Арестуваният в Украйна след 3-годишно международно издирване Евелин Банев-Брендо иска да изтърпи всичките си присъди в България.

Това става ясно от молба на Банев до Софийския градски съд (СГС), който обаче я е оставил без разглеждане като преждевременна, съобщиха от съда.

Срещу Банев има три влезли в сила присъди за наркотрафик и пране на пари. В България той беше осъден на 6 години затвор през 2018 г., а година по-рано в Италия получи 20 години лишаване от свобода за международен трафик на кокаин. Отделно той има и присъда от 10 години затвор в Румъния.

В началото на месеца Брендо беше арестуван в Украйна покрай разследване отново за наркотрафик, а в дома му беше открита и оранжерия с канабис. След това властите в Киев постановиха временен арест за Банев до 25 септември. В този период се очаква да бъдат изпратени и съдът в Украйна да разгледа молбите за екстрадиция на Банев от България, Румъния и Италия.

Българската прокуратура вече изпрати молба за екстрадиция, като от разпореждането на СГС е видно, че това са направили и властите в Румъния, за Италия няма данни. Предстои произнасяне на съда в Украйна.

Още докато е там, Банев е поискал от градския съд да изиска, признае и да приеме за изпълнение в България наложените му наказания в Италия и Румъния.

Съдия Величка Маринкова от СГС пише обаче, че тъй като другите присъди са наложени в страни от Европейския съюз, приложение има Законът за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказание лишаване от свобода или на мерки, включващи лишаване от свобода. От друга страна обаче, законът е приложим само когато осъденият се намира в държава от ЕС, а Банев е още в Украйна.

„Това означава, че и самото искане на лицето на този етап се явява недопустимо и като такова следва да бъде оставено без разглеждане, а производството по делото прекратено като преждевременно образувано. Няма пречка лицето отново да направи същото искане, когато бъде евентуално екстрадирано на територията на Република България или на територията на Република Румъния, за където има официални данни, че той също е дирен с цел екстрадиция, респективно на територията на която и да е било друга държава членка на ЕС. Едва след физическото установяване на лицето на територията на която и да е било държава членка на ЕС би могло да се разгледа по същество направеното от него искане с настоящата молба“, се казва в разпореждането на СГС, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния съд.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 септември 2021 11:27
Гост

Защото има високо кръвно и се надява Анелия Щерева да го „ожали“.

Pedro
Pedro
20 септември 2021 17:36
Гост

Да отива в най-строгия затвор бе!

....
....
20 септември 2021 21:49
Гост

Това все пак е Софийски градски съд,известен с някои свои порочни практики…няма да се учудя след като го екстрадират,да поиска след някоя друга годинка условно предсрочно освобождаване,което никой не трябва да има съмнение,ще бъде уважено от Софийски градски съд.
Истината е,че там вони на корупция!
Реформата в съдебната система трябва да бъде насочена именно към съда,и то точно от този съд трябва да се започне….

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 17:36
Гост

Е не се изненадва, че има претенции де.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 17:36
Гост

На вила някъде в гората и да си глед акефа.

Nenov
Nenov
20 септември 2021 17:35
Гост

Важното е да ги излежи, не е важно къде.

Анониме123н
Анониме123н
20 септември 2021 19:00
Гост

Капака, Весето и Магдалинчето са на линия за Брендо

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 17:35
Гост

Айде скарайте се къде да си кара наказанията. Докато пак не ви избяга.

Цецо К
Цецо К
20 септември 2021 17:35
Гост

Тоя беше по Дубай, по Катар, в Украйна. Изобщо отживя се.

Asparuhov
Asparuhov
20 септември 2021 17:34
Гост

Не знам защо е това масово вълнение за Брендо. Какво ни вълнува толкова този човек. Хайде по-леко.

More
More
20 септември 2021 21:51
Гост

Просто някои хора от СГС сега ще станат още по-богати…

Любчо
Любчо
20 септември 2021 17:34
Гост

Поредния наркобос, който ще го питат къде и как иска да си кара наказанията. Това е нелепо. Това е нелепо.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 17:33
Гост

Абе Брендо е човек на DEA. Ще си кара наказанията където му е кеф.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 17:33
Гост

Е как няма да иска

Любител
Любител
20 септември 2021 17:16
Гост

Иска да си кара наказанията в някоя вила на МВР , където да работи като „градинар“. Примери има в миналото