Бившият вече кмет на село Чупрене Ваньо Костин излезе от ареста срещу гаранция от 20 000 лева. Това определи днес Апелативният специализиран наказателен съд, след като преди това първата инстанция промени мярката за неотклонение на Костин.

Той беше арестуван преди 7 месеца и обвинен за длъжностно и документно престъпление, защото е продавал общински земи на роднини и на своя фирма, която не е декларирал. Ставаше дума за земи, които попадат на територията на бъдещ ски комплекс „Миджур“, за който има вече одобрен от Върховния административен съд проект на общината и се търси инвеститор.

По време на акцията на прокуратурата в Чупрене бяха претърсени кабинети в общината и адреси, като разследващите съобщиха, че са открили 20 договора за продажби, повечето от които без законна тръжна процедура.

Костин беше един от многото арестувани кметове от началото на годината. За разлика от повечето си колеги, той не участва в последните местни избори, след които новият кмет на селото е Анжело Добричов от ГЕРБ.

Петима от старите кметове в страната, които бяха обвинени и арестувани в последната година, не само се включиха в изборите, ами и ги спечелиха безапелационно, показа проверка на „Лекс“. Показателен е случаят с Николай Димитров, който като независим кандидат за Несебър спечели на първи тур и в понеделник беше доведен с белезници в общината, за да се закълне, тъй като е в ареста по обвинение за купуване на гласове.

Въпреки че само преди 6 месеца беше осъден условно на първа инстанция за укриване на данъци, кметът на Септември Марин Рачев спечели безапелационно и последните избори в града още на първи тур.

Също на първи тур спечели изборите в Стрелча и Стойно Чачов, който през пролетта беше обвинен, че принуждавал с уволнение служител на общината, ако не напусне сам. На първи тур спечели изборите за кмет на Шбла и Мариян Жечев, който е подсъдим пък за източване на еврофондове.

Въпреки зрелищния арест в общината в Божурище и обвиненията за имотна афера за 8 млн. лева през пролетта, кметът Георги Димов запази поста си, след като спечели на балотаж срещу основния си опонент Георги Димитров.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Май, май
Май, май
20 ноември 2019 9:41
Гост

Всички кметове в затвора. Натам сме тръгнали.

Супер
Супер
20 ноември 2019 9:40
Гост

Браво, държаха го в ареста да минат изборите. Вече не им трябва.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 10:23
Гост

Явно колкото по- корумпиран е един кмет, толкова по-голям шанс има да спечели изборите.

Симо
Симо
15 ноември 2019 10:20
Гост

Е, може ли Николай Димитров да е съден за купуване на гласове, сега да е в ареста и пак да стане кмет.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 10:21
Гост

В Булгаристан всичко е възможно.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 10:18
Гост

То вече като че ли не остана честен кмет.

анонимен
анонимен
14 ноември 2019 17:53
Гост

В населените места по Черноморието положението е страшно. Местната власт е толкова оплетена с бизнеса, едни други си правят „услуги“, че няма как тия хора да не бъдат преизбирани. Далаверата е голяма.

анонимен
анонимен
14 ноември 2019 17:51
Гост

А кога ще пуснат Николай Димитров? След седем месеца?

Вълчев
Вълчев
14 ноември 2019 17:50
Гост

Схемата за отстраняване чрез обвинение не проработи.

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2019 17:55
Гост

точно така, на следващите избори ще трябва да измислят нещо друго

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2019 17:48
Гост

Всички ще си излязат. Ама нещо да сте чули за онзи хубавец, кандидат на ГЕРБ от варненско село, дето спечелил със симпатичното мастило? Той за дрога ли за какво ли бил в ареста и пак си уредил изборите, но инфромация за разследване няма

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2019 17:47
Гост

Равносметката е показателна може би за доверието в съдебната система и в частност в прокуратурата.

съгласен
съгласен
14 ноември 2019 17:49
Гост

ако вотът не е купен! иначе явно за хората това, че си обвинен и арестуван е бошлав или поръчка и пак си гласуват

Анонимен
Анонимен
14 ноември 2019 17:46
Гост

Странно нещо е народната любов.

анонимен
анонимен
14 ноември 2019 18:15
Гост

Какво е населението на тези градчета? Там всеки с всеки се познава. Срещнат кмета на улицата и му оплачат. Повечето хора се задоволяват с това, че има кой да ги изслуша. И после пак гласуват за него, защото, видиш ли, приел ги в кабинета.

Хахах
Хахах
14 ноември 2019 17:39
Гост

Че те арестите добре са им се отразили