Борис Велчев ще ръководи Конституционния съд (КС) и през следващите три години. Това решиха единодушно всички конституционни съдии.

Днес те се събраха за първи път в новия си състав след като вчера положиха клетва четиримата нови членове на съда – Надежда Джелепова, Павлина Панова, проф. Атанас Семов и Красимир Влахов.

От заседанието, на което е преизбран Велчев, е отсъствал само Филип Димитров. Той не присъства и на клетвата на новите си колеги, тъй като е в командировка в чужбина.

Това е втори мандат начело на КС за 56-годишния проф. Борис Велчев. Той беше назначен за конституционен съдия през 2012 г. от президента Росен Плевнелиев. Преди това Велчев беше главен прокурор. Той е професор по наказателно право и доктор на юридическите науки.

Предстоящите три години ще са последните от мандата на Велчев в Конституционния съд.

Негов предшественик на председателското място беше проф. Димитър Токушев. А преди това председатели на КС бяха проф. Евгени Танчев, Румен Янков, Неделчо Беронов, проф. Живко Сталев и Асен Манов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
асд
асд
15 ноември 2018 8:04
Гост

тъжно тъжно, жълтата книжка сигурно е помогнала

Леля Пенка
Леля Пенка
14 ноември 2018 14:05
Гост

Велчев наистина е един от най-добрите председатели на КС дори само заради умението му да балансира между различните интереси и лобита. Само се притеснявам, че нещо отслабнал ми се вижда…

Съдия
Съдия
14 ноември 2018 13:25
Гост

За нас ще бъде удоволствие да работим пак с него.

Анчо
Анчо
14 ноември 2018 13:17
Гост

Поздравления. Един от най-добрите председатели до момента.

Anonimen
Anonimen
14 ноември 2018 13:18
Гост

Перфектен колега и ръководител. Има много точен усет за хората.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2018 13:16
Гост

По принцип практиката е такава.