Българската народна банка (БНБ) даде знак на търговските банки, че ако асоциацията им предложи удължаване на мораториума върху кредитите, тя вече може да го одобри, а те обявиха, че вече работят по него.

„БНБ отново има правната възможност да разгледа за утвърждаване евентуален нов проект на Асоциацията на банките в България за удължаване на частния мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19“, съобщиха днес от централната банка.

Както е известно, след обявяването на извънредното положение БНБ одобри т. нар. частен мораториум, при който беше предвидено отсрочване на вноските по кредитите на граждани и фирми, изпаднали в затруднение заради епидемията от коронавирус. Той беше предложен от Асоциацията на банките, сега отново тя трябва да поиска удължаване. От там пък почти незабавно съобщиха, че работят по изготвяне на промени в одобрения от БНБ и приет през април 2020 г., с промени през юли 2020 г., ред за отсрочване.

Първият мораториум предвиждаше отсрочване на лихва или главница или само на главница за 6 месеца.

За новия БНБ заявява, че максимално допустимият срок на отсрочванията е 9 месеца, като той „включва и срока на вече одобрено отсрочване по съответната експозиция“. Т.е. ако си отсрочил вноските си за 5 месеца, ще можеш да го направиш за още 4, но ако вече си се възползвал от максималния срок, ще ти остават 3 месеца. Какви са условията по мораториума можете да си припомните тук.

Възможността БНБ да одобри удължаване на мораториума идва от ново решение Европейския банков орган.

„На база на последните дискусии ЕБО взе решение да реактивира Насоки EBA/GL/2020/02 относно законодателните и частните мораториуми върху плащанията по кредити с нов краен срок на прилагане на мораториума 31 март 2021 г., заместващ предходния краен срок 30 септември 2020 г.“, съобщиха от БНБ. 30 септември беше срокът гражданите и бизнесът да поискат отсрочването на кредитите, т.е. сега излиза, че те ще могат да го направят отново, ако желаят, до 31 март 2021 г.

От асоциацията на банките заявиха, че измененията в правилата за отсрочване ще бъдат представени на БНБ и в най-кратки срокове.

При първи я мораториум бяха отсрочени около 10-13% от кредитите.

Банковата ваканция на прогресивните социалисти

И докато банките обсъждат мораториум върху кредитите с отсрочване на задълженията, депутатите, отцепили се наскоро от групата на БСП, които наричат себе си прогресивни социалисти, внесоха законопроект, който предвижда както те сами казват „банкова ваканция“. Те предлагат по кредитите на всички частноправни субекти – граждани и юридически лица, да не текат лихви за забава и неустойки до два месеца след края на извънредната епидемична обстановка.

Проектът им (пълния му текст виж тук) предвижда в закона за мерките след извънредното положение да се запише следното:

„При забава за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, предоставени от кредитни и финансови институции, съответно по чл. 2 и чл. 3 от Закона за кредитните институции, не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение до два месеца след отмяната на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка“.

В мотивите си прогресивните социалисти посочват, че има риск гражданите и фирмите да изпаднат в дългова спирала.

И заявяват: „Крайно необходимо е кредитополучателите, физическите и юридическите лица да получат банкова ваканция за периода на извънредната епидемична обстановка, за която са наложени ограничителни мерки за нормалното функциониране на отделни отрасли на икономиката- преустановена дейност“.

Тепърва ще стане ясно дали проектът на седмината независими, начело с Красимир Янков, ще бъде припознат от мнозинството в парламента.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
М.Лилев
М.Лилев
03 октомври 2021 17:50
Гост

Това е база която е неизбежно минимално необходима за облекчаване на кредитната ситуация на получателите… Знаем че пандемията по всички земни закони е приравнена с война…а за подобен случай има термин дегаргация…коятоъ регламентира именно – временно замразяване на лихви по закъснетия и неустойки, да срок след изтичане на съответното обстоятелство… Значи: всички кредитополучатели сме на фронта…а разни кредиторски фирмички лъскат със задниците си столове и бюра в изчисляване на лихви и неустойки и разнасянето им по договорите на самите кредитополучатели….Ако случайно прибавим и едно агресивно фирмено поведение в денонощно напомняне…искане…заплахи….сериалът е пълен… В подобно положение съм и аз пред една… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:49
Гост

Не виждам пречка да не стане.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:50
Гост

Дано и банкерите да мислят така.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:43
Гост

Би било много добро облекчение.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:08
Гост

Мечти и надежди

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:43
Гост

За съжаление.

Шумковски
Шумковски
02 декември 2020 17:07
Гост

Супер

Nenov
Nenov
02 декември 2020 17:07
Гост

Добре е да има мораториум

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:06
Гост

Успех. Дано стане

Белоу
Белоу
02 декември 2020 17:06
Гост

Надяваме се да се случи

Абагард
Абагард
02 декември 2020 17:06
Гост

Според мен идеята е добра

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:44
Гост

Е, как? Колко хора са затруднени финансово заради пандемията.

Vergi
Vergi
02 декември 2020 17:05
Гост

Банките ще намажат могъщо. Ще имат дълги срокове да връщат кредитите си

Дани
Дани
02 декември 2020 17:05
Гост

Дано банките се съгласят. Нали? да.

Mani
Mani
02 декември 2020 17:05
Гост

Алчните банки обстрелват хората с оферти за кредити и ниски лихви, сега им е паднало, когато хората са на зор, а в главата им е останало, че има някаква кредитна ваканция.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:06
Гост

Не знам кой е закъсал, купуват се имоти на поразия, теглят се кредити за всичко, включително екскурзии (?!)

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:46
Гост

Пълни кожодери. Но все пак е опция пред бързите кредити.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:05
Гост

Да се чакат бе да се чакат. Ееее да му се не види…

Анонимен
Анонимен
02 декември 2020 17:01
Гост

Добро предложение, дано банките се навият, особено за хората, останали без работа.

Чичо
Чичо
02 декември 2020 17:02
Гост

Защо да не се навият, нищо не губят, само ще спечелят чрез по-дълги срокове за връщане на кредитите най-малкото.