Европейската комисия ще следи за спазването на върховенството на закона във всички държави членки и всяка година ще излиза със специален доклад. А когато се налага, ще завежда дела в Съда на ЕС, които ще настоява да бъдат разглеждани по реда на бързото производство, както и да бъдат налагани временни мерки на държавите нарушителки.

Това обявиха от Брюксел, като посочиха, че целта е „ранно откриване на възникващи проблеми в областта на върховенството на закона, където и да се появят“.

Комисията обяви, че ще задълбочи своя мониторинг на събитията, които засягат върховенството на закона и прикани всички държави членки да участват в обмена на информация и диалог.

Идеята е годишният доклад за върховенството във всички държави в ЕС да не остава просто с констатациите, а да бъде съпроводен от целенасочени последващи действия на Европарламента и на Съвета.

„През последните пет години Европейската комисия трябваше да се справя с редица нападки срещу върховенството на закона в ЕС. Европейският проект се основава на постоянното зачитане на принципите на правовата държава. Това е предпоставка, за да могат гражданите да упражняват правата си по силата на правото на ЕС и за взаимното доверие между държавите членки“, се казва в съобщението на комисията.

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви: „Съдът на Европейския съюз наскоро отново потвърди, че принципите на правовата държава са от съществено значение за функционирането на ЕС. Тяхното значение се признава и от преобладаващото мнозинство от гражданите на ЕС. Въпреки това, върховенството на закона беше подложено на нападки от различен характер през последните пет години. Европейската комисия оказа твърда съпротива на тези нападки с инструментите, с които разполага, и ще продължи да го прави в същия дух. Днес решихме да увеличим още инструментариума си, с който да популяризираме, защитаваме и прилагаме върховенството на закона“.

Инициативите на ЕК са групирани около 3 стълба: насърчаване на култура на върховенството на закона; предотвратяване на проблеми, свързани с върховенството на закона; и ефективно реагиране при нарушения на върховенството на закона.

За да насърчи обща култура в областта на върховенството на закона в Европа, комисията обяви, че „ще използва в пълна степен възможностите за финансиране, за да даде възможност на заинтересованите страни, включително на гражданското общество, да промотират принципите на правовата държава, и ще създаде специална комуникационна стратегия относно върховенството на закона“.

Мониторингът на върховенството на закона във всички държави членки пък е средството за предотвратяване на проблеми.

„За ефективна обща реакция при нарушения на върховенството на закона комисията ще продължи да използва в пълна степен своите правомощия за правоприлагане, ако мерките за ранно откриване и предотвратяване не са ефективни. Комисията ще предприеме стратегически подход към производствата за установяване на нарушение, като завежда дела пред Съда на Европейския съюз, когато е необходимо. С оглед на чувствителността на тези случаи, Комисията ще поиска временни мерки и гледане на делата по бързо производство, когато това е необходимо“, обявиха още от Брюксел.

Освен това тя призовава Европейския парламент и Съвета да обмислят колективен подход към управлението на случаи по чл. 7 от ДЕС с ясни процедурни правила.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мисли
Мисли
18 юли 2019 17:16
Гост

И какво? Ще съдят България постоянно, ще плащаме ние – данъкоплатците. Ако ние сами не разкараме престъпната шайка от властта тук, няма кой да ни помогне, даже и Робеспиер да стане европейски прокурор. Докато седим и лаем, керванът ще си върви. Дреме им на ББ, ЦЦ и ДП за мониторинг. Най-много да ни изхвърлят от ЕС накрая, а тогава жална ни майка. Путин и Ердоган точат лиги.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 9:33
Гост

Това ако се осъществи и ако Кьовеши стане европрокурор… лично ще подаря поне няколко раирани костюмчета на Цацаров и най-приближената му шайка.

Neli Rahneva
Neli Rahneva
18 юли 2019 0:28
Гост

Mnogo dobri novini!
Haide Laura Kioveshi, chakame te v Bulgaria s neturpenie i otvoreni obiatia!

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 21:24
Гост

Много добре. Обикновено годишните доклади за върховенството се изчерпват само с констатациите.

мачо
мачо
17 юли 2019 18:25
Гост

много се напариха с Орбан и Полша, нашият „уникален“ замазва очите на Меркел от години, но тя скоро ще е аут и не е ясно как ще се оправя. Ще четем утре при Пеевски 😉

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 18:24
Гост

Боко, Боко, какво те чака… Ето това е истинският мониторинг, а не тези али-бали, които се точат вече 12 години.