Бившият заместник-кмет по транспорта на София Евгени Крусев е обвинен в длъжностно престъпление заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

Днес Крусев се яви в Националната следствена служба с адвоката си Менко Менков и му беше предявено обвинението. До него се стигна след сигнал на организацията „Спаси София“, че проектът за трамвайното трасе по улицата е променен в хода на процеса и след сключването на договор с изпълнителя. Проблем според организацията е, че е бил заменен материал, който се използва за виброизолация на трамвайните релси. Фирма “ПСТ градска среда Зона 2” е била отстранена от проекта, защото предложила за използване същия продукт, който след това пък е бил положен от спечелилата конкурса „Джи Пи Груп“.

Обвинението на Крусев е, че е нарушил служебните си задължения, като е променил условията на обществената поръчка за ремонта. Днес той каза, че не се притеснява и добави, че промяната на виброизолационната настилка е станала след санкция на експертен съвет от 29 души.

„Не може да се каже, че ремонтът е красив или грозен, той още не е приключил“, добави Крусев. Адвокат Менков посочи, че в постановлението прокуратурата не твърди, че са настъпили каквито и да е вредни последици, а че са могли да настъпят.

„Самият закон не изисква наистина да са настъпили вреди, но тепърва ще разберем как според прокуратурата би могло да стане това“, уточни Менков.

Евгени Крусев остава на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение „подписка“, но му е наложена забрана за напускане на страната. Той подаде оставка точно преди седмица, когато е получи призовка от прокуратурата.

От прокуратурата дадоха и подробности за това как се е стигнало до длъжностното престъпление, извършено от Крусев.

Първоначално по проекта за ремонта на „Графа“ са заявили участие четири фирми – “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД, Обединение “Трейс РВП”, Обединение “ИСАФ С.А.- Колас Рай С. А. зона 2” и „Джи Пи Груп“.

В условията на поръчката било изрично записано каква технология ще се използва за виброизолация на трамвайното трасе и на какви параметри трябва да отговарят използваните елементи. В проекта за реконструкция е била заложена т. нар. еластична виброизолационна подложка за система „плаващи плочи”, за да осигури най-добра виброизолационна защита, тъй като улицата е гъсто застроена със стари сгради.

Отстраненият след това участник “ПСТ градска среда Зона 2” кандидатствал с материали на фирма „Pandrol“. Според заданието в поръчката, утвърдено от Евгени Крусев, за качеството на материалите основен критерий е масата им и била заложена максимална стойност от 5 кг/кв.м.

Тъй като от „ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД са предложили продукта на „Pandrol“ с маса от 15,6 кг/км. м, който е с над 3 пъти по-високи стойности от максималните по задание, участникът бил отстранен от процедурата, защото офертата не отговаря на предварително обявените условия.

Спечелилата „Джи Пи Груп“ пък предложила материали на австрийската фирма Getzner, с характеристики, отговарящи на техническото задание.

След започване на ремонтите обаче шефът столичния електротранспорт инж. Асен Тасев изпратил в общината становище, че материалът на „Pandrol“ e по-подходящ за трамвайното трасе, докато този, с който „Джи Пи Груп“ печели, не е. Било проведено и заседание на експертен съвет по устройство на територията и членовете му гласували за замяна на материала с този, заради който „ПСТ градска среда Зона 2“ ДЗЗД е била отстранена от конкурса.

Според държавното обвинение зам.-кметът Крусев е нарушил Закона за обществените поръчки, като е предприел впоследствие съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“. Бил изготвен нов инвестиционен проект и било променено издаденото разрешение за строеж, включително и за полаганата виброизолационна система с такива, заради която друг участник е бил отстранен.

Прокуратурата твърди, че от деянието на Крусев са могли да настъпят вреди за над 5 млн. лева, тъй като заради нередности по поръчката би могло да бъде отменено изцяло финансирането на проекта по оперативна програма „Региони в растеж“. От държавното обвинение добавиха, че информацията по случая е предоставена и на ОЛАФ.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някой си
Някой си
11 декември 2018 17:31
Гост

Жал ми е за това момче, защото той е жертва на поне 30-годишна практика в общината да се краде с такива схеми. Когато фирмата е спечелила търга, е била „наша“ фирма, какво е виновен Крусев, че междувременно фирмата е била разлюбена и особено реалният й собственик?

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 16:18
Гост

Не е първият, за съжаление няма да е и последният случай на кражба от човек на висок пост. А и тук работата с експертната комисия понамирисва.

Друг такъв
Друг такъв
12 декември 2018 10:08
Гост

Той много добре е знаел за какво иде реч – и да не мозъка на операцията, то със сигурност не е невинна жертва.

Вече видяно
Вече видяно
11 декември 2018 16:11
Гост

Хубаво да разровят около „Джи Пи Груп“. Със сигурност са дали поскуп, за да спечелят.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 16:10
Гост

Резултатът от ремонта до сега е трагичен. Защото кой знае с какъв евтин материал работят.

К0лето
К0лето
12 декември 2018 19:49
Гост

точно пък за материала няма смисъл да говорите … ?? Вие бяхте ли там проверихте ли какъв е материала … Джи Пи Груп винаги си е вършила работата с качествен материал !!
жалък комунистически бот !