Борислав Ковачки е новият стар районен прокурор на Благоевград. Това реши единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, след като подкрепи Ковачки с 9 гласа „за“. Той беше и единственият кандидат за поста, а след избора му главният прокурор Иван Гешев подчерта, че не знае дали да му честити втория мандат.

„Трябва да сте наясно с две неща. Предизвикателството пред вас и целия район на Благоевград е т.нар. окрупняване и трансформациите в прокуратурата, и колегията ще разчита на вас в този процес. Второто е, че прокуратурата минава в друга динамика на работа, с доста по-сериозни предизвикателства от досега, по-малко бюрократизъм и повече динамика“, обърна се главният прокурор към Ковачки.

По време на изслушването Борислав Ковачки посочи, че закриването на прокуратури в региона и обособяването на териториални отделения първоначално е предизвикало стрес.

„Нямаше пляскане с ръце и прегръдки, но смятам, че оптимизацията е нещо необходимо. Може да се окаже и полезно“, каза той, като подчерта, че в отделенията има само четирима служители и е належащо бройката им да се увеличи, защото най-близкото е на 54 км, а най-отдалеченото – на 107 км.

Като приоритет на прокуратурата в Благоевград през следващите години Ковачки изтъкна проверките и делата срещу кметове, които регистрират чужденци, основно от Северна Македония, като собственици на имоти в региона.

Друг акцент в изказването му беше предстоящото преместване на районната прокуратура в нова сграда, заедно с окръжния съд в града.

„Всичко, което е зависело от мен и от председателя на окръжния съд, го направихме, но явно поради липса на средства, повече от година няма никакво движение. Без вас това ще остане мечта“, каза още Ковачки и посочи, че в момента трима прокурори работят в една стая, а положението при служителите не е по-добро.

При обсъждането на кандидатурата му, Йордан Стоев, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов се изказаха в негова подкрепа.

„Не виждам смисъл, при положение че има богат опит, справил се е изключително добре, нищо не налага една промяна, още повече, че предстои една сериозна структурна реформа и колегите имат нужда от човек с опит, който би могъл да се справи с това предизвикателство“, каза в заключение и главният прокурор Иван Гешев, след което всички членове на колегията гласуваха за Ковачки.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Поздравления!
Поздравления!
24 септември 2020 10:35
Гост

Поздравления за прокурор Ковачки, един достоен колега прокурор!Само че лексбг да го цитира по-коректно, защото той не е казал нищо за председателя на окръжния съд, особено пък за този председател…защото районната прокуратура няма никаква връзка с окръжния съд и съвместна компететност!Съответна на районната прокуратура е районният съд , не окръжния!

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 19:42
Гост

Боли ма фара..

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 15:07
Гост

Повече динамика, начи. Т.е. тежко въоръженото бюро да нахлува навсякъде и да стресира невинните граждани. Евалата

Михаил
Михаил
23 септември 2020 16:52
Гост

На Гешев недомислиците.

Наблюдател
Наблюдател
23 септември 2020 15:06
Гост

Абе, напоследък все по-малко кандидати, да не кажа, че за всеки пост е все по един. Дали пък това не е някаква скопена форма на протест?

Джанго
Джанго
23 септември 2020 15:04
Гост

Първият избран ръководител на прокуратура в първата национална държава в ЕС! Честито!

Никой
Никой
23 септември 2020 14:55
Гост

Все така единодушно се взимат решенията, като пленум на БКП 🙂

anonimen
anonimen
23 септември 2020 16:55
Гост

Като овцете. Една като заблее и другите след нея.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 14:50
Гост

Сериозни обещания. Дано да си удържи на думата.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 14:50
Гост

Коронният им номер-да се оправдават с липса на средства.

Мишо
Мишо
23 септември 2020 16:56
Гост

Като няма, значи няма.

Христова
Христова
23 септември 2020 14:48
Гост

Честито! Не се учудвам, че е избран единодушно.

2323
2323
23 септември 2020 15:07
Гост

Надявам се, че няма роднински връзки с онзи Ковачки 🙂

Мечтател
Мечтател
23 септември 2020 14:48
Гост

Дано да има по-малко бюрократизъм и повече динамика.

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 14:46
Гост

Гешев не знаел дали да му честити втория мандат! Той пък какво ли знае?

Анонимен
Анонимен
23 септември 2020 14:47
Гост

Да практикува селски туризъм и да води диалог пред кръчмите.