Премиерът Бойко Борисов е призован утре за разпит в Специализираната прокуратура заради съобщенията, които бизнесменът Пламен Бобоков си е разменял с него. Това съобщиха днес от държавното обвинение, след като покрай делото за управление на отпадъци срещу братята Бобокови, започна разследване и за търговия с влияние, след като стана ясно, че Пламен Бобоков е водил разговори за назначаване на посланици, помилване на затворник, получаване на гражданство и др.

Миналата седмица той показа и смс до премиера, с който иска помощ за казуса с либийския танкер BADR.

„Добро утро, бос! Задава се голям проблем с Либия! Моля те да се видим за 10 мин. И ти ще си прецениш? Много те моля, въпросът е много сериозен!!! Аз от утре до 9-ти няма да съм в БГ, затова давам зор!“, написал Бобоков. След това двамата се видели, бизнесменът обяснил за какво става дума и каза, че Борисов предприел адекватни мерки, като се видял дори с либийския премиер.

На въпрос защо се обръща към Борисов по този начин, Бобоков отговори, че се познават отдавна и той е „началник и бос“ на държавата.

След това Бойко Борисов обясни, че наистина си е писал с бизнесмена и не вижда в това нищо укоримо или нередно.

„Ами автентичен е, аз не съм момиче да си пазя смс-ите. Обадил ми се е, дошъл, ние сме водили много работни срещи. Ако един има бизнес в Нигерия, нормално е да се интересува кой ще е посланик. И самият Бобоков, аз съм му помагал, водил съм го в Узбекистан, Румъния, Турция. Това са български инвеститори в други държави и сме ги подкрепяли. И това не е лошо, не е укоримо. Защо се оправдават, това не е проблем!“, обясни Борисов.

Освен премиера, прокуратурата е призовала за разпит депутата от ГЕРБ и областен координатор на партията в Русе Пламен Нунев, както и бившия шеф на ГЕРБ в града Росен Даскалов. Те ще бъдат разпитани заради друго изказване на Пламен Бобоков за комуникацията му с тях. Преди две седмици бизнесменът обясни, че имало два стълба на властта, като един от тях бил Нунев и от него зависели всички назначения в Русе – от портиери до магистрати. Така Бобоков обясни желанието си да помогне на Николай Николов да оглави окръжната прокуратура в Русе, като за целта трябвало да потърси съдействие от Нунев.

„Той разбира се не го прави сам… Зад гърба му е първият стълб. Това е обществена тайна…Има два стълба на власт и влияние, които винаги предопределят кой, къде и кога да отиде…Всичко се знае за тези два стълба на влияние и на власт“, каза Бобоков, а Нунев отрече и определи изказванията като несериозни.

От 1 до 6 години затвор за прокурор, който разгласява материали от разследвания

Бившият съдия и настоящ общински съветник в София Методи Лалов и адвокат Искра Кишкова искат промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекси, с които прокурорите и разследващите да носят по-тежка наказателна отговорност за разгласяване на информация от досъдебни производства.

Двамата юристи, заедно с „Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество“ (ЕНАПС), са изпратили предложенията си до Министерския съвет, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, президента и омбудсмана.

В момента чл. 198 от НПК предвижда, че материали от разследването могат да се разгласяват само с разрешение на наблюдаващия прокурор. Сега юристите предлагат това да става единствено, ако разгласяването е необходимо за разследването. Предложението им е текстът да изглежда така:

„Материалите по разследването не могат да се разгласяват, включително от органите на досъдебното производство, без разрешение на прокурора. Разгласяването се разрешава само, ако това е необходимо за провеждане на обективно, всестранно и пълно разследване“.

Разгласяването на такава информация в момента се наказва с до 1 година затвор или пробация и затова вносителите предлагат и завишаване на наказанията. Те искат да бъде създадена нова ал. 2 към чл. 360 от НК, която да гаси, че когато деянието е извършено от прокурор или разследващ орган, наказанието да е от 1 до 6 години затвор.

Предложенията им идват, след като в последните месеци прокуратурата огласи множество доказателства от разследвания срещу публични фигури. Според Лалов и Кишкова и в момента НПК не позволява произволно разгласяване на информация, ако то не обслужва целите на процеса, но забраната масово се нарушава.

„Вместо разгласяването на материалите по разследването да е насочено към разкриване на престъпленията, разобличаване на виновните и правилно прилагане на закона (чл. 1, ал. 1 от НПК) ставаме свидетели на преследване от страна на прокуратурата на политически, икономически, корпоративни и други нелегитимни от гледна точка на наказателния процес цели, най-често прикрити зад твърдението за повишен обществен интерес“, се казва в мотивите към предложенията. В тях авторите пишат още, че произволното разгласяване застрашава разследването, накърнява права на засегнатите и застрашава доверието в съдебната система.

„Най-сетне, чрез т.нар. „медийно правосъдие“ от страна на органите на досъдебното производство, последните нерядко целят да въздействат върху общественото мнение чрез което, макар и опосредено, да реализират натиск върху съда при осъществяване на контролните му правомощия в досъдебната фаза на процеса, както и при последващото разглеждане на делото по същество в съдебната му фаза. Така, ако съдът не реши делото в съответствие с обществените очаквания, формирани в резултат на избирателно огласени от органите на досъдебното производство доказателства и информация, той бива яростно атакуван“, пише още в мотивите към предложението на двамата юристи.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сапунчо
Сапунчо
06 юли 2020 18:12
Гост

Баш бакана ще разпише услужливо предварително приготвен разпит и после Каскетчето ще туитне, че няма данни за извършени престъпления от премиера, че шкафчето е пълно от лотарията, пищола е законен, нафинансовия министър всичко му е 6, за къщата в Барселона са гнусни инсинуации и така нататък.

Таньо
Таньо
06 юли 2020 14:25
Гост

Не знаех, че Методи е станал общински съветник? Браво на момчето, най-сетне си намери място под Слънцето

ГЕШЕФТаров
ГЕШЕФТаров
06 юли 2020 14:15
Гост

Необходими са обаче и по-тежки наказания за главни прокурори, които вместо да инспирират образуването на наказателно производство срещу финансов министър и неговия началник, фактически обслужват техните интереси !

Тошков
Тошков
06 юли 2020 12:11
Гост

Чудно е дали Влади Горанов ще привикат да се обясни за чата с Божков

Zeler
Zeler
06 юли 2020 12:11
Гост

Проверете го човека и за комуникацията му с Божков

Николев
Николев
06 юли 2020 12:10
Гост

Не мисля, че ще произлезе нещо от това ма ней се

Равиоленска
Равиоленска
06 юли 2020 12:10
Гост

Пълна трагедия. Поредния ПР ход нали вижте ни каква честна прокуратура имаме

Деница Р
Деница Р
06 юли 2020 12:10
Гост

А на разпит е за чата с Бобоков. А нещо за чатовете с Божков?

Руменов
Руменов
06 юли 2020 12:09
Гост

Мафиотска държава сме и и това е наистина

Есмералда
Есмералда
06 юли 2020 12:09
Гост

Гешев няма да направи нищо на господарите си

Емилиева
Емилиева
06 юли 2020 12:09
Гост

Няма как да им вярвам, че това ще е честен разпит и изобщо, че ще има разпит

Ристевски
Ристевски
06 юли 2020 12:09
Гост

Да, колкотоо и с влизането без маска в храм и глобата от 300 лв. Тя е по-скоро с ПР цел.

Islo4
Islo4
06 юли 2020 12:08
Гост

Бошлаф работа е тоя разпит

Гери
Гери
06 юли 2020 12:07
Гост

Този топтоталитаризъм на Мутрагенов и Каскетов няма край! Мафиотска държава сме си и това е.

Николай
Николай
06 юли 2020 12:03
Гост

Задава се интересна интрига….

Пепи
Пепи
06 юли 2020 12:05
Гост

Която ще остане без развръзка, или ще бъде потулена. Кой ще дръзне да скочи срещу Борисов?

Нико
Нико
06 юли 2020 12:03
Гост

Че е „бос“ е ясно за целия ни гол и бос народ.

Михаил
Михаил
06 юли 2020 12:02
Гост

Хората на Мистър каскет ще разпитват премиера? Е, ясно е като бял ден какъв ще е резултатът. Нулев естествено!

Филип
Филип
06 юли 2020 11:59
Гост

Бобоков започна да пее като славейче, когато ножът опря до кокала.

Киро
Киро
06 юли 2020 12:00
Гост

Този си е за затвора. Сега Гешев е на ход. Обаче като гледам с какви хора е контактувал, май ще му се размине.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2020 11:57
Гост

Е, и? Бойко си има готов отговор за всичко. Пак ще излезне сух от водата.