Бившият министър на енергетиката в кабинета „Петков“ Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и ексшефа на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов са обвинени за казуса с „Газпром“.

Това съобщиха днес от прокуратурата, след като тримата бяха привлечени като обвиняеми в Националната следствена служба (НСлС), но си тръгнаха с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

От оскъдната информация около разследването стана ясно, че Александър Николов и Людмил Йоцов за обвинени за умишлена безстопанственост, а Данаил Николов – за престъпление по служба.

От думите на говорителя на следствието Бисерка Стоянова се разбра, че основаната линия на разследването е отказа на България да плаща на „Газпром“ в рубли за договорните доставки на газ. Русия реши еднолично да наложи такова изискване за плащане, след като нахлу в Украйна миналата година. Изискването беше отхвърлено от България, а след това „Газпром“ спря да изпълнява договора за доставка на газ, който изтече в края на миналата година.

По този казус пък вече една година бившите управляващи от ГЕРБ обвиняват следващия кабинет на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“ (ПП), че са сключили договор с румънска фирма, която е дъщерна на „Газпром Швейцария“, която пък е дъщерна компания на „Газпром“. Според ГЕРБ договорната цена за доставка на природен газ с „Газпром“ е 86 евро, а България след отказа да плаща в рубли е плащала 110 евро и обвиняват лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, че са взели пари от посредници под формата на комисионни. Заради това пък Кирил Петков заведе дело срещу Борисов за 500 000 лева, а ГЕРБ изпратиха сигнала си до ДАНС, по който пък прокуратурата започна разследването, по което сега повдигна и обвинения.

Бисерка Стоянова

„Разследването е проведено по няколко линии. Основно са насочени във връзка с формираната официална позиция на „Булгаргаз“ за предложената нова схема на плащане от „Газпром“ по дългосрочния договор, който изтече в края на миналата година и по отношение на действията, които е следвало да бъдат предприети и са предприети от длъжностни лица. Събраните доказателства са в доста голям обем и са анализирани достатъчно, за да се направи извод за виновността на конкретни лица“, каза говорителят на следствието.

На въпрос как е изчислена щетата за „Булгаргаз“, която според прокуратурата надхвърля 88 млн. лева, тя каза, че за момента разследващите няма да коментират, но вещи лица са обяснили конкретно откъде и как е формирана.

От прокуратурата поясниха, че бившият министър Александър Николов е обвинен, че не е упражнил достатъчен контрол върху бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, на когото е било поверено управлението на дружеството, а Йоцов е обвинен, че не е положил достатъчно грижи за него.

Бившият зам.-министър Данаил Николов пък е обвинен, че е превишил властта си, като извършил действие, което е в правомощията на министъра, като целта му била да набави облага за определена фирма.

„Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ“, посочват от прокуратурата.

На излизане от следствието днес Александър Николов каза, че няма вина, не се притеснява от разследването и е защитил обществения интерес.

„Свежда се до това, че България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия. За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента. Има претенция към мен по тази линия“, каза Николов.

По-късно от прокуратурата изрично отрекоха обвиненията да са свързани с отказа България да плаща в рубли на Русия. От държавното обвинение подчертават, че обвинението е за това, че след като са разбрали за изискването на „Газпром“ от 1 април 2022 г. обвиняемите не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци по свободно договорени цени.

„Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ – т.е. на 26.04.2022 г. – за следващите дни до края на април 2022 г., както и за май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“ ЕАД. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО „Газпром експорт“, поясняват от прокуратурата.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокатче
Адвокатче
09 февруари 2023 17:11
Гост

Аз от цялата работа разбрах следното: Обвиненията са, защото са започнали да купуват газ ПО-СКЪПО пак от руснаците. А политкоректното е било да купуват газ ПО-СКЪПО от еврогейски, демократични, американски и т.н. политкоректни източници.
И какво излиза? Ако бяхме плащали в рубли, щеше да е ПО-ЕВТИНО. Ето тук трябва да разследва прокуратурата, а не да предявява обвинения, защо парите не са отишли при американските кораби.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 17:48
Гост

Първото действие по разследване трябва да е назначаване на финансово-психиатрична експертиза на русоробите и останалите платени тролове на Путлер.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 18:52
Гост

А на теб направо ЧНД по чл. 157 и сл. от Закона за здравето.

Свидетел
Свидетел
09 февруари 2023 9:38
Гост

Прокуратурата на ГЕРБ пак удря неудобните. Бойко с над 1000 уличения в престъпления, задигане на благородни метали и все чист като сълза излиза. Свикване на ВНС и закриване на Прокуратурата, а на нейно място да се създаде Всеобща агенция за разследване и надзор.

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 14:16
Гост

Самата истина. ОПГ Каскет и Тиква.

Срам и позор
Срам и позор
09 февруари 2023 14:28
Гост

“Прокуратура” и “прокурор” се превърнаха в нарицателни вече…

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 8:26
Гост

Айде пак бушоните изгоряха! Брей, прокуратура, брей! Кой, реши да не се плаща в рубли газта, кой „уреди“ по-скъпия газ от САЩ, колко се повиши цената на газта след 2-та танкера от САЩ и спиране на доставките руски газ, заради „историческото“ решение да се ходи на крака по чужди посолства и държава през океана, кой внедри „нова“ схема за внос на руски газ, но на невъзможно висока за българите цена!

Хах
Хах
08 февруари 2023 21:26
Гост

Кирчо се направи на по-американец от австрийци, немци, унгарци и т.н. и реши на наш гръб, че няма да плащаме в рубли (което плащане в рубли на практика пак не е плащане в рубли, ние пращаме евро, руснаците го превалутират) и трябва да плащаме по-скъп газ, че да се нагушат с ококорения джендър. И „Да, Украйна“ с брадатия мравояд да намаже покрай тях. И ето ви резултата. По-скъп природен газ.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 21:35
Гост

Същото е като боеприпасите за Украйна – „нито патрон за Украйна“, само за Полша.
„Нито кубик газ от Газпром“ – само от МЕТ, фирмата на Газпром.

ОФ-0то на Радев е майстор по сделките с посредници… И с комисионни.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 22:14
Гост

Това не е руски сайт. А кой е „Кирчо“, троле?!

Смехурко
Смехурко
08 февруари 2023 18:56
Гост

„Прокуратурата: Предишното правителство не е решавало на заседание да не се плаща на „Газпром“ в рубли“ /24 часа/

Иначе „Лийдуей“ или неин аналог за онлайн репутация на БСП и ДБ вече е тук.
„Според сайта „Биволъ“ ДСБ плащали на същата фирма, която използвали и от БСП – „Лийдуей Медия Солушънс“. „

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 19:01
Гост

„ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 1.4.2022 г. до 26.4.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.“

White & Case
White & Case
08 февруари 2023 19:17
Гост

„отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. Платени са 500 000 евро, на практика напълно излишно, защото не са се съобразили с тяхното становище. А колегите британски юристи са ги посъветвали докато търсят в спешен порядък алтернативни източници, да направят поне едно плащане съгласно новите условия на „Газпром“, не за друго, а за се защити интереса на страната, да не остане без газ, а и разбира се, да не се стигне до ощетяване на данъкоплатеца с рекордни цени.

Любител
Любител
08 февруари 2023 17:45
Гост

Про100 Киро кога, че той публично заяви, че няма да плащаме в рубли ?

ОПГ „Каскет и Тиква“
ОПГ „Каскет и Тиква“
08 февруари 2023 16:38
Гост

ПРИКРИВАтурата си затваря очите за подарения от банкянската тиква на Путин газопровод за няколко милиарда (платени от нашия джоб), но ПОРЪЧКОратурата за отрицателно време повдига обвинение за покупка, пряко свързана с флуктацията на нестабилните международни пазари по време на война.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 февруари 2023 16:34
Гост

Мисля, че е крайно време цялата некадърност на протестърите да излезе наяве.

Кои протестъри?
Кои протестъри?
08 февруари 2023 16:54
Гост

Онези 50 олигофрени, които протестираха пред РПУ-то срещу незаконното задържане по ЗМВР на Тиквата, или целият народ, който излезе да протестира срещу престъпното управление на Тиквата?

Цецо
Цецо
08 февруари 2023 15:51
Гост

Боко много загрижен за ощетяването на държавата.

Филип
Филип
08 февруари 2023 15:52
Гост

A, той нали е чист като сълза.

Радев и сие...
Радев и сие...
08 февруари 2023 14:51
Гост

Малък е този иск към недоразуменията на Радев, само 88 милиона.
Чакаме иск срещу Внешторгбанк и тяхната фирма Джемкорп. Там искът трябва да е за милиард/и.

Алоу, агитпропа
Алоу, агитпропа
08 февруари 2023 14:29
Гост

Бившият министър е обвинен заради ползването на посредници. Нито интереса на Газпром, нито интереса на НЕГОВАТА МЕТ е пострадал. Пострадали са потребителите на газ и всичко свързано с него – храните например.
От бетерите на Радев и неговия Киро Рублата пострадаха и плащат всички.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 14:12
Гост

Сега ще се точи делото с десетилетие

“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
08 февруари 2023 14:31
Гост

Резултатът е известен – и Батко и Братко, и Вальо Топлото са невинни.

Щерев
Щерев
08 февруари 2023 15:46
Гост

На думи само обаче. Прах в очите на хората.

Димо
Димо
08 февруари 2023 15:45
Гост

Колкото и да се точи, това няма да свали цените, които скочиха рязко.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 14:09
Гост

И сега? Пълно мазало

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 14:08
Гост

Някакъв водевил….

Чулев
Чулев
08 февруари 2023 14:08
Гост

Какво стана с контейнерите и корабите от САЩ с втечнен газ, бе? Никой не казва вече.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 15:25
Гост

А, че не ги ли разтовариха на пристанището в Чирпан?

Екатерина
Екатерина
08 февруари 2023 14:08
Гост

Е то от къде да вземат газ румънците? От тях си ли? Тя тяхната не е никак много.

Спаролина
Спаролина
08 февруари 2023 14:07
Гост

Когато мафията говори всички са длъжни да мълчат

123
123
08 февруари 2023 21:45
Гост

Ице ти ли си? Кво ти каза Бобоков в джипка и Маджо по телефона?

Анонимен
Анонимен
09 февруари 2023 14:20
Гост

Троле, на ПОРЪЧКОратурата прекрати делото на Бобоков вчера. Бягай бързо при пик-льовците за нови опорни точки.

Manolov
Manolov
08 февруари 2023 14:07
Гост

Да бе, то че трябва да се проверят тия договори е пределно ясно. Но защо родната прокуратура не проверява Влади Горанов и Киро гела за слуховете, че Киро е купил апартаменти на Влади за да не му иска държавата данъци? А защо не и Артекс, които дават имоти на ниски цени на политици? Към тия обвинения няма, нали?

Заки
Заки
08 февруари 2023 15:48
Гост

Старата песен на нов глас. Какво стана едно време с имотите на Цвъки? Или с “ Апартаментгейт“?

Ставрев
Ставрев
08 февруари 2023 14:06
Гост

Нищо няма да излезе от това обвинение. Ще се точи и то 10-15 години. Но е важно кога се повида обвинение. А е преди поредните избори. Защото празноглавия българин не избира на база на политики, а на база на клюки. Тоест сега тия дето не обичат да мислят, ще кажат – „ааа тия от ПП са работили с Газпром, явно защото са на Радев хора, а той е фен на Путинска Русия и сега ние няма да гласуваме за тях. Ама то няма за кой – еми тогава за ГЕРБ“. Това е логиката. Това е логиката за всичко

Ангелина
Ангелина
08 февруари 2023 14:04
Гост

Учили са се от пропагандната политика на Третия Райх и Сталин от ГЕРБ. Техният лидер подари кученце на Путлер и прокара газови връзки, които дадоха шанс на Путлер да се чувства недосегаем и да започне война с Украйна. Но видиш ли те са се фрустрирали от това, че министър на ПП бил сключил договор с компания, която пък била дъщерна на Газпром….От десет кладенеца вода.

Малина
Малина
08 февруари 2023 14:03
Гост

Абе измислено си е. Преди изборите.