Бащата на пребитото преди 5 години новородено бебе от акушерката Емилия Ковачева, още не е гледал покъртителните записи от инцидента. Пред Върховния касационен съд (ВКС) Румен Димитров каза, че не го е направил, защото в противен случай сега щял да бъде на мястото на подсъдимата.

Делото срещу Ковачева стигна до ВКС, след като Софийският апелативен съд намали присъдата ѝ на 16 години затвор. На първа инстанция градският съд осъди акушерката на 18 години лишаване от свобода, както и да плати обезщетение от 400 000 лева на пострадалите.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница „Софиямед“, в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били записани и на камери, като записите бяха използвани по делото.

„Не мога да си представя дори такава жестокост. Лично аз записа не съм го гледал, чел съм единствено експертизата по него. Може би, ако бях гледал записа, сега щях да съм от другата страна, не от тази“, каза днес бащата на вече 5-годишната Никол. Той разказа, че детето е развило епилепсия и се налага да пие по 5 пъти на ден сироп срещу гърчове, като той често го карал в болница, за да не чака пристигането на линейка заради пристъпите.

Родителите на Никол настояват за доживотна присъда за Ковачева. Според бащата няма наказание, което да е справедливо заради причиненото им от подсъдимата. Той обясни, че за него справедливо би било Ковачева да бъде осъдена да върне пари, ако ги е взела, но в случая няма как да върне здравето на детето.

„В този ред на мисли, думата справедливост губи всякакъв смисъл. Аз не искам справедливост, а адекватно решение. Надявам се съдебният състав да вземе едно адекватно решение и да накаже акушерката за деянието във въпросната вечер, не за последствията“, каза Димитров. Адвокатът на семейството Мария Даскалова каза, че апелативният съд не е формирал правилно вътрешното си убеждение, като е надценил демонстрираното от Ковачева съжаление за стореното и намалил наказанието ѝ. Съдът е отчел добрите характеристични данни на подсъдимата, както и това, че е майка на две деца, но адвокат Даскалова посочи, че Ковачева не е била нейно, а чуждо дете, за което е трябвало да се грижи. Защитничката посочи, че в стаята е имало 5 деца и четири от тях били бити.

„Никол е бита най-тежко, най-дълго и най-жестоко. Няма никакво оправдание. За съжаление, няма и личен мотив за омраза, познанство с бащата и майката“, каза Даскалова и припомни, че Ковачева обяснявала следите от боя по тялото на бебето с „жълтеничка“ и отначало никой дори не допускал, че детето е малтретирано.

Адвокат Жанет Желязкова, която защитава акушерката, пък каза, че не може да бъде направен категоричен извод за умисъл за убийство на новородено дете.

„Подсъдимата не е целяла и не е допускала смъртта на детето. Ако е целяла опит за убийство, не е имало причина, която да я препятства. Можем да говорим за причиняване на телесна повреда, но не и за убийство“, каза Желязкова, а върховните съдии обявиха, че ще се произнесат в срок.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
25 май 2020 5:55
Гост
Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
22 май 2020 16:35
Гост

Ето защо аз твърдя че пък трябва да има смъртно наказание – иам в САЩ,в Китай,и къде ли не – евротъпизми не ми се слушат ( за всички които ще ми кажат в ЕС няма смърт. наказание)

Бойчо Огнянов
Бойчо Огнянов
22 май 2020 14:48
Гост

Царство му небесно на Пиперков, че го споменавам, но навремето казваше: „Правосъдието не е изтрило нито една сълза, защото справедливостта е отвъд границата на закона.“

Филипова
Филипова
22 май 2020 14:13
Гост

С нетърпение чакам решението.

киро
киро
22 май 2020 14:11
Гост

По принцип нямам беден речник, обаче в случая всички думи са излишни.

Сиси
Сиси
22 май 2020 14:10
Гост

Момиче на 5 годинки, което е осакатено от някаква „преуморена“. И ние се уморяваме, пък не убиваме хора.

Гигова
Гигова
22 май 2020 13:58
Гост

Прав е бащата. В тази жена няма грам човещина. Звяр!

Пепи
Пепи
22 май 2020 13:57
Гост

Жестока трагедия за близките на детето.

KilleER
KilleER
22 май 2020 13:46
Гост

От страх да не фалират Софиямед нае тролове да пишат че нямали нищо общо със сестрата…то видиш ли не знаели че е преуморена. Гнусари

Калчев
Калчев
22 май 2020 13:45
Гост

Отвратен съм от тази….“жена“

Looper
Looper
22 май 2020 13:44
Гост

Тази е женско куче!

JJ Oper
JJ Oper
22 май 2020 13:44
Гост

На Софиямед да се отнеме лиценза. Веднага!

Haralampi
Haralampi
22 май 2020 13:43
Гост

А с тая мизерна болница Софиямед какво стана?

Cerkov
Cerkov
22 май 2020 13:43
Гост

Не мога да я гледам бе!

Todorina
Todorina
22 май 2020 13:42
Гост

Вещица!

Kosta
Kosta
22 май 2020 13:42
Гост

Тази е мърша!

Харизанов
Харизанов
22 май 2020 13:42
Гост

Доживотна!!!¡!!!!!!!!!!!!¡