До края на седмицата, ако имаме късмет, може вече да си имаме регистър и да мислим как това да не се случи повече. Това заяви при изслушването си заради срива на Търговския регистър в парламента премиерът Бойко Борисов. На 9 август той спря работа, като едва миналата седмица беше „върната“ възможността да се правят справки по ЕИК на търговец и по ЕГН.

Борисов съобщи, че днес е била възстановена базата данни на Търговския регистър с информацията към 17 юли. „Успешно се изтеглят данните от дефектиралите дискове“, каза премиерът.

„Просто са се скапали дисковете. Но тепърва ще бъдем подложени и на хакерски атаки, и на зловредности, затова важното е да не допуснем повече подобен срив и в друга система“, заяви Бойко Борисов.

В кулоарите на парламента Борисов за първи път коментира и смяната на ръководството на Агенцията по вписванията. Попитан дали новата директорка Габриела Козарева е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски, той заяви:  „Аз не я познавам. Днеска се запознах и с нея за първи път. Питайте хората, които са я предложили – Патриотичния фронт“. „Когато имаш коалиционно правителство, имаме разписани отговорности по назначаването на длъжностни лица. И това ми беше подадено. Аз не мога сам да ги назначавам. Не е и редно. Мисля, че ще се справи“, каза Борисов.

Той остави заместника си Томислав Дончев, и министъра на правосъдието Цецка Цачева да отговарят на въпросите на депутатите.

Първия зададоха от ГЕРБ. И питаха Цачева дали предшественикът ѝ Христо Иванов е предприел мерки въз основа на препоръки на „Информационно обслужване“ за Търговския регистър, отправени до него през 2015 г.

„По този доклад министърът е създал работна група от ИТ експерти. Рисковете са идентифицирани. След което Агенцията по вписванията е докладвала, че информацията се съхранява на две места, разделено, така че да бъде гарантирана сигурността ѝ“, отговори Цачева.

Последва питане от БСП пак за доклад, но този път от инспектората на Министерството на правосъдието от февруари 2018 г., заради който според левицата е трябвало да бъде потърсена отговорност от освободената преди дни шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Цачева подробно обясни, че всъщност са установени три нередности в дейността на Даскалова – свързани със съхраняването на трудови досиета, болнични на служители и необявяването на конкурс за длъжностни лица по регистрацията. Теми, които нямат отношение към срива на регистъра.

Тогава шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов постави друг въпрос, който накара премиера да излезе на трибуната и да призове да не бъде разнищван. Цветанов обвърза фирмата, поддържаща Търговския регистър – „Лирекс“, с БСП, като припомни как тя е спечелила обществена поръчка на МВР за видеонаблюдение по времето на Румен Петков.

„Фирма „Лирекс“ е обединила дисковия масив на основния с резервния сървър. Това сливане е довело да невъзможност за възстановяване на данните от резервния сървър. Дали това не е някакъв саботаж от някой, който иска да създаде проблеми в държавата?“, попита Цветан Цветанов.

Пръв му отговори Томислав Дончев, който започна с това, че при всеки такъв критичен регистър информацията се записва на два сървъра, които са географски отдалечени. И посочи, че така е била конфигурирана и системата на Агенцията по вписванията. „Тук критичният въпрос е защо не е сработила“, каза Дончев, но заяви, че не може да отговори, като специално посочи, че отговорността е на този, който е конфигурирал системата. Но не съобщи кой е той. Така всъщност без отговор остана най-важният въпрос – защо, след като гръмнаха четири диска, се наложи, вместо за най-много няколко часа, възстановяването на информацията да отнеме над 10 дни.

Тогава думата взе Борисов, който настоя темата за „Лирекс“ и евентуална нейна обвързаност с БСП, да не бъде повдигана. „Искам да помоля депутатите от ГЕРБ да не я дигаме тази тема днес повече. „Лирекс“ работят денонощно и ако си вдигнат шапката, направо ще ни сринат“, заяви той.

Томислав Дончев отново говори за идеята си за единно хранилище за информацията от държавните регистри и отхвърли критиките, че България няма електронно управление.

„Очевидно имаме електронно правителство, защото ако нямахме, нямаше да има и срив в системата му. Ставаме все по-уязвими, когато мигрираме данни от един регистър в електронна база данни, от срив в техниката, от вируси или от злонамерена намеса. Суровата истина е, че трябва да харчим повече пари, включително и за киберсигурност“, каза той. И припомни как миналата година и Германия имаше проблем с търговския си регистър. „ Да не напомням за друга една държава отвъд океана, където имаше опити да бъде спряно електричеството. Това е рискът на века и ние трябва да бъдем умни и да харчим повече пари“, заяви Дончев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пълен цирк
Пълен цирк
27 август 2018 13:09
Гост

Не виждам защо от самото начало ни хвърляха прах в очите. За два хард дика- почти месец! Кой знае още какво има за оправяне. Трябваше да си признаят открито за сериозността на проблема.

Б.Б. каза
Б.Б. каза
21 август 2018 20:47
Гост

След като нарушенията на Даскалова нямат нищо общо със срива, защо я уволниха?

Коб Сакски
Коб Сакски
21 август 2018 19:33
Гост

Времето ще покаже. Имаше един такъв, който казваше:“Вервайте ми“ и после си харчеше парите в казината в Испания.

Възмутен
Възмутен
21 август 2018 19:30
Гост

Фирма „Лирекс“ май не си е свършила работата както трябва. Длъжни са да са подготвени за подобни сривове. Въпросът е на кого са хора. Сигурно не взимат малко пари за поддръжка.

Анонимен
Анонимен
21 август 2018 20:51
Гост

Както казаха: “ Ако си вдигнат шапката, направо ще ни сринат“.