Премиерът Бойко Борисов не одобрява президентът Румен Радев да прави консултации за избора на следващ главен прокурор. Това стана ясно днес от думите на Борисов, който каза, че вижда намеса в независимостта на съдебната власт.

„Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят“, каза Борисов пред журналисти в Плевен.

На въпрос, кого визира, премиерът отговори, че не той вика магистратите един по един при себе си. Консултациите при президента започнаха в началото на седмицата, като първо Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. След срещата обвинител №1 пък каза, че според него консултациите са подранили. След това Радев се срещна с председателите на ВКС и ВАС – Лозан Панов и Георги Чолаков, и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, с главния инспектор Теодора Точкова, а днес има среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

„Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля. Още повече, че има много време“, коментира обаче днес премиерът Борисов, видимо недоволен от инициативата на държавния глава.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Присмял се хърбел
Присмял се хърбел
17 май 2019 16:41
Гост

Защо се създава изкуствено напрежение? Е, идват избори, ясно е, че трябва да се удря по имиджа на опозиционните лидери, какъвто в някакъв смисъл е Радев. Но какво значение има това, че президентът се среща с магистрати, за да говорят за бъдещето на Прокуратурата. Не че това ще доведе до нещо смислено, не си правя такива илюзии отдавна, но все пак – кому е нужен поредният изкуствен конфликт?

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 13:30
Гост

Бойко, като е толкова открит, не можа ли да си каже мнението преди краят на срещите. Ама само косури търси.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 13:32
Гост

Търси на другите. Не си оправи нещата в неговата партия с апартаментите и прочее.Знае само-един аршин, оставка. То след дъжд качулка.

Анонимен
Анонимен
17 май 2019 13:33
Гост

Когато ножът опре до кокала, никой не е лоялен към партията си. Напуска под предтекст, че не иска това да пречи на работата й.