Кариерното номадство на бившия спецсъдия и апелативен спецпрокурор Пламен Евгениев, избран за председател на районния съд в Трявна, изправи Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) пред дилема – може ли да даде указания какво да се случи с висящите му дела.

Повод за днешната дискусия в колегията стана писмо от председателя на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова. Тя поиска от СК на ВСС да вземе решение за бъдещето на три висящи дела, които са били на доклад на Пламен Евгениев – едно от 2015 г. и две от 2020 г.

Членовете на Съдийската колегия обаче не успяха днес да постигнат съгласие по въпроса дали е в техните правомощия да указват каква да е съдбата на тези три дела – дали да ги приключи Евгениев, или да бъдат разпределени на други съдии.

Затруднението на кадровиците произлиза от факта, че Пламен Евгениев е изгубил качеството си на съдия. Независимо че на 30 ноември беше избран за председател на РС-Трявна, той още не е встъпил в длъжност и съответно в момента е обвинител в апелативната спецпрокуратура. А като такъв няма как да приключи делата си в съда.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, Атанаска Дишева и Драгомир Кояджиков изразиха притесненията си от това, че Евгениев вече не е съдия и дори и да няма нито един ден стаж като прокурор (от встъпването си в АСП, той е в отпуск – б.а.), ще има основателни съмнения за законността на съдебния състав, в който ще участва. И тримата застъпиха позицията, че СК на ВСС не може да дава никакви указания, защото ще навлезе в правораздавателната дейност и всъщност преценката какво да стане с делата е на председателя на СНС.

В рамките на инстанционния контрол ще се направи преценка дали присъдата е постановена от законен състав. Ние нямаме правомощия да даваме указания за подобно довършване на делата, ако го направим, ще дадем указания за нарушаване на процесуалния закон. Да не се произнасяме по същество и да не вземаме решение със задължения да довърши делата си в Специализирания наказателен съд“, предложи Дишева.

Цветинка Пашкунова и Вероника Имова обаче изразиха различна позиция. „Не можем да знаем какво ще бъде развитието при инстанционен контрол и каква ще е преценката на контролиращата инстанция. Пламен Евгениев вече не е част от СНС и заради това колегата Мариета Райкова иска решение от нас дали да си довърши делата. Независимо че е бил прокурор, не е разглеждал дела там и ако встъпи отново като съдия, няма пречка да си довърши трите дела. Едното е от 2015 г., то е с 11 подсъдими, проведени са 64 заседания. Другите са от 2020 г. с по 4-5 подсъдими“, заяви Пашкунова.

Тя обясни, че в закона не е уредена подобна хипотеза, единствената близка е в чл. 227, ал. 9 от Закона за съдебната власт, в който се казва, че при изискване за неизменност на състава, магистратът, командирован в друг съд, продължава да участва в делата на съда, в който работи, а след приключване на командироването довършва и делата в съда, в който е бил командирован. Според Пашкунова тази разпоредба може да бъде приложена по аналогия в случая с Евгениев, но под условие – само ако той встъпи като председател на РС-Трявна, т.е. пак стане съдия.

Ако ние изразим становище, че няма пречка Пламен Евгениев да си довърши делата, това не рефлектира по никакъв начин на преценката на инстанционния контрол. Може само да изразим позиция, която не обвързва Пламен Евгениев или председателя на съда, защото ние не може да разпоредим да си довърши делата, нито да дадем указания за преразпределението им“, поясни Пашкунова.

Драгомир Кояджиков не се съгласи с тази теза. „Винаги, когато сме местили съдии от един в друг съд и е имало изискване за неизменност на състава, вземаме решение за довършване на делата. Пламен Евгениев няма качеството на съдия, защото е встъпил в Апелативната специализирана прокуратура и ние нямаме никакво основание да казваме какво да направи той. Това „под условие“ не ми се вижда издържано. Представете си наказателен съдия, който подаде оставка, ние „под условие“ да му казваме да си довърши делата, преди да напусне“, заяви Кояджиков.

Въпросът днес така и не намери решение. Той беше отложен, докато не изтече срокът, в който може да бъде обжалвано решението на СК на ВСС за избора на Пламен Евгениев за председател на РС-Трявна. Тогава ще стане ясно дали той ще встъпи като такъв и Съдийската колегия отново ще се занимава с казуса.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия ВКС
Съдия ВКС
08 декември 2021 19:54
Гост

Няма никаква законова пречка да си разгледа делата.Не е нарушен нито принципа за несъвместимост, тъй като Евгениев няма паралелно съвместява е на функции на съдия и прокурор / при ЕДП обаче има/, няма и изменност на съдебния състав, тъй като никой друг съдия не е гледал делата му през това време.
Гледа се защитата на основните процесуални принципи, а не кариерното миткосване на колегата.

айдукат
айдукат
08 декември 2021 0:48
Гост

това не е толкова сложен казус, просто делата ще бъдат разпределени на други състави и ще започнат отначало, колкото и стари да са, това се е случвало много пъти и при подаване на оставка, и при невъзможност да се изпълнява длъжност като съдия, при смърт и прочие, но тежко и горко на разглеждащите ги от начало съдии, но ще се справят дори да изтече и давността за наказателно преследване

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 17:52
Гост

Народът е казал, че който иска да седи на два стола, накрая сяда на земята

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 19:39
Гост

Пиши, ако има да кажеш нещо, а не просто да запълваш с безсмислия пространството под статията.

Абе
Абе
07 декември 2021 20:44
Гост

Тоя бая си разпрострял гъзурата

адвокат
адвокат
07 декември 2021 15:20
Гост

Еми моля ви се, разбира се, че трябва да си довърши делата. Чолаков не ми се струва съвсем почтен в становището си, още повече, че срещу него обратното застъпват утвърдени наказателни съдии.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 19:43
Гост

Абе, как ще ги довършва- той е бил прокурор, в отпуск или не, но е бил, във въззивната инстанция, атакуваща или подкрепяща актовете на съда, чийто дела ще довършва?! А къде е неизмеността на състава?!

Диагноза
Диагноза
07 декември 2021 14:42
Гост

Така се получава като иска един задник да седне на 5 стола…..

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 19:45
Гост

Е, не говори за себе си, де!

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 19:46
Гост

Не заслужаваш да изтриеш този зад…к!

....
....
08 декември 2021 23:48
Гост

Ти всяка вечер ли го триеш?

Anonimen
Anonimen
07 декември 2021 14:14
Гост

Да си ги е решил делата. Какво толкова?

Sanjeta
Sanjeta
07 декември 2021 13:50
Гост

Заплетена ситуация. Трябва протокол за действие, а не да се умува за всеки случай

Дюнев
Дюнев
07 декември 2021 13:49
Гост

Желая им успех да разрешат казуса.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:49
Гост

Още една причина да се нуждаем немедлено от реформи в съдебната система.

Мики
Мики
07 декември 2021 14:15
Гост

И закриване на спецовете.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:49
Гост

ВСС да си блъскат главите. Не може само да си разпределяш бонуси.

Лазар
Лазар
07 декември 2021 14:16
Гост

Съмнява ме предколедно да се засилят много. А и са заети да си харчят бонусите.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:48
Гост

Наистина странен казус.

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 13:48
Гост

Ами да им се създаде условие, че могат да отиват някъде другаде, когато са си завършили поне делата, които са започнали.

Нико
Нико
07 декември 2021 14:16
Гост

Не са го съобразили въобще. Много лошо.

Сливко
Сливко
07 декември 2021 13:47
Гост

Бива бива напън да се развиеш кариерно, ама чак пък така…

Анонимен
Анонимен
07 декември 2021 19:49
Гост

Сливко, мястото ти е …в сливата, имам предвид на това, с което си мислиш, че мислиш.

Попова
Попова
07 декември 2021 13:45
Гост

Не съм изненадана. Чува се, че човека митарства много.

Rozalina
Rozalina
07 декември 2021 13:45
Гост

То цялото ВСС е един казус.

Михаил
Михаил
07 декември 2021 14:17
Гост

Как пък нямаха доблест да си подадат оставката тези?

Агов
Агов
07 декември 2021 13:44
Гост

Е да, то не става само да се митка от едно място на друго и делата да си седят

Ово е стандарт
Ово е стандарт
07 декември 2021 14:18
Гост

Лакомия за кариера.