Бившият заместник-министър на здравеопазването Михаил Зортев е предаден на съд за това, че е ощетил с почти 13 млн. лева държавната болница във Враца. Заедно с него на подсъдимата скамейка ще застанат и двама бивши директори на болницата – Владислав Иванов и Светозар Луканов. Първият ще отговаря за неизгодна сделка, а вторият – за безстопанственост. Днес Софийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителния акт срещу тримата.

Случаят със Зортев е отпреди осем години. Според прокуратурата като заместник-министър на здравеопазването той е издал разрешение на частната болница „Вива Медика“ да извършва медицински дейности на територията на държавната болница „Христо Ботев“ във Враца. Това е станало в периода от 30 декември 2010 г. до 18 май 2011 г.

По това време министър на здравеопазването беше Стефан Константинов. Той е упълномощил заместника си Зортев да подписва разрешения за осъществяване на лечебна дейност. В тази връзка до Михаил Зортев била изпратена молба от частната болника „Вива Медика“ за издаване на разрешение. От прокуратурата съобщават, че от разменената кореспонденция между министерството и частната болница става ясно, че адресът, който тя сочи за бъдещи лечебни действия, съвпада с този на държавното здравно заведение „Христо Ботев“ във Враца. Наред с това от документите се разбирало и че дейностите, които ще упражнява „Вива Медика“, се дублират с тези на държавната болница. А това е забранено по закон.

Въпреки това, „Вива Медика“ получила правото да осъществява медицински дейности по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, хирургия, ортопедия и травматология. Освен това частната болница сключила и договор с Националната здравно-осигурителна каса за болнична помощ по клинични пътеки от 2011 г. до края на 2017 г. За този период тя получила 12 881 505 лв. от НЗОК по изпълнението на клинични пътеки.

Според прокуратурата от една страна приходите представляват имотна облага за „Вива Медика“, а от друга – поради дублирането на дейности държавната болница е претърпяла значителни вредни последици заради неполучени от НЗОК заплащания по клинични пътеки.

Зортев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“. Ако бъде признат за виновен, го заплашват от три до десет години, както и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност.

Бившият директор на държавната болница във Враца Владислав Иванов пък отива на съд, защото отдал под наем помещения на „Вива Медика“ на по-ниска цена от нормативно определената. Така за МБАЛ „Христо Ботев“ настъпила вреда за 137 060 лева. Сумата е разликата между минималната дължима наемна цена за квадратен метър съгласно Правилника за прилагане на закона за държавната собственост и цената по договора, уточняват от държавното обвинение.

Владислав Иванов е обвинен в неизгодна сделка и го грозят от три до десет години затвор.

Третият обвиняем – Светозар Луканов, също е бивш директор на МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца, но ще отговаря за безстопанственост.

През 2014 г.  Луканов уведомил здравния министър, че болницата във Враца спешно се нуждае от нов компютърен томограф. В писмото си той твърдял, че според постъпилите оферти необходимата сума за това е 784 000 лева. В действителност обаче той не бил извършвал пазарни проучвания и в болница не били постъпвали оферти за такава апаратура, уточняват от прокуратурата.

След като получил цялата сума, Луканов открил процедура по обществена поръчка с предмет „Доставка, монтаж, предварителни изпитвания на апаратурата и обучение на персонала на 1 бр. компютърен томограф“. В обявлението била посочена прогнозната стойност на поръчката – 784 000 лева без ДДС.

Явили се двама кандидати с две ценови оферти, разликата между които била около 130 000 лева. Светозар Луканов избрал по-скъпата, която била съвсем близо до 784 000 лева.

Дружеството, избрано за изпълнител на обществената поръчка, възложило на фирмата производител на томографа, да извърши доставка, монтаж и застраховка. Между двете компании имало договор, съгласно който цената на апаратурата е 366 379 лв. без ДДС. Така разликата между стойността на томографа по договора за обществена поръчка и реалната му пазарна стойност била 379 091 лева.

По този начин, откривайки процедура по обществената поръчка без предварително събиране на информация или оферти за установяване на цените, без анализ на пазарните условия и възможности за закупуване на техниката при по-изгодни условия, Светозар Луканов не положил дължимите грижи по отношение на повереното му имущество и като пряка и непосредствена последица от тази му престъпна самонадеяност, последвалите значителни щети за дружеството“, заявяват от държавното обвинение.

И Луканов го заплашват от три до десет години затвор, ако бъде признат за виновен.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
18 март 2019 17:07
Гост

Далаверата на Светозар Луканов е безкрайно ясна. Вдига летвата за цената, избира негов човек и после получава пари от разликата в цената на тимографа.

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 15:43
Гост

Зортев си плаче за ефективна присъда.

Срам
Срам
18 март 2019 15:23
Гост

Тия съвсем през просото са го подкарали. Частна болница, където се плаща извършва услуги на територията на държавна. А в това време пациентите от държавната болница „Христо Ботев“ ги изписват, защото няма места. И това са лекари, които са давали клетва.

Чаохетднянг
Чаохетднянг
14 септември 2020 9:55
Гост

Михаил Зортев да отговаря защо гони медиците от МБАЛ Света София във връзка с протестите (от последната заплата не им плащат договорките и така забогатява ръководството на МБАЛ от работещите – ЕКСПЛОАТАЦИЯ (без да има достатъчно персонал – ако може 2 души да работят за шестима а получават три пъти по-малко от другите болници – АКО ТОВА НЕ Е ПЛАДНЕШКО ОГРАБВАНЕ – разчитат, че трудно се доказват такива неща – ГИТ трябва да им направи АНКЕТНИ КАРТИ как се работи и защо нямат достатъчно персонал – ЗАЩО ги гонят непрекъснато – принуждават ги да си подписват молби за напускане за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 15:11
Гост

За това борбата с корупцията трябва да започне от високите етажи на властта, а не да си играят на гоненица с дребните риби.