Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев излиза предсрочно от затвора. Това определи днес съдия Ирина Джунева от Окръжния съд в Пазарджик, като реши да уважи молбата на Евстатиев за предсрочно освобождаване.

Той беше задържан на 16 януари 2016 г. и обвинен, че е изнасилил непълнолетна 16-годишна ученичка, след като преди това я напил с водка. Момичето, с което бившият кмет се познавал, минавало покрай хотел на бул. „България“ в Стрелча. Там на пейка бил седнал Евстатиев, който поканил ученичката в хотелската си стая, където обичайно пребивавал. Евстатиев извадил бутилка с водка и две чаши и налял в тях от водката. Двамата започнали да разговарят, като той подканял момичето да пие. Момичето приело голямо количество концентрат, като по този начин било приведено в напълно неадекватно състояние.

Районният съд в Пловдив призна Евстатиев за виновен и го осъди на 6 години затвор, но в края на миналата година присъдата му беше намалена от втората инстанция на 4 години.

За да поиска предсрочно освобождаване, той трябва да е изтърпял половината от наложеното му наказание, което е станало още през януари. От определението на съда, с което „Лекс“ се запозна, става ясно, че и прокуратурата, и затворническата администрация са изказали положително становище за предсрочното освобождаване на бившия градоначалник. Началникът на затвора в Пазарджик е казал, че Евстатиев е работил като огняр и многократно било обсъждано предложение за предсрочното му освобождаване, но той сам отказвал да подаде молба, след като получил това право в началото на годината. Заради това, че е и работил, докато е бил в затвора, в момента му остават да изтърпи година, два месеца и десет дни от наказанието.

Поведението на Евстатиев в затвора било примерно и спазвал стриктно режимните изисквания, без да е бил наказван. От становището на началника на затвора става ясно още, че Евстатиев е бил постоянно наблюдаван от лекари и инспектори заради опасенията от по-негативно отношение от страна на затворниците към извършители на сексуални престъпления. Затова до началото на тази година бившият кмет е бил настанен в Медицинския център на затвора в Пазарджик, след което вече бил преместен в затворническото общежитие.

„Съжалявам искрено за случилото се и моля да бъда освободен предсрочно, за да мога да съм близко до семейството си и да работя“, казал Евстатиев пред съда. Съдия Джунева реши да освободи Евстатиев, като постанови през останалото време до изтичане на наказанието той да се среща веднъж месечно с пробационен служител.

От прокуратурата също са на мнение, че молбата му трябва да бъде уважена. Според държавното обвинение, Евстатиев се е поправил, показал е сериозни трудови навици и е бил награждаван с домашен отпуск. Въпреки това, по-късно през деня от прокуратурата са внесли протест срещу определението.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 август 2018 16:39
Гост

Евстатиев и в затвора извади връзки. Какво толкова го пазят от другите затворници.

Моралист
Моралист
15 август 2018 16:29
Гост

Властта развращава всички. В този случай дори и жертвата.

Местен
Местен
15 август 2018 16:28
Гост

Този случай не е еднозначен. И момичето не е цвете за мирисане, но и бившият кмет се изложи много.

Георги
Георги
15 август 2018 16:23
Гост

Негативно отношение от страната на затворниците към извършители на сексуални престъпления е абсолютно нормална реакция. За този свършиха ли жените, че посяга на непълнолетни?

Антон
Антон
15 август 2018 15:41
Гост

Не трябваше да го пускат. Те всички съжаляват като влезнат зад решетките.

Анонимен
Анонимен
15 август 2018 16:20
Гост

А тя какво търси в хотелска стая посред бял ден с мъж, който може да й бъде баща.