, структурата, функциите и резултатите от дейността на този ВСС, той се оценява по-скоро негативно и към него липсва доверие, че може да проведе процедурата спрямо високите очаквания на обществото“, посочват от БИПИ.

Според по-голяма част от участниците в изследването следващият председател на ВКС трябва да е съдия от самия съд или от друг съд, но с ранг на съдия във ВКС или ВАС. Следващите предпочитания са за друг известен юрист или изявен магистрат, а най-малко биха искали за шеф на ВКС общественик или депутат.

Според гражданите най-важното качество на председателя на ВКС е професионализмът, а след това се нареждат почтеността, способността да устоява на натиск, активно да участва в съдебната реформа и да знае как да подобри работата на съда. Други важни качества според гражданите е политическата независимост, да се ползва с добро име в обществото, както и да има способност за работа в екип. Полът му и възрастта обаче нямат значение.

Участниците посочват също, че приоритети в работата му трябва да са достъпът до правосъдие и независимостта на съдиите.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
28 октомври 2021 20:35
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

само отбелязвам за коректността
само отбелязвам за коректността
28 октомври 2021 20:30
Гост

Съвсем спокойно може да се посочи, че изследването е по поръчка на ЦРУ.

Това е положението господа съдебни заседатели с независимото правосъдие в най-бедната членка на най-богатия клуб – ЕС. Бананова република, с президент хамерикански хрантутеник.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 16:50
Гост

Те българите избират олигофрени за депутати, общински съветници, кметове и президенти, та представям какъв шеф на ВКС ще изберат??

Спасов
Спасов
28 октомври 2021 14:58
Гост

Те повечеto хора не знаят каква е функцията на районния, окръжния, апелативния и върховния съд.

Христина
Христина
28 октомври 2021 14:00
Гост

Не всеки въпрос е от обща компетентност. Хората масово не са наясно как работи съдът, какви съдилища има и какви са им правомощията. Няма основание да избират председател.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 13:36
Гост

Вероятно, за да изкарат някой лев.

Цеци
Цеци
28 октомври 2021 12:55
Гост

То и последният шеф се ползваше с добро име в обществото, ама направи погром във ВКС.

Симо
Симо
28 октомври 2021 12:51
Гост

Има хора, които са много далеч от съдебната система и за това не смятат за нужно да се интересуват от имената на магистратите.

Тихомир
Тихомир
28 октомври 2021 12:52
Гост

Именно за това не е удачно те да избират шефа на ВКС.

Фики
Фики
28 октомври 2021 12:46
Гост

Да, способността председателят да устоява на натиск е изключително важно качество.

Тити
Тити
28 октомври 2021 12:48
Гост

За това Панов не го харесваха във ВСС. А той много често им беше в опозиция.

Димитров
Димитров
28 октомври 2021 12:43
Гост

Е, остава за шеф на ВКС да сложат депутат.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 12:33
Гост

Значи според народа Лозан вече не става и да не се връща 🙂

444
444
28 октомври 2021 12:32
Гост

Всъщност, числата не са нито изненадващи, нито плашещи. Не може да се очаква едно общество масово да е запознато с кадрите в отделните системи. Тук специално роля имат и телевизиите, които показват главния прокурор и отразяват предимно арести, а не присъди. Ако бяхте питали, сигурно шяха да ви кажат, че мярката за неотклонение е присъда.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 12:26
Гост

Все пак всеки трети знае кой е председателят на ВКС, което е учудващо голям процент, но явно са питани много магистрати.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
28 октомври 2021 12:41
Гост

Тоест и част от магистратите не знаят кой е шеф на ВКС ли? Айде стига.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 12:54
Гост

Имаш предвид председателят на ВКС, който от немалко време се изявява като политическа фигура и в момента е кандидат за президент ли? Не е толкова учудващо. Ако бяха питали за председател на ВАС или за поне един конституционен съдия…

Петров
Петров
28 октомври 2021 12:25
Гост

Българите първо да изберат да се ваксинират, пък после да искат да участват в други избори. Прост народ, пък му се избира.

Дичо
Дичо
28 октомври 2021 12:38
Гост

Прост народ лесно се управлява. До тук ни докараха герберастите.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2021 12:53
Гост

Едва ли, защото си прост ти е виновен Бойко Борисов.

Цветанов
Цветанов
28 октомври 2021 13:02
Гост

Ваксината е личен избор. Въпреки, че сега ни принуждават да се ваксинираме.