Премиерът Бойко Борисов отхвърли обвиненията на президента Румен Радев и лидера на „Да, България“ Христо Иванов, че носи отговорност за Националната служба за охрана (НСО) и за действията на служителите ѝ при инцидента в парк „Росенец“, както и за ангажимента на службата да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски.

В изявление в Министерския съвет Борисов определи снощния протест, в който се включи и държавният глава, като опит да се свали правителството в най-неподходящия момент – по време на пандемия и преди приемането на България в европейския банков съюз. Борисов подчерта също, че Радев е излязъл сред протестиращите с юмруците напред.

„А, бе, приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Хубав бой няма. Като си свиеш юмрука трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И след това, като седнеш да вечеряш, не ядеш хубаво. Щипе ти. И да победиш, пак боли. Бой хубав няма и то в условията на най-тежката пандемия, която се развива и предстои“, каза Борисов.

Според него отиването на Христо Иванов с лодка в „Росенец“ било много добре изигран, „избродиран“ сценарий, но неясно защо лидерът на „Да, България“ отишъл след това да протестира с президента. Борисов отново повтори тезата си, че Радев отговаря за НСО, а не изпълнителната власт, докато президентът обяви, че не той решава кои лица да се охраняват от службата.

„Христо Иванов протестира с тези, които го къпаха, те го изкъпаха, а той отива да ги подкрепя“, каза възмутено Борисов, припомняйки, че Иванов беше изблъскан в морето от служители на НСО, при опита да остане на брега. Снощи Иванов каза, че ако не бъде свалена охраната на Доган и Пеевски, ще иска Борисов да поеме политическата отговорност.

По този повод премиерът отговори днес, че ГЕРБ искат законодателни промени, с които началникът на НСО сам да определя кои лица да бъдат охранявани, а личното мнение на Борисов било, че службата трябва да пази само президента, председателя на парламента и премиера. За охраната на Пеевски, Борисов обясни, че е назначена заради конкретна заплаха. Става дума за случая от 2015 г., когато имаше стрелба с гранатомет по колата на Алексей Петров. Тогава организаторите планирали и убийството на Пеевски.

„Същите бяха наели апартамент и ми дадоха схемата, с която със снайпер е трябвало да бъде ликвидиран, със снайпера от апартамента“, обясни днес Борисов и добави, че охраняван е бил и бизнесменът и издател Иво Прокопиев. Според премиера обаче Пеевски и Доган сега ще се откажат от охраната на НСО, но отговорност трябва да поеме президентът Радев.

Иначе, за съдбата на парка „Росенец“, Борисов каза, че трябва да бъде отреден за плаж, както е в резиденцията „Евксиноград“.

В изложението си премиерът се върна пак на снощния протест и каза, че според него той ще доведе до нов ръст на болни от коронавирус, който днес отбеляза рекорд от 330 новозаразени.

„Каква е разликата от една дискотека и снощното събитие на президента Радев? Доказаха, че абсолютно не ги интересува това, което щабът препоръчва“, каза Борисов и припомни мерките, които вчера бяха върнати със затварянето на стадиони и барове, както и ограниченията за празненства на открито. Според Борисов, Радев и поддръжниците му трябва да бъдат глобени заради снощния протест, както той бил глобен за неспазване на противоепидемичните мерки. Според заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от вчера обаче ограниченията за събиране на открито на до 30 души, важат само за празненства, като сватби, балове, кръщенета и др.

Шефът на НСО подаде оставка

Малко по-късно през деня премиерът Бойко Борисов отново се яви пред медиите, за да коментира темата за НСО и охраната на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Поводът отново беше НСО, както и появилите се по-рано публикации в медиите, че т.нар. лятна резиденция на Доган в „Росенец“ от днес се охранява и по море като е забранен достъпът на всякакви плавателни съдове.

Борисов цитира писмо, получено вчера от шефа на НСО ген. Красимир Станчев, с което се иска съдействие не само от МВР и „Морската администрация“ към транспортното министерство, но и от Военно-морските сили.

В писмото си ген. Станчев пишел, че това се налага заради „пребиваването на охраняемо лице в парка „Росенец“ и заради това на основание чл. 29, ал. 1 и ал. 2 от Закона за НСО се иска съдействието за обезпечаване на сигурността на въпросното лице“.

Писмо с гриф „секретен“ е получено и в МВР, като от думите на министъра на вътрешните работи Младен Маринов стана ясно, че е с подобно съдържание. НСО се е обърнало и към министрите на отбраната и транспорта Красимир Каракачанов и Росен Желязков. Иска се защита и по суша, и по море като трябва да се изпрати навигационно известие до мореплавателите на 500 м навътре в акваторията, заключена в съответните координати. Забраната за приближаване по море на резиденцията на Доган трябва да е за периода 10 юли – 15 септември.

По този повод Каракачанов заяви, че флотът защитава морския суверенитет на България, а не „някакви паркове“.

„Иска се едва ли не флотът да дойде да те охранява, това е порнография“

каза още Каракачанов. И посочи, че нито един военен кораб няма да охранява искания периметър, защото не става въпрос за застрашаване на морския суверенитет на България. Той уточни, че в момента в района на Бургас има военни кораби, но те са част от международно учение. Ако бъдат забелязани кораби, то това няма да има нищо общо с акватории и паркове, заяви Каракачанов.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов пък намекна, че и полицията няма да изпълни исканото от тях, защото не е в техните компетенции. И каза, че е разпоредил служителите да спазват стриктно Закона за МВР.

Премиерът възложи на вицепремиера Красимир Каракачанов да провери дали могат държавните органи да не изпълнят искането на НСО. Според Борисов такива ограничения не трябва да има. „Моята заповед е да се намери законова форма да се отмени“, каза премиерът.

След това президентът Румен Радев поиска оставката на шефа на НСО заради изпратените писма и настоя за тяхната отмяна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Ген. Станчев обяви по-късно, че подава оставка, като изтъква, че отказва да бъде въвличан в политическа аргументация. Мотивът да напусне е и разкриването на информация за охраняеми лица.

„През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес… НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана“, се казва в позицията на Станчев.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
12 юли 2020 12:29
Гост

Toя така и не можа да се отучи от мутренския си изказ и речник – пълен простак и селтак

тикволог
тикволог
10 юли 2020 12:20
Гост

Щели да ликвидират Шиши със снайпер, ама некой друг път. Ако го беше казал друг, а не Тиквата, бихме повярвали. Вече се убедихме, че главния Тулуп на Републиката е патологичен лъжец.

Ники
Ники
10 юли 2020 12:00
Гост

Поне се посмях от сърце. Какъв речник дсамо, какви сравнения и хиперболи. Евалла!

Хриси
Хриси
10 юли 2020 11:59
Гост

Лично Бойко отхлаби мерките, за да не притеснявал хората. Сега си мие ръцете с Радев.

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
10 юли 2020 11:42
Гост

Тулуп Ефенди, ти си уникален! Мъдър, проницанелен визионер. Води ни все така към ново светло евро-бъдеще. От Банкя към Париж! Да пребъде името ти, Каскет сянка да ти пази в знойните летни дни. Почетен гражданин на Барселона да станеш. Чудя се, като ти свърши царството, къде би могъл да се скриеш, щото много твои „фенове“ ще ти търсят сметка. Мисля, че Уганда е добър вариант за протакане на екстрадиция. Много кучета разлая Тулуп Еефенди в последно време, първите бяха безобидни улични, но последните са ротвайлери.

Димитър
Димитър
10 юли 2020 11:26
Гост

Пеевсли с охрана. Защо не си наеме частна такава, а не държавата да му плаща.

Ганьо
Ганьо
10 юли 2020 11:28
Гост

Той е по вземането. И по келепира.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 11:03
Гост

Троловете на Пеевски по-долу искат да се въведат КПП-та, да се забранят протестите и да „си търпим“ безгранично наглите мафиоти… ГЕРБ организират контрапротест в подкрепа на престъпния режим и ще докарат „симпатизанти“ от цялата страна в София тази вечер. Какво ще се случи, зависи от всички нас. Сега всеки гражданин, който поддържа правовия ред, унищожен и потъпкан от управляващите, е лично отговорен за възстановяването му.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 10:23
Гост

Ми за да го слушат щаба въвеждате старите ограничения и КПП и се свършва. Ама лошото е, че на хубавото време да се залостим дома е по-незадравословно

LSSAH
LSSAH
10 юли 2020 11:00
Гост

Който иска да се затваря в бункера. Аз заминавам на почивка.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 10:22
Гост

Повечето хора не ги интересува това, което щаба препоръчва. Ама това е защото сме си букови глави

Авигел
Авигел
10 юли 2020 10:21
Гост

Трагедия сте и двамата ама ней се. Ще си ви търпим.

Temelko
Temelko
10 юли 2020 10:21
Гост

НЕ сме кой знае какво, като човешки потенциал и това е факт, обаче мисля, че Радев и Борисов са силни мъже и сега бе времето да се обединят, а не да се боричкат за власт. И Борисов му заминава мандата и надали бихме подкрепили проект на Радев. Това е истината. Да спрат да се боричкат

Гери
Гери
10 юли 2020 11:23
Гост

Борисов е в партия само с тези, от които ума интерес.

Ралица Р
Ралица Р
10 юли 2020 10:20
Гост

„А, бе, приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Хубав бой няма. Като си свиеш юмрука трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И след това, като седнеш да вечеряш, не ядеш хубаво. Щипе ти. И да победиш, пак боли. Бой хубав няма и то в условията на най-тежката пандемия, която се развива и предстои“

Е оня ако е свил юмрук, ти що свиваш и ти ?

Gerova
Gerova
10 юли 2020 10:20
Гост

Не харесвам Румен Радев, защото за мен не е стока, като човек. Обаче да ви кажа и с тия нападки на Борисов също не е ок. Значи, като си вършиш работата и смяташ, че хората го оценяват, защо се палиш от всяка критика на президент, Корнелия или Мая ?

антимафиот
антимафиот
10 юли 2020 12:27
Гост

Въпросът е за отвоюване на държавата от мафията, чиито марионетки са Тулупа и Каскета, като начините за това нямат голямо значение !

Янкулова
Янкулова
10 юли 2020 10:19
Гост

Селската риторика не му ли омръзна на тоя човек бе?

Димо
Димо
10 юли 2020 11:25
Гост

Толкова си може. Вече е смешен милия.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
10 юли 2020 10:19
Гост

Не бе ли Борисов този, който каза, че не е редно да бъде нападан по време на пандемия? Не е редно да се водят скандали и да се карат точно сега./ А сега той какво прави?

Живко
Живко
10 юли 2020 10:18
Гост

Махленския език. Нямам думи