Бившият френски президент Никола Саркози днес е задържан, като арестът му може да продължи 48 часа, съобщава в. „Монд“.

„Бившият президент е поставен под стража в Нантер, предградие на Париж, където беше извикан в рамките на дело за финансирането от Либия на неговата победоносна президентска кампания през 2007 г.“, се казва в публикацията на изданието. Срокът за задържане е ограничен, след което на Саркози трябва да му бъде повдигнато обвинение.

Разследването започна през 2012 г., когато изданието Mediapart публикува документи, в които се казва, че режимът на Муамар Кадафи в Либия е отпуснал 5 милиона евро за нуждите на президентската кампания на Саркози. Преди две години беше разпитан бизнесменът от френско-либийски произход Заид Такиедин. Той разказа, че в края на 2006 и в началото на 2007 г. е доставил от Либия в Министерството на вътрешните работи на Франция, което по това време се оглавяваше от Саркози, куфари с пари на стойност 5 милиона евро. На два пъти предавал парите на началника на кабинета на Саркози – Клод Геан, а един път – лично на кандидата за президент, припомня БГНЕС.

Според Mediapart Никола Саркози може да бъде обвинен в корупция, търговия с влияние, разхищение на държавни средства, а също и укриване на данъци.

По-рано през януари британските власти задържаха в Лондон френския бизнесмен Александър Джури в рамките на същото разследване. Френските следователи подозират, че Джури е една от ключовите фигури по делото за вероятното незаконно финансиране на предизборната кампания на Саркози с парите на сваления през 2011 г. Кадафи.

Връзките на Саркози с режима в Либия имаха пряка връзка и с освобождаването на българските медици, които бяха задържани там. Преговорите за освобождаването на медиците бяха водени от тогавашната първа дама на Франция Сесилия Саркози.

Коментирайте

avatar