Бившият преподавател по Международно публично право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Чавдар Стоянов е осъден на три години условно с петгодишен изпитателен срок за принуда и сексуални престъпления. Състав на Софийския районен съд го е признал за виновен за престъпления срещу личността, съобщиха от прокуратурата.

Обвинителният акт срещу Стоянов беше внесен в съда през юли миналата година. Според прокуратурата той е извършил две престъпления – опит за принуда (наказуемо с до 6 години затвор) и извършване на действия на полово удовлетворение с лице от същия пол (наказанието за това престъпление е от 2 до 8 години лишаване от свобода).

В края на 2015 г. пострадалият по първото от двете престъпления – Г.И., си търсел допълнителна работа, като чрез свой познат се свързал по телефона с Чавдар Стоянов, с когото се уговорили да се срещнат. От своя познат И. разбрал, че Стоянов иска да назначи човек за лична охрана. При срещата на двамата в София, Стоянов заявил на И., че е бисексуален, както и че работи като прокурор и едновременно като лектор в СУ „Св. Климент Охридски“. Изрично предупредил Г.И., че последният не следва да закъснява за работа, защото в противен случай щял да бъде наказан с бой с камшик.

На следващия ден Чавдар Стоянов и Г.И. се видели отново в заведение в столичния кв. „Лозенец“. На финала на срещата преподавателят внезапно се опитал да хване бедрото на И., а впоследствие и да го прегърне. Вследствие на това Г.И. се отказал да започва работа при Стоянов. Затова и не отишъл на предварително уговорената дата, на която трябвало да започне да изпълнява задълженията си на охранител. Стоянов му звъннал по телефона и му казал, че за неявяването си трябва да му бъде наложено наказание – бой с камшик. Преподавателят не спрял дотук. По-късно изпратил и съобщение на мъжа, че ще го набеди пред прокуратурата, че го е нападнал и обещал да има трима свидетели.

Това не е първият такъв случай, свързан със Стоянов. През 2012 г. той действал по идентичен начин. Пуснал обява, че си търси лична охрана. С него се свързал К.Л. При първоначалната среща между двамата Чавдар Стоянов заявил на кандидата за работа, че е доктор по международно право и че работи за бивш главен прокурор. Няколко дни по-късно двамата мъже се срещнали отново, като преподавателят настоял да отидат в апартамент. Там Чавдар Стоянов накарал пострадалия да се съблече гол до кръста и да направи 50 лицеви опори. Човекът решил, че това е част от изпита за работа, съблякъл се и започнал да прави лицеви опори.

Стоянов обаче продължил с „изискванията“. Казал на К.Л., че трябва да си свали и панталона. От прокуратурата не уточняват дали това се е случило, но обясняват, че докато Л. правел лицевите опори, преподавателят извадил камшик и започнал да нанася силни удари по голия гръб на пострадалия. К.Л. започнал да моли Стоянов да спре, защото изпитвал силна болка. Вместо това Стоянов засилил ударите, започнал и да мастурбира, продължил така, докато удовлетворил половото си желание.

Софийският районен съд е наложил едно общо най-тежко наказание за описаните деяния, а именно три години условно с пет години изпитателен срок. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

Преди три години, след като се разбра за случаите, над 120 студенти поискаха уволнението на Чавдар Стоянов от Су „Св. Климент Охридски“. В подписка те подкрепиха оплакването на техен колега, че преподавателят го е карал да направи 100 лицеви опори без тениска, за да получи заверка по МПП. Стоянов отричаше, но ръководството на СУ взе решение да бъде уволнен.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 юни 2018 7:58
Гост

Странно защо дълги години в катедрата по международно право дълги години се мълчи при случващото се. Каква ли е причината?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 юни 2018 19:26
Регистриран

Господа Юристи-не се коментира невлязла в сила присъда.Сякаш съвсем сме се побъркали, та не можеем съобрази точно това ИЗКОННО ПРАВО на осъденият-презумпцията за невиновност го защитава, каквото и да е станало-нека съдът окончателно се произнесе. Господа Прокурори – дали не сте липсвали по време точно на тази лекция в СУ или където и да сте завършили правни науки?!?!?!, а…Но можете…..можете да се поправите. АДВОКАТИТЕ не пишат и не се хвалят какво постигат из съдебните зали-те нямат „власт“, но властват НАД НЕРАЗУМНИТЕ люде. А вие какви сте-разумни и недоучили, или учили но неразумни.Все тая-вашата неполезност е всеобщо мнение Човешко.Но няма как-трябва… Покажи целия коментар »

Човек
Човек
25 юни 2018 17:29
Гост

Дали сега този юрист не работи като охранител…?

преподавател по право
преподавател по право
25 юни 2018 18:35
Гост

Браво на прокурора, че справедливо и присърце е изпълнил задълженията си!
Името му трябва да се съобщава и трябва да получи признание! Прекланям се!
Браво и на съдията! Това са трудни дела като материя и …някак в гилдията ни.
Нямам търпение да видя мотивите в детайли.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2018 15:46
Гост

Защо не го осъдиха за опит за принуда?

Напълно Сериозно
Напълно Сериозно
25 юни 2018 16:57
Гост

Довършеното деяние поглъща опита.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2018 15:42
Гост

Ужас! Преподавател от такова престижно учебно заведение.

Петя
Петя
25 юни 2018 15:26
Гост

Как условно? Този си е за ефективна.