Премиерът Бойко Борисов ще обсъжда с коалиционните партньори на ГЕРБ изход от политическата криза, който включва и вариант министър-председателят да се оттегли, но правителството да продължи мандата си.

Това каза днес Борисов по време на Националната конференция на ГЕРБ, която се проведе в „София тех парк“. Няколко пъти в речта си той подчерта, че е готов да подаде оставка, защото усеща напрежение в обществото, като изрично посочи, че и „един ден повече не трябва да стоим в управление, ако хората не ни искат“.

По думите му, предстоят разговори с коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти“, с които е подписано споразумението за управление, според което мандатът на правителството трябва да бъде довършен. Борисов каза, че би чул варианти за изход от кризата и от протестиращите.

„Поел съм ангажимент, иначе още днес щях да кажа датата, на която аз щях да си подам оставката. Ще предложа варианти, включително вариант аз да си тръгна и да продължи правителството“, каза Борисов, но беше прекъснат от викове „Не“ на членовете на управляващата партия.

„Аз съм готов по всяко време да си тръгна, правил съм го, готов съм и заради мене по никакъв начин не искам да има напрежение. Ако ние сме толкова силни и единни, колкото казвате, какъв е проблемът да има служебно правителство. Страх ни е? От кой? От какво се срамуваме? Кое не сме направили добре?“, каза още премиерът.

Той призна, че никой в ГЕРБ не вярва, че президентът Радев ще излъчи служебно правителство, което ще организира честни избори, но подчерта, че и това не е проблем за управляващите. По думите му, истинският проблем е, че по време на пандемията от коронавирус служебното правителство не може да въведе извънредно положение, ако ситуацията още се влоши, не може да тегли заеми, да променя закони, да удължава срокове за плащане на данъци, да актуализира бюджета и т.н.

Борисов каза, че има и много работа в партията си, като подчерта, че „маса от обвиненията към нас са правилни“, но проблемите  можело да бъдат решение само на място с хората и с разтваряне на ГЕРБ.

„Понеже тук е елитът на партията ГЕРБ, трябва да поработим със структурите. На места има дерибеи, които, ако не се намеся лично да отида да чуя хората и да го променя, ще продължим да страдаме и да ни се приписват чужди грехове“, обясни лидерът на ГЕРБ.

В речта си Борисов засегна и темата за съдебната власт, като посочи, че никога не се е месил в нея.

„Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единственото, което не сме направили е, че не издигнахме кандидат на ГЕРБ, сиреч на правителството, за главен прокурор. Представете си сега, ако примерно Емо Радев (бел. ред. евродепутат от ГЕРБ) или някой от другите наши юристи, беше главен прокурор. Това е невъзможно. И тука ще кажа само една дума: Не моят подпис стои под указа на президента Радев, а неговият подпис“, каза още Борисов.

В началото на конференцията се стигна до физически сблъсъци между млади мъже с маски и протестиращи срещу правителството. Един от присъстващите на конференцията нападна и журналиста от „Свободна Европа“ Полина Паунова, като няколко пъти отне телефона ѝ, с който снимаше събитието.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Протест-лагер 1
Протест-лагер 1
06 август 2020 6:00
Гост

ОСТАВКА НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ГЕШЕВ ! ПОСЛЕ РАЗСЛЕДВАНЕ И СЪД.

Бай Иван
Бай Иван
05 август 2020 18:01
Гост

Какво означава това? Да продължат да управляват СИК+ВИС1+ВИС2+ТИМ!

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 14:45
Гост

Само да не ми обяснява, че не се меси в съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 14:43
Гост

Не виждам какво пречи мандатът на правителството да не бъде довършен. То се изложи от всякъде.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 14:29
Гост

Естествено, че ще продължи правителството. Нали Боко трябва да дърпа конците отново.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 14:27
Гост

Е, хайде де, от кога чакаме този момент.

Мани, бегай
Мани, бегай
05 август 2020 14:25
Гост

Абе вие представяте ли си, че Емил Радев е най-умният юрист от ГЕРБ, щом Борисов изрично го споменава за главен прокурор? Клета майка България…

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 14:27
Гост

Ето затова Спондж Боб е правосъден министър, смятай какво е надолу.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 14:22
Гост

И пак Радев му е виновен, айде стига вече селски оправдания!

Ачо
Ачо
05 август 2020 14:23
Гост

Кой Радев – Емо или Румбата?

Сталоун
Сталоун
05 август 2020 14:03
Гост

Бойко като е толкова ербап да си признае, че има партийни назначения в съдебната власт, тогава да договори с шефовете си в сянка и оттегляне от съдебната власт.

Революция Петрова
Революция Петрова
05 август 2020 14:04
Гост

Мястото на прокуратурата не е в съдебната власт!

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 13:59
Гост

Бойчето пак си докарал агитки да му правят масовка. Времето изтича, мутри!

Еха!
Еха!
05 август 2020 13:52
Гост

„На места има дерибеи, които, ако не се намеся лично да отида да чуя хората и да го променя, ще продължим да страдаме и да ни се приписват чужди грехове“, обясни лидерът на ГЕРБ.“ КАКТО ВИНАГИ – ПРАВО В ДЕСЕТКАТА!

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 13:58
Гост

Тъй, тъй, на всяко място обаче има дерибеи и ако някой прекрачи хептен границата, той слага друг, който започва отначало с повече кредит на доверие. И така, докато не дойде и неговото време.

Hai
Hai
05 август 2020 13:50
Гост

Гешев не е на ГЕРБ, на нещо много по-лошо е.

1312
1312
05 август 2020 13:58
Гост

Да, на управляващия.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 13:49
Гост

Е как партиен кандидат за гл. прокурор? Значи можело и ачик-ачик.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 13:47
Гост

Махни Гешев и си свиркай.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 13:46
Гост

Събирай си шайката и да те няма!