Не сме задължили никого да ходи на бар или на мач. Дали да отидеш на мач, на бар, на театър, на кино е избор на всеки човек. Той знае за риска. Необходимо ли е със заповед отново да се затваря? Това влияе ли добре на психиката, на здравето? Като спреш на магистралата и отидеш да си заредиш автомобила, какво ти пречи да си сложиш маската?

Това заяви премиерът Бойко Борисов в дълго изказване, което направи в началото на днешното правителствено заседание. И за пореден път обяви, че не е съгласен мерките срещу разпространението на COVID-19 да се затягат.

„Много са ми интересни особено колегите ни вдясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Като демократи сме дали този избор на хората. Какво излиза, че ако има заповед и диктат, ще го изпълняват, а без заповед – не“, каза той. И допълни: „Защо е нужна заповедта – за да кажат, че някой ги затваря, че иска да им запуши устата“.

Ако има заповед да не пътуваш, за да има кого да псуваш – това е добре. Когато трябва да всеки един от нас да спазва необходимите мерки, вече демокрацията ни е в повече

продължи монолога си Борисов. Той заяви, че не е редно отново да се затваря всичко, макар това да е най-лесно, а заповед в този смисъл да се пише за минути.

Премиерът направи мрачна прогноза за икономиката: „Актуализираните планове за приходите вървят с добри темпове и в същото време истинската криза ще настане догодина – края на тази, началото на другата. Световните икономики по никакъв начин не се възстановяват. Нищо не подсказва, че сме преодолели кризата и от медицинска гледна точка, и от финансово-икономическа“. И заяви: „Тежките времена предстоят“.

„Някои ще кажат – като предстоят, защо не ни затвориш пак. Мелбърн до вчера ни беше даван като пример за едни от най-добрите градове за живеене и го затвориха за шест седмици. Представете си днес ние да издадем такава заповед. Със заповеди ли трябва да се постига това? Ние не можем ли да се пазим?

Най-лесно е да затваряме, трудното е да се научим да живеем и да работим с този вирус между нас, включително и да се почиват, и веселят, тези които искат. Няма да издържат системите, ако месеци наред се върви с 60: 40, тогава ще се разпадне държавността, като не останат пари за заплати, за пенсии“, каза Борисов.

И заключи: „Нека да покажем, че демокрацията не е само права, а и отговорност“.

Междувременно Австрия реши да налага 14-дневна карантина на всеки пристигащ от България, Румъния и Молдова. И трите държави са включени в списъка на страните с най-висока степен на опасност от заразяване с коронавирус заради нарасналите случаи на болни.

Ако не иска да прекара 14 дни затворен, пристигащият трябва да покаже отрицателен PCR тест, но не е ясно каква може да е максималната му давност.

Освен това властите във Виена призоваваха австрийските граждани да не предприемат пътувания до България, Румъния и Молдова, а тези, които вече са там, трябва да се свържат с посолствата и да се приберат възможно най-бързо.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
08 юли 2020 15:16
Гост

Сладур Боко, не мога да му се нарадвам. Перфектният вариант за БГ. Каквото сме си надробили, това ……. Електоратът избира, съответно сега да не мрънка от недоволство. Такъв му е матрияла на Борисов. Не го хулете, той си е ваш и на мургавите братя. Пак си го изберете, защото стила поне му е известен, за разлика от новите гладни варвари, които чакат за кокала. България си е една и съща. Описана е навремето като земя на диво и крадливо племе. Нещо ново да виждате от тогава? Аз определено – не!!!

Коко-Роко
Коко-Роко
08 юли 2020 12:34
Гост

„Никого не сме задължили“ не е същото като „Никого не сме спрели“

Гери
Гери
08 юли 2020 12:23
Гост

Хайде пак оправдания. Чака ни втора вълна и това си е.

Диди
Диди
08 юли 2020 12:24
Гост

Тя според мен вече дойде.

Кики
Кики
08 юли 2020 12:20
Гост

А кой отвори стадионите, където определено публиката е от лумпени, които отиват там да вършат золуми и да люпят семки?

LSSAH
LSSAH
09 юли 2020 0:22
Гост

Нивото на публика там не се различава от нивото на тази тук! Па точно от стадионите тръгва грипът ще знаете!

Възмутен
Възмутен
08 юли 2020 11:46
Гост

Абе, Борисов, на дискотеките, кръчмите, футбола и моловете ли се крепи нещастната ни икономика или на лобистките интереси?

Интригант
Интригант
08 юли 2020 11:48
Гост

На едни пари от ЕС, които трябва да бъдат усвоени за борба с Ковида от всички по веригата – от болниците до чиновниците. Колкото повече болни, толкова по-добре, но да не затваряме нищо, идеална ситуация за разпространение на зараза.

Манов
Манов
08 юли 2020 11:44
Гост

Определено смятам, че е време за някакви мерки

Занев
Занев
08 юли 2020 11:44
Гост

Да де никой на сила не сте пуснали ама самият факт, че могат да се влачат по нощни клубове и дискотеки е пределно ясен до какво ще доведе. Ела вълчо изяж ме

Мишо
Мишо
08 юли 2020 12:21
Гост

Хигиената по заведенията е под всякаква критика.

Златимир
Златимир
08 юли 2020 11:43
Гост

Пълна пародия е всичко. Няма контрол. На стадиона как ще ги пуснете ей така да влизат бе? Те не се пазят и грам!

Vergi
Vergi
08 юли 2020 11:43
Гост

Аз мисля, че закона и разпоредбата да се затвори всичко отново си седи написана и само чака да се бие подпис и да се сложи дата

Любо
Любо
08 юли 2020 12:22
Гост

Крайно време е .

Цицеров
Цицеров
08 юли 2020 11:42
Гост

Не се и очакваше друго. Ние сме полсушни само ако са ни затворили или поробили. Иначе сме разхайтена пасмина

Фараон
Фараон
08 юли 2020 11:42
Гост

Аз не миисля, че ще падне бройката скоро. Сами няма да се пазят хората. Ще стигне до 300 на ден до Септември и тогава ще падне катинара пак

Деница Р
Деница Р
08 юли 2020 11:41
Гост

Българина ще пищи и като има заразени,ч е няма кой да го пази и като е затворен у дома си и не може да пътува

Ники
Ники
08 юли 2020 12:22
Гост

Много рано отхлабиха мерките

Руменов
Руменов
08 юли 2020 11:41
Гост

Сложно е. Всеки си го кара както му дойде. Старците в рейса си държат маските, все едно полуизутии гащи. И като се качи контрола и си слагат маската! Какво да говорим. За такова мислене трябва само строг тъмничен ред

Englishman
Englishman
08 юли 2020 11:40
Гост

Ние сме си пасмина. Затваряй всички и тогава да видиш как сме послушни и няма заразени

OND
OND
08 юли 2020 11:39
Гост

Е много българи смятат демокрацията само за права. Затова и карат като бесни колите си

vIVI
vIVI
08 юли 2020 12:23
Гост

Това не е свобода. Това е СВОБОДИЯ.