Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването в предишното служебно правителство Илко Семерджиев осъди прокуратурата заради воденото срещу него дело за принуда, по което беше оправдан миналата година, научи „Лекс“.

Семерджиев веднага заведе иск за 100 000 лева срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, по който Софийският градски съд (СГС) му присъжда обезщетение от 25 000 лева. Отделно прокуратурата е осъдена да плати на бившия вицепремиер и 8700 лева, които той е платил за адвокат, както и над 400 лева разноски по делото.

Обвинението срещу него беше, че като служебен министър през март 2017 г. е принуждавал чрез заплахи тогавашната шефка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) проф. Асена Сербезова да си назначи за заместник Боян Доганов. В разговор Семерджиев казал на Сербезова, че ако не назначи Доганов, той „ще го назначи на нейно място, ще я уволни и ще ѝ направи други неща“.

Делото срещу него беше внесено в съда през 2018 г. и за по-малко от година Семерджиев беше оправдан на две инстанции, но прокуратурата протестира и делото стигна до ВКС, а в решението на върховните съдии се казваше, че обвинението е било изначално несъставомерно.

В иска си до СГС Семерджиев казва, че воденото дело срещу него е било широко отразено, злепоставило го е в обществото и е опозорило доброто му име. Рязко пострадала и политическата му кариера, защото делото му попречило да стане съветник на президента Румен Радев. В исковата си молба Семерджиев специално отбелязва, че особено тежко му се отразявали публичните изяви на говорителката на главния прокурор Сийка Милева, която излизала по телевизията и в други медии след всяко негово публично обяснение по казуса, „за да го опровергава и категорично да твърди неговата виновност“. В резултат на обвинението получил и тежък дифузен болеви синдром в областта на корема.

Показания за преживените страдания са дали съпругата на бившия вицепремиер – Стоянка, както и настоящият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който беше заместник на Семерджиев в предишното служебно правителство.

Съпругата му разказва, че по времето, когато му е повдигнато обвинението, имало пропуски в лекарствената политика, водещи до недостиг на медикаменти за онкоболни и диабетици и Семерджиев искал да има заместник на Сербезова, която тогава управлявала еднолично. Тя обаче подала сигнал в прокуратурата срещу него и след три дни говорителят на главния прокурор направил изявление, в което дори цитирал годините затвор, на които може да бъде осъден Семерджиев.

Стойчо Кацаров пък свидетелства, че със Семерджиев възложили на Сербезова проверки за недостига на лекарства, но тя не се справила и ги организирали те, като успели да го намалят със 70%, но тогава дошло „шокиращото за всички обвинение“.

Тъй като в семейството на Семерджиев също са лекари и работят с пациенти, на всички се налагало да обясняват, че той не е виновен и е жертва на „политическо гонение“. Баща му пък по това време бил пенсиониран учител на 91 години в Гоце Делчев и всички коментирали, че синът на учителя е подсъдим.

В решението (пълния текст му виж тук) на съдия Валерия Банкова се казва, че несъмнено воденото дело се е отразило тежко на Семерджиев, като тя изрично подчертава, че обвинението е за извършено деяние от позицията на министър на здравеопазването, който е натоварен с голяма обществена отговорност, макар да не става дума за престъпление по служба.

„Съдът приема за доказано по делото, че процесът е бил широко разгласен в медиите, включително и чрез отразяване изявления на представители на ответника, което, както се установява от свидетелските показания е било „огромен шок“ за ищеца, който приемал „тежко всички изявления на говорителя на прокуратурата“. Тази разгласа и предизвикания от нея широк обществен интерес, от своя страна са довели до по-високо уронване на доброто име и престижа на ищеца. Следва да бъде отчетено и доказаното отражение на повдигнатото обвинение върху социалната сфера на ищеца“, пише съдия Банкова. Тя обаче не приема, че делото се е отразило на работата на Семерджиев, защото той е запазил поста си на служебен министър и след обвинението. За отражението на процеса върху политическата му кариера, съдът допълва, че то не е доказано установено, но приема, че е оказало влияние.

За да уважи иска на Семерджиев само до 25 000 лева, съдия Банкова напомня, че делото е приключило в разумен срок, а той е бил с най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

„При определяне на този размер съдът взема предвид и факта, че самото осъждане на Прокуратурата, повдигнала и поддържала незаконното обвинение, има основно репариращо действие, предвид моралния, а не имуществения характер на подлежащите на обезщетяване вреди“, пише в заключение съдия Банкова.

Решението ѝ не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 20:19
Гост

Обвинението е сериозна задача, но – винаги при това има и друга страна – ако съвсем се откаже Прокуратурата – под страх, че ще я накажат и т.н., не знам.

Професионалист съм и – няма начин да се направи нещо – ако се седи вечно, както и да е, респект трябва към Прокурорите – от ехидни типове нямаме нужда, утре ще сгази човек и – пак ще се измъкне.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 21:53
Гост

Я се напиши пак AdvokatTrol, поне да те различават повечето четящи. И си купи ягуара на САК за псевдопрестиж, нали му се кефеше. Не се упражнявай по наказателноправна тематика (подозирам, че и гражданско-правните ти познания се изчерпват до ниво „четох във форума“).

Бай Хой
Бай Хой
22 юни 2021 0:00
Гост

Щом е сериозна работа – да си прави застраховка Професионална отговорност тая Гешефтура ….. Нема аз да й плащам золумите ? 😀

Хари
Хари
21 юни 2021 18:01
Гост

Не зная още какво трябва да се случи, за да си вземе Гешев торбичката на рамо и да се омете от тук.

Карла ЛагерФелф
Карла ЛагерФелф
21 юни 2021 18:04
Гост

Това не е в негов стил. Той обикновено си взима неповторимия каскет и дефилира по села и паланки. Не може да се отрече, че е неустоим на фона на пейзажа от селската кръчма.

Серафим
Серафим
21 юни 2021 14:59
Гост

Да си ги плаща който е надробил кашата. Да не ги вземат от бюджета. С тия пари може да се направи нещо. Една градинка за да играят децата някъде. Или градина в някоя болница. Да не изглеждат, като крематориуми държавните ни болници от входа още. Да искаш от вртата, като те приемат, да те ефтаназират. Че то едно сиво, крачно, гадно.

Anonimen
Anonimen
21 юни 2021 17:57
Гост

Много има още да се учим от европейците в това отношение.

Любенова
Любенова
21 юни 2021 14:58
Гост

Ужас. Нищо ново.

Бушев
Бушев
21 юни 2021 14:58
Гост

Има ли сюрпризирани? Този метод и ако осъдиш порно сайт, че ти е качил снимки, са начините да спечелиш добри пари ми се струва.

Златимир
Златимир
21 юни 2021 14:57
Гост

Не ме изненадва. Работата на прокуратурата ни е пълна скръб

Bakambu
Bakambu
21 юни 2021 14:57
Гост

Още пари на вятъра. Заради калпавата работа на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
21 юни 2021 14:57
Гост

А да, „прокуратурата ще му плати“. Кой бе, Гешев ли? Лични пари ли? Бориосв от ИПОН ли ще извади? Не, от държавния бюджте ще е. Е после се чудите защо не искат да си плащат данъците хората. И НАП се налага да натиска много и понякога грубо. Защото ще ми вземат данъците или за да си ги приберат по джобовете уж, че са свършили нещо и са ги дали за изграждането на улица, а може и да си ги насочат за плащане на ей такива глоби и наказания!

Кирил
Кирил
21 юни 2021 14:56
Гост

Какво ги учудва, че процесът е бил широко разгласен в медиите? Нормално.

Asparuhov
Asparuhov
21 юни 2021 14:55
Гост

Да си го кажем както си е. Ние ще плащаме това.

Краси
Краси
21 юни 2021 14:57
Гост

За кой ли път!

Anonimen
Anonimen
21 юни 2021 14:55
Гост

Добре, че точно този не стана съветник на президента Румен Радев.

Моолов
Моолов
21 юни 2021 14:55
Гост

Като пускат келяви обвинения и не могат да изградят обвинение, така ще е.

Рики
Рики
21 юни 2021 14:53
Гост

Поредното обвинение, което е било изначално несъставомерно!

Лозан
Лозан
21 юни 2021 14:53
Гост

Не мога да разбера до кога ще плащаме като попове за скалъпените обвинения на прокуратурата ни.

Димитриева
Димитриева
21 юни 2021 14:59
Гост

Баш!