Борислав Сарафов е новият стар директор на Националната следствена служба (НСлС). Той беше единодушно избран на поста от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС). На заседанието не присъства само главният прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Полша.

Сарафов беше номиниран за втори мандат като директор на НСлС от Гешев и от членовете на колегията Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев. Той остана и единствен кандидат за поста.

Борислав Сарафов има 27 години стаж в съдебната система, като целият му професионален път е бил в прокуратурата и следствието, където е преминал през всички нива. Той започва работа в системата през 1996 г. като следовател в Окръжната следствена служба в София. През 2001 г. става зам.-районен прокурор в РП-Сливница, а после – прокурор в ОП-София. От 2007 г. е обвинител в отдел „Противодействие на организираната престъпност“ във Върховната касационна прокуратура. Той е първият ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, избран през 2011 г. от  ВСС. Две години по-късно става зам.-главен прокурор, а от 18 декември 2017 г. е директор на НСлС.

На Сарафов бяха задавани различни въпроси – от натовареността на следователите, през нуждата от законодателни промени във връзка с компетентността на следствието до коментар за конкретни законопроекти.

Сарафов отбеляза, че през последните години натовареността на следователите се е увеличила и в момента НСлС работи оптимално. Има вероятност обаче тя да се увеличи още и тогава ще са необходими още бройки.

Той не посочи какви промени в законите са необходими, за да се използва капацитетът на следователите, а каза, че това трябва да бъде решено в разговори с магистратите, защото те имат поглед отвътре и най-добре познават проблемите.

Кандидатът беше попитан какво мисли за двата законопроекта, отнасящи се до антикорупционната комисия и по-конкретно за въвеждането на фигурата на разследващ инспектор. Сарафов изрази негативно отношение към предложенията като посочи, че нарояването на различни разследващи органи не води до нищо добро и предположи, че става дума за „някакво политиканстване“. По думите му някои политически сили говорят за съдебна реформа, но всъщност имат предвид персонална реформа.

Той беше попитан как се чувства в Националната следствена служба, на което заяви: „Следователската работа е работа, в която може да се влюбиш. Влюбен съм в своята работа“.

Всички изказвания бяха в негова подкрепа.

Пръв думата взе Йордан Стоев, който е и един от хората, издигнали кандидатурата на Сарафов за втори мандат като шеф на следствието. Стоев изтъкна, че е очарован от представянето му и поясни: „Борислав Сарафов има памет за това как се е развивала прокуратурата и в частност следствието, през какви промени и перипетии са преминали – намаляване на компетентността и ред други, които не доведоха до повишаване на ефективността. На база на тази памет той успя да изведе изводи и да осъществи един успешен първи мандат. Успя да осъществи идеите си, които презентира при първия избор, успя да мобилизира колегите си и да постигнат добри резултати, доколкото позволяваше законодателната база“.

Йордан Стоев посочи още, че Борислав Сарафов е визионер, който на база на паметта от миналото и постигнатите резултати е успял да очертае и правилните приоритети в работата на националното следствие.

Георги Кузманов заяви, че отдавна познава Сарафов и с него се работи лесно. Определи го като достоен човек, който влага сърце в работата си, което доказал през първия си мандат. Кузманов е убеден, че вторият мандат ще бъде още по-добър и заключи, че на Сарафов може да се разчита, че ще свърши работата, която му се възлага.

В подкрепа на кандидата се изказа и Калина Чапкънова. Тя първо коментира факта, че Сарафов е единствен кандидат. Според Чапкънова да се състезаваш сам със себе си е най-трудното и оспорвано състезание, защото трябва да докажеш, че можеш да надминеш собствените си постижения и да признаеш слабостите и грешките си. „Няколко пъти беше споменато, че първоначално заложените цели в предходната концепция бяха далеч надхвърлени. Ако не споделим това, което беше изложено като краен извод, това би било форма на необективност. Не съм се излъгала като му гласувах доверие първия път, това ще направя и днес“, каза Чапкънова.

Колегата ѝ Евгени Иванов допълни, че му е допаднало представянето на Сарафов, когото познава лично от много години и може да прецени що за човек е. „А той е волеви и целеустремен професионалист и един мандат е достатъчен, за да се прецени. Очевидно Борислав Сарафов става за директор на НСлС и ще го подкрепя“, каза Иванов.

Със спомени от 2009 г. започна изказването си Стефан Петров. Той заяви, че тогава е бил променен Законът за съдебната власт и окръжните следствени служби станаха отдели към окръжните прокуратури, а директорът на НСлС стана и заместник-главен прокурор по разследването, т.е. част от ръководството на прокуратурата.

В този ред на мисли той заяви, че в случая Сарафов е предложен и от главния прокурор, не само от членове на ПК на ВСС, т.е. става дума за екипност и заради това ще гласува за Сарафов.

Стефан Петров изложи и други аргументи – личните качества на Сарафов и положените от него усилия да увеличи натовареността на следователите. „Имаше периоди през годините, когато постъпваха 32 досъдебни производства на 90 следователи. Сега положението с натовареността не е такова, службата е уважавана както от другите органи на съдебната власт, така и от много международни институции. НСлС се утвърди като активно работеща институция“, каза Петров.

От своя страна Гергана Мутафова също посочи, че Сарафов е предложен от главния прокурор, а принципът на екипност е безспорен, за да има добро качество за работа и е част от микроклимата в една институция. Друго важно обстоятелство според Мутафова е подкрепата, която Сарафов е получил от следователите в НСлС. „Обективно няма друга кандидатура, защото той е желан от своите колеги“, каза Мутафова.

Тя допълни, че следствието е възвърнало своето самочувствието и има по-голям авторитет.

А Светлана Бошнакова заяви, че е убедена, че Борислав Сарафов ще се справи успешно през втория си мандат като директор на НСлС.

Така с 9 гласа „за“ той получи единодушната подкрепа на ПК на ВСС.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 ноември 2022 17:21
Гост

В някои следствени служби колегите не си говорят, обхванала ги е апатия. На много промени и атаки бяха подложени от много години вече, на много пренебрежение, критики. Дано се направи нещо за повдигане на духа, самочувствието на тези магистрати. Следствието не е само София и не е само НСлС. Статии за следствията из страната няма. Да се направи нещо и за това колеги от други градове да успяват в конкурсите за НСлС. Предимно следователи от столичното следствие преминават в НСлС. Сякаш е запазена територия за тях. Това е демотивиращо. Конкурсните комсии дават предимство на следователи, които познават. А има следователи,… Покажи целия коментар »

Ким Чен Ун
Ким Чен Ун
09 ноември 2022 21:09
Гост

Избори с повече от един кандидат са страшна бъркотия!

123
123
09 ноември 2022 18:49
Гост

Сарафов, може да го смятат за всякакъв, но е поне класа над членовете на ПК. Отделно от това в интерес на Гешев е Сарафов да оглавява НСлС, за да не му седне на мястото.
Желая на Сарафов успешен втори мандат.

Свидетел
Свидетел
09 ноември 2022 18:04
Гост

Сарафов години наред малтретираше словесно колегите си! За капак- беше повишен и награден. Евала!

Идилия ли, цирк ли, водевил ли!?
Идилия ли, цирк ли, водевил ли!?
09 ноември 2022 17:26
Гост

Каскет „колегията“ била „избрала“ единодушно, единствения кандидат за шеф на националната изследователско-почивна служба и заместник на Баш Каскета, който пък 3-ти ден громи световния антисемитизъм и не му се занимава с такива дребни административни процедури в територията за които си има не 8, а 9 джуджета!
Някой учуден?!?

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 17:35
Гост

Пак ДБ-арски глупости, следователите не са виновни, че експертния потенциал в юридическата професия е под нулата в НС компетентността, която НПК им дава е такава, 95 процента от разследванията са в МВР и затова не са виновни следователите. Можете да познаете защо са в МВР и МВР на кого е подопечно, фиаското с незаконния арест говори само за себе си, защо следователите са силно ограничени от към дела.И не за всичко е виновен каскета, пък и да е виновен цялата власт беше в реформаторските партии 8 месеца, а те освен празна пропаганда нищо друго не свършиха. Вина нямат и разследващите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 18:04
Гост

На такива като теб все някой им виновен.

Kofi
Kofi
09 ноември 2022 16:21
Гост

Надявам се, че ще се справи

Мирела
Мирела
09 ноември 2022 16:21
Гост

Успех. Късмет му желая

Тишков
Тишков
09 ноември 2022 16:20
Гост

Успех му желая

Нане
Нане
09 ноември 2022 16:20
Гост

Бъдещето ни не е лесно

Наденска
Наденска
09 ноември 2022 16:20
Гост

Човека иначе е професионалист де. Но…

Драско
Драско
09 ноември 2022 16:19
Гост

Повече от потресаващо е, че едни и същи хора са на тези позиции

Мънкимир
Мънкимир
09 ноември 2022 16:19
Гост

На Гешев смехориите

Людмилов
Людмилов
09 ноември 2022 16:19
Гост

Вече ми писна от глупавите им изпълнения

Шмиркев
Шмиркев
09 ноември 2022 16:18
Гост

И сега какво правим? Без правителство избрано от хората просто се случват някакви неща и това е

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 17:49
Гост

Защо? Ако имаше правителство нямаше да го има днешния избор? Логиката ти е на друго място. Не е в главата.

Огивли
Огивли
09 ноември 2022 16:18
Гост

Надявам се да няма издънки в бъдеще

Узунджов
Узунджов
09 ноември 2022 16:18
Гост

Добре се справя

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2022 16:16
Гост

Самотният кон на дълги разстояния 🙂

444
444
09 ноември 2022 16:16
Гост

Ами Зарков нали пита следователите дали си имат друг кандидат. Не щеш ли, оказа се, че нямат.

Наблюдател
Наблюдател
09 ноември 2022 16:14
Гост

Чудя се, колко предадени на съд има по дела, работени от следователи и колко влезли в сила осъдителни присъди има последните 4 години. Щото все недоволстват, че не им дават много дела, а като им дадат, не се чува нищо за свършено.