Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ ще сезира Конституционния съд заради приетия закон за извънредното положение, с който беше разрешено на МВР да получава достъп до трафичните данни на хора, които не спазват задължителна карантина и по този начин да бъдат откривани чрез използваните клетки на мобилните оператори.

Пред „Нова телевизия“ днес Нинова каза, че приетият текст в новия закон, с който пък се прави промяна в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) противоречи на Конституцията, защото достъпът до трафични данни ще бъде даван без разрешение от съдия.

„Консултирали сме се с юристи, в момента пишем мотивите и ще обжалваме в Конституционния съд този текст“, каза Нинова. По думите ѝ, въвеждането на извънредното положение е било задължително, обективно решение, знак на разум и отговорност, но вече е настанал хаос.

„Ние решихме, че не можем да бъдем част от това. Ето вече някои от тези решения дават отрицателен ефект“, добави Нинова.

Новият текст в ЗЕС предвижда, че мобилните оператори и доставчиците на интернет ще са длъжни да съхраняват и да предоставят трафични данни на МВР, без да се изисква разрешение на съд, когато те са нужни за установяване на хора, които са нарушили задължителна карантина или болнично лечение.

И преди промените обаче МВР можеше да получава достъп до данните без съдебно решение, когато те са нужни за спасяването на бедстващи.

И в тези извънредни случаи обаче искането трябва да съдържа правно основание, данни, които да бъдат отразени, период и да е посочено лицето, на което се дават. Ръководителите в МВР пък трябва незабавно да уведомят съда за осъществения вече достъп, като му предоставят искането и изложат мотивите си за него.

В останалите случаи, достъп до данните се дава от председателя на районния съд или от оправомощен от него съдия. Когато пък данните се отнасят до самия председател на съда или неговото семейство, разрешението се дава от председателя на съответния окръжен съд.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Борисов
Борисов
28 март 2020 1:38
Гост

Във форума на водещ юридически сайт до момента няма нито един коментар по същество! Жалко! Политиката настрана, ето основанията чл. 57, ал. 3: „При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в чл. 28, 29, 31, ал. 1, 2 и 3, чл. 32, ал. 1 и чл. 37.“, а чл. 32, ал. 1, изр. 1: „Личният живот на гражданите е неприкосновен.“. Въпросът е дали трафичните данни от мобилните устройства представляват част от и издават личния живот и според мен това… Покажи целия коментар »

Натъжен гражданин
Натъжен гражданин
30 март 2020 15:23
Гост

С изключение на Вашето мнение, всичко друго под тази статия до момента са тролове от един център за разпространение на „новини“.
Надявах, се че поне в момент на криза, ще спрат троловете, но не би!

Стаматова
Стаматова
27 март 2020 17:50
Гост

Абе те редовно си измислят някакви глупости. Обаче е истина, че няма да минат.

Христосков
Христосков
27 март 2020 17:49
Гост

ГЕРБ не са цвете за мирисане, но са добри в сегашния случай.

Филипа
Филипа
27 март 2020 17:49
Гост

Политика НЕ се прави по време на криза. Не бива. Сега разединявате хората и какво искат? Утре да се отмени извънредно положение и да се започне с подготовка за избори? Да идем да изберем БСП във времената на криза?

Мария
Мария
27 март 2020 17:47
Гост

Истината е, че ако БСП бе на власт щеше да предприеме подобни мерки. Но сега зора им е да играят опозиция и да си измислят, че нещо не е редно. Това са дребни номерца във времена на криза. Разединяват народа.

Тодуров
Тодуров
27 март 2020 17:46
Гост

Аз не подкрепям ГЕРБ. Не съм гласувал за тяхот може би първото им явяване на избори. Но смея да кажа, че сега се чувствам спокоен относно мерките, които се вземат в тази криза. И смятам, че те са изключително адекватни.

Кирилов
Кирилов
27 март 2020 17:45
Гост

Как не ги е срам да политиканстват по време на криза? Не се спряха бе ей!

Руменов
Руменов
27 март 2020 17:45
Гост

Явно БСП иска да се преориентира към друг тип електорат. Защото няма какво друго да значат тези техни действия. Предвид, че основният им електорат са и основните застрашени от Коронавирус, то ако не се следят хората с телефона къде са, когато трябва да са под карантина, то те ще заразяват възрастните хора. Това е.

Филева
Филева
27 март 2020 17:44
Гост

ДА! Точно така трябва да се прави! Да се следят хората с помощ от мобилните оператори. Защото ако ще е под карантина с вирус и ще ходи да разболява хората какво правим?

Минева
Минева
27 март 2020 17:43
Гост

Категорично може да се каже, че го правят понеже са опозиция. Но е грозно във времена на криза, те да се опитват да политиканстват. Това им носи повече минуси пред плюсове.

Живко
Живко
27 март 2020 17:43
Гост

Активно работят, защото ще има избори и те трябва да натрупат някакви позиции, защото покрай вируса, без да искат от ГЕРБ пак успяха да натрупат преднина пред опозицията. Защото хората се чувстват спокойно от взетите мерки.

Анонимен
Анонимен
27 март 2020 17:38
Гост

Гадни популисти!