Бившият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е предложен от наследника си на поста Георги Чолаков за ръководител на Второ отделение на мястото на Надежда Джелепова, която наскоро беше назначена за зам.-шеф на ВАС.

Второ отделение разглежда административни дела, свързани с устройството на територията, строителство, инвестиционни проекти, кадастъра и имотния регистър и др.

На Пленум на ВАС на 26 април Колев ще бъде изслушан от колегите си. Преди да оглави ВАС Георги Чолаков бе ръководител именно на това отделение.

На 26 април върховните съдии ще трябва да кажат мнението си и за други две предложения за кадрови промени – Йовка Дражева да оглави Пето отделение на ВАС, а Милка Панчева – Шесто отделение.

В момента и.ф. шеф на Пето отделение е Анна Димитрова. Съдиите там разглеждат административни дела, свързани с уволнения на държавни служители, кадрови военнослужещи, офицери и държавни служители от системата на Министерството на вътрешните работи, служители на ДАНС, опазването на околната среда, ЗБР, ЗУО, защитата на личните данни, хазарта, валутния закон, финансовия одит и др.

Милка Панчева и в момента е ръководител на Шесто отделение, макар и временно. Там се разглеждат административни дела, свързани с актове на ВСС, общественото, пенсионното и здравното осигуряване, социалното подпомагане, обезщетенията за временна нетрудоспособност и безработица, оценката на работоспособността, актове на НЕЛК И ТЕЛК, събиране на вземания по ДОО и ЗО по реда на ДОПК и др.

На 26 април Пленумът на ВАС ще трябва да приеме и становище по конституционно дело № 2/2018 г., образувано по искане на ВКС за обявяване на противоконституционен на чл. 230 от Закона за съдебната власт, който регламентира временно отстраняване на магистрати при привличането им като обвиняеми.

Върховните съдии ще обсъдят и предложението на председателя на ВАС Георги Чолаков да не се изготвя функционален анализ на съда и на системата на административните съдилища от външни експерти към Службата за подкрепа на структурните реформи към Генералния секретариат на Европейската комисия.

Ще бъде обсъден и законопроектът за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс, с който се предлага създаването на Централен административен съд.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
преподавател по право
преподавател по право
21 април 2018 18:01
Гост

Следя дейността на ВАС и в цялостност на административното правораздаване. Силни кандидатури са предложените съдии- с опит в материята и доказани професионални качества! Категорично!
С много позитивизъм желая успех в заседанието на Пленума на ВАС при решаването на всички въпроси, коментирани тук!

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 23:15
Гост

Тия са като Путин и Медведев

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 13:38
Гост

Нищо чудно на 26 април Пленумът на ВАС да обяви чл. 230 от Закона за съдебната власт за противоконституционен.

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 13:39
Гост

Гарван гарвану око не вади

Съдия
Съдия
20 април 2018 13:32
Гост

Георги Колев e прекрасен ръководител. Колегите му го уважават много.

5-ko
5-ko
20 април 2018 13:40
Гост

Глупости. Имаха респект,понеже беше председател.

Анонимен
Анонимен
20 април 2018 13:30
Гост

от председател на върховен съд до шеф на отделение… но пък и колев е единственият който оснатана в съда след като му изтече мандатът, на другите това не им беше перспектива