49-годишният Пламен Велинов, който беше арестуван преди година в България за участие в престъпна група за разпространение на детска порнография, от която е спечелила над 9 млн. долара, вече е осъден в САЩ.

От прокуратурата съобщиха, че 12-членно федерално жури във Флорида е признало Велинов за виновен, а през април съдия от Федералния окръжен съд ще се произнесе за размера на наказанието му, което според местните закони е от 15 до 50 години затвор.

Велинов беше задържан през ноември 2021 г. след шестмесечно съвместно разследване между България и САЩ на престъпната група, в която общо са участвали шестима души. Велинов е администрирал сайт, в който имало над 4,6 млн. снимки и клипове на деца, някои на видима възраст между 6 и 10 години, заснети в сексуални и провокативни пози. Членовете на престъпната група примамвали жертвите, за да ги използват като „детски модели“.

Повечето деца били от бедни семейства от Молдова и Украйна и най-често родителите съдействали на организаторите, като давали снимките и клипове на децата си срещу заплащане. Велинов отговарял за цялостната поддръжка на сайта, качването на материалите, организирал достъпа на членовете и абонатите. САЩ публикуваха дори и обвинението му (виж тук). С останалите участници поддържали контакт през електронни пощи, до които всички имали достъп, но оставяли съобщения, без да ги изпращат, за да не бъдат прихванати от властите.

В разследването от българска страна участва шефът на отдел „Киберпрестъпления“ в следствието Светослав Василев, а от прокуратурата съобщиха, че следователят Чавдар Ангелов е бил изслушан в хода на делото в САЩ.

Велинов е бил признат за виновен по две обвинения – за участие в престъпната група за рекламиране на снимките на децата, както и за тяхното разпространение. Абонати и потребители на уебсайтовете е имало в над 100 държави, включително и в България. Част от съдържанието било общодостъпно, но се предлагал и платен абонамент. Българинът е получил по банкови сметки 434 000 долара от престъпната дейност, а за легализирането на приходите била регистрирана фиктивна фирма за търговия с бижута, уточниха от прокуратурата.

След искане от САЩ, Велинов беше екстрадиран, като още тогава разследващите в България казаха, че предпочитат да бъде съден там.

„Това е един от многото примери за сътрудничество между нашите нации, който води до раздаване на справедливост“, коментираха от посолството на САЩ в София и заявиха, че приветстват новината, че „в резултат на сътрудничество при разследването между Митническата и гранична служба на САЩ към Посолството ни в София, Департамента по вътрешна сигурност на САЩ към Посолството на САЩ в Атина и Национална следствена служба на България, член на престъпна група, която е създавала и разпространявала изображения и видеоклипове, съдържащи сексуална експлоатация на малки деца, е арестуван и осъден“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
нов
нов
26 януари 2023 12:50
Гост

Малко ще изместя фокуса. Кога американците ще предадат техен гражданин за съдене в България или в която и да е друга държава? Никога!!!! „След искане от САЩ, Велинов беше екстрадиран, като още тогава разследващите в България казаха, че предпочитат да бъде съден там“. Потресаващо- предпочитаме да пратим българин да го съдят в чужда държава вместо в България, въпреки че и по нашия закон е извършил престъпление тук. По никакъв начин не оправдавам този боклук, но изобщо можем ли да разчитаме, че нашата собствена държава, на собствената ни територия, може да ни защити поне малко. Държава ли сме изобщо- суверенитет, юрисдикция,… Покажи целия коментар »

Щерев
Щерев
26 януари 2023 11:39
Гост

Потресаващо е, че родителите са съдействали на организаторите.

Чиколо
Чиколо
26 януари 2023 11:05
Гост

От 15 до 50, значи, че спокойно може да му лепнат 20 годинки.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 11:05
Гост

Моля да ни информирате и когато вече има произнасяне по размера на наказанието. За да сравним с родните съдии и наказателна система.

Чочо
Чочо
26 януари 2023 11:30
Гост

Наказателна ни система няма какво да я обсъждаме въобще.

Красимир
Красимир
26 януари 2023 11:31
Гост

Самият факт, че Шиши и Боко не са зад решетките е достатъчно красноречив.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 11:05
Гост

Там се работи бързо. Миналата година заловен, вече през април чака размера на наказанието

Симо
Симо
26 януари 2023 11:34
Гост

За разлика от тук.

Чуков
Чуков
26 януари 2023 11:04
Гост

Ужасяващо голяма присъда. Точно за да отказва хората да правят такива неща.

Кирилова
Кирилова
26 януари 2023 11:04
Гост

Смятайте. За детска порнография от 15 до 50 години затвор! Това си е половин живот. Тук ще е от 1 до 5 години. Нелепи сме, разбирате ли?

Славин
Славин
26 януари 2023 11:36
Гост

И ще излезне по- рано извергът, защото е работил и е бил с примерно поведение.

Мишева
Мишева
26 януари 2023 11:03
Гост

Няма и как да е друго в тази страна. При 300 милиона население, част от която изперква, бързо трябва да се вземат решения от съда. В същото време ми излизат кампании във Фейсбук за подкрепа на благотворителни организации и една от тях беше за спиране на самоубийствата от военни в страната. Говояря за САЩ. Там си има и превенция, но си има и наказания, ако не спазваш. Примерно там този човек можеше да мине през психолог и да се отучи от навика си да харесва сексуално деца. Но той не го е направил, отдал се е на тази похот и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 11:04
Гост

То по тази причина и наказанието му е толкова огромно.

Drumev
Drumev
26 януари 2023 11:06
Гост

Не виждам много да са се стреснали. И там при толкова много хора, процента на бъркащи свобода със свободия е огромен. Ние сме около 6 милиона, това е квартал на Ню Йорк.

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 11:01
Гост

Ами така е в страната на законотворците

Анонимен
Анонимен
26 януари 2023 11:00
Гост

Ако беше в България още щеше да се точи дело

Okbet
Okbet
27 януари 2023 8:30
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица