Честит четвъртвековен юбилей на Асоциацията на прокурорите в България и на всички нейни членове, които през тези 25 години дадоха толкова много от себе си и посветиха сърцата си на съсловната организация на българските прокурори. Благодаря и на всички партньори, съмишленици и приятели на АПБ, които бяха до нас и заедно с нас работеха и се бореха за отстояване на принципи и защита на общественозначими каузи!
Владимир Николов, председател на АПБ

Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) тази година навършва четвърт век. Съсловната организация е учредена на 28 март 1997 г. Любопитен факт е, че на същия ден е учреден и Съюзът на съдиите, а година по-късно се създава и Камарата на следователите.

АПБ отбелязва годишнината днес с тържествена конференция, на която ще направи равносметка за изминалите 25 години.

Основателите

През 1997 г. главен прокурор е Иван Татарчев – първият избран след демократичните промени. 15 прокурори ентусиасти се събират в Сандански, за да учредят доброволно неполитическо сдружение. Те са Емил Карамфилов, Кети Бозукова, Росен Димов, Росица Терзова, Андрей Атанасов, Георги Кювлиев, Славчо Кържев, Румен Атанасов, Маргарита Попова, Камен Михов, Елена Хаджидимитрова, Йордан Иванов, Петър Мидов, Иван Петров и Георги Аврамов. Така на 3 юни 1997 г. Благоевградският окръжен съд регистрира като сдружение с идеална цел Асоциацията на прокурорите в България.

Питаме сегашния председател на организацията Владимир Николов какъв е мотивът за това – „Това е осъзнаването, че българската съдебна система и българското общество имат нужда от съществуването на модерна, независима и силна съсловна организация на магистратите от прокуратурата“.

Струва си да се припомни какви цели си е поставила Асоциацията на прокурорите при създаването си: да обедини магистратите от прокуратурата от цялата страна, да осигури информация и обмяна на научни становища по въпроси на прокурорската работа, да изучава и анализира прокурорската теория и издига нивото на прокурорската компетентност; да развива дух на отдаденост на прокурорската работа и да дава ѝ публичност. Новата тогава организация си поставя за цел и да издига и да се грижи за социалния статус на прокурорите, за техния живот и да пази техните законни права и интереси и да развива разбирателството и сътрудничеството между българските прокурори и колегите им по света.

От 15 основатели през 1997 г. АПБ вече има близо 500 членове. „В своето развитие АПБ е имала своите върхове и спадове, преживявала е трудни моменти и се е справяла с редица предизвикателства. Но никога не е предавала своите идеали и не е изоставила каузата да отстоява независимостта на прокуратурата, да защитава правата и интересите на българските прокурори, следователи и съдебни служители“, казва Владимир Николов и изтъква, че за 25 години асоциацията е извоювала авторитет, както във вътрешен, така и в международен план, като член на Международната асоциация на прокурорите. Той подчертава, че уважението и постигнатите успехи се дължат на отдадеността и идеализма на „всички прокурори, които през годините са жертвали от свободното си време и са загърбили спокойствието си за да постигнат нещо значимо заедно“. „Невинаги да бъдеш член на АПБ е било лесно, изисквали са се смелост и решителност да отстоиш принципите си, въпреки всичко“, казва председателят на съсловната организация.

Професионалните каузи

Какви са каузите, които защитава асоциацията? „На първо място отстояване на независимостта на прокуратурата и на възможността всеки един прокурор, без вмешателство и натиск, да изпълнява служебните си задължения по съвест, на база на закона и в съответствие с вътрешното си убеждение. В цялата история на своето съществуване, във всички свои публични и медийни изяви, АПБ последователно отстоява конституционния модел, съгласно който мястото на независимата, модерна и конструирана по европейски модел българска прокуратура е в съдебната система“, отговаря прокурор Николов.

И посочва, че прокурорите трябва да бъдат не обект, а активен субект на съдебната реформа, т.е. на усъвършенстването на дейността на съдебната система в името на справедливостта и в полза на обществото. Затова и АПБ участва в активно при обсъждането на законодателни промени, автор е и на много становища до Конституционния съд.

Пролетна академия на АПБ на тема „Трафик на хора“ през 2020 г. в Хисаря

Владимир Николов откроява и въпросите, свързани със социалния статус, здравословните и безопасни условия на труд, правото на адекватно възнаграждение за работещите в съдебната система, етичните правила за работа на магистратите. „В тези направления асоциацията винаги е протягала ръка и е разчитала на партньорството на съсловните съдийски организации и на съсловната организация на следователите, с убеждението, че българските магистрати – съдии, прокурори или следователи, независимо от тяхната професия и техните различни функции, имат общи права и интереси, които трябва да бъдат отстоявани съвместно“, казва той.

Той определя като „запазена марка“ на АПБ провеждането на обучителни академии – за трафика на хора, престъпленията, свързани с околната среда и дивата природа (по „Швейцарски проект“ е изработено първото по рода си ръководство за разследването им), взаимодействието с Европейската прокуратура и много други. И благодари на партньорите на асоциацията – Националната комисия за борба с трафика на хора, Фондация „Ханс Зайдел“, Британското посолство, фондация „Америка за България“.

Питаме Владимир Николов къде е най-големият неуспех на асоциацията. „Може би най-големият неуспех, не само на АПБ, но и на всички работещи в съдебната система е да обясним на разбираем език на българските граждани какви са конституционните и законови функции на прокуратурата, каква е реалната работа на прокурорите, следователите и служителите, каква огромна по обем работа извършват ежедневно, какви са техните успехи в борбата с престъпността. В този смисъл ни е необходима цялостна визия и стратегия и преди всичко упорита работа, чрез които да спечелим доверието на хората, да издигнем авторитета на професията и да защитим доброто име на гилдията“.

Есенна академия през 2022 г., посветна на борбата с престъпленията против дивата природа

Председателят на АПБ откроява една негативна тенденция, за която алармират и съдиите. „За съжаление пред последните години се забелязва тенденцията прокурори да бъдат обект на недопустими в едно правово общество атаки за това как изпълняват служебните си задължения по конкретни казуси. Станахме свидетели на откровени клевети, медийни нападки, натиск от представители на другите власти и отправянето на криминални заплахи по отношение на прокурори и техните семейства“, казва той. И посочва, че в такива случаи УС на АПБ излиза с публични становища в подкрепа на засегнатия

„Асоциацията твърдо стои зад всеки един почтен и честен български магистрат. Изключително важно е прокурорите свободно, спокойно и без каквото и да е външно или вътрешно вмешателство да могат да изпълняват задълженията си. Представителите на всички власти, медиите и цялото българско общество трябва да осъзнаят, че независимостта на прокурорите е необходима, за да им позволи да изпълняват своята мисия. Тази независимост обаче не е прерогатив или привилегия, създадена в техен интерес, а е гаранция за съществуване на честно, безпристрастно и ефективно правосъдие, което защитава, както публичния  интерес, така и интереса на всеки един гражданин“, обяснява прокурор Николов.

Обществените каузи

Есенно залесяване на АПБ, проведено през месец ноември 2019 г. в Трявна, при което са засадени 3000 фиданки дъб

Асоциацията на прокурорите се ангажира с каузи в полза на обществото, които излизат от професионалните задължения на обвинителите. По време на пандемията от COVID-19, заедно с Камарата на следователите, АПБ проведе благотворителна кампания сред прокурорите, следователите и съдебните служители, която събра 270 000 лв. С тях бяха купени 8 апарата за плазмофереза, които бяха дарени на „Майчин дом“, „Националния център по трансфузионна хематология“ и болниците „Света Ана“ и „Лозенец“ в София, както и на лечебни заведения в Плевен, Бургас, Варна и Стара Загора.

„Традиционна за АПБ е каузата за опазване на красивата българска природа и съхраняване на биоразнообразието. Всяка година асоциацията организира залесявания, като до настоящия момент, членовете на асоциацията, заедно със своите семейства и приятели, са засадили около 11 000 фиданки от различни дървесни видове в районите на ПП „Витоша“, Котел, Трън, Кюстендил, Трявна, Бяла и Белоградчик“, разказва Владимир Николов.

Откриването на паметника на големия приятел на България Томас Удроу Уилсън

Организациите на прокурорите и следователите предприеха обществената кампания в София да бъде издигнат паметник на американския президент Томас Удроу Уилсън в знак на признателност на българския народ към неговите заслуги за запазване на националния ни суверенитет и териториалната цялост на страната ни. Днес паметникът вече се издига в историческия център на София на пл. „Бански“.

През 2023 год. се навършват 80 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Но за толкова години в столицата няма знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които българските прависти имат за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. „Вярваме, че навечерието на тази годишнина е подходящ момент за нас като юристи да почетем професионалното и достойното поведение на нашите предшественици, както и на целия български народ в трудните времена на война и несправедливости. Затова ние от АПБ и КСБ сме инициатори на кампания за поставяне в София на паметник на юристите-спасители на българските евреи, чрез който да бъде изразена признателността на българския народ към техните заслуги за защита на принципите на хуманизма, толерантността и справедливостта, а по този начин и на националното ни достойнство“, разказва за новата инициатива Владимир Николов.

Тя вече е подкрепена от двама президенти – Георги Първанов и Росен Плевнелиев, както и от председателя на Конституционния съд Павлина Панова и колегите ѝ Красимир Влахов и Константин Пенчев, председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, главния прокурор Иван Гешев, от изтъкнати представители на правната науката като проф. Огнян Герджиков, проф. Борис Велчев, проф. Лазар Груев, проф. Даниел Вълчев, проф. Пламен Киров, доц. д-р Анета Антонова, от председателя на Съюза на юристите Владислав Славов, членовете на ВСС Боян Магдалинчев и Евгени Иванов, адвокати и нотариуси.

Ромски младежи стават прокурори за един ден

Официално закриване на инициативата „Прокурор за един ден“ 2022 г. и награждаване на победителите в Британското посолство

Една от инициативите на АПБ, която заслужава специално внимание, е посветена на ромските младежи – от 16 до 18-годишна възраст, и им дава възможност да са прокурори за един ден. „Тя цели да бъдат насърчени ромски младежи от цяла България да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие, като им се даде възможност да разберат какво е да бъдеш прокурор; да се постави акцент върху важността на върховенството на закона сред младите хора и да се даде възможност на ромските младежи да изразят своята гледна точка по въпроси, които засягат всички нас“, обяснява председателят на АПБ. Тази инициатива асоциацията осъществява съвместно с Кралската прокурорска служба на Англия и Уелс и Британското посолство в София и в партньорство с Центъра за етнически диалог и толерантност “Амалипе” и младежка фондация „Арете“.

„Прокурор за един ден“ ще се случи в осем града в България, в които има ромски общества и които обикновено нямат достъп до други подобни възможности. „Участниците ще могат да се запознаят с работата на прокурор от техния регион, да посетят местните съд и прокуратура и да видят как работи съдебната система в техния град. Ще имат възможност и да се запознаят с ромски студенти, които изучават право, прокурори и други експерти от съдебната система. Програмата ще завърши с посещение в София и обиколка на ключови съдебни институции, среща с върховни прокурори и  участие в дискусия за върховенството на закона и живота на един прокурор“, разказва Николов.

Той напомня и за кампанията „Правосъдие в бъдещето – прокурори и ученици говорят за право“, която се провежда активно и по нея обвинители и следователи вече се срещнаха и разговаряха със стотици младежи.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
А за Б
А за Б
27 ноември 2022 16:10
Гост

25 години наши момчета (и такива със стълби кат Сийчето).

Еваларката! Заедно с другите наши момчета с жълтите павета. Иначе мач да става, пък дали е уговорен е без значение … Световно … Политкоректно …

Yasen
Yasen
27 ноември 2022 15:35
Гост

Асоциацията едвам оцеля при Цацаров. Този преследваше членовете ѝ като гладна хрътка на лов. Сегашният ѝ председател Николов е от най-мачканите, но дори Цацаров не му счупи гърба. Асоциацията се съвзе при Николов. Не бъркайте доброто му възпитание със слугинаж пред Гешев. Не всяка опозиция се проявява в лични конфликти като при Христо Иванов и кака Надя. Човекът е много по-умен и е европейски тип лидер – усмихва ти се и си прави неговото си, докато чака мандата ти да изтече.

Явор
Явор
27 ноември 2022 18:05
Гост

Прекрасна дървесина. За горене.

Първо чувство
Първо чувство
26 ноември 2022 6:27
Гост

От снимките смърди

Красимир
Красимир
25 ноември 2022 14:39
Гост

Честит юбилей!

Аман от гешевтарници!
Аман от гешевтарници!
25 ноември 2022 13:15
Гост

Асоциацията на подлогите на главния каскет е срам, а председателя й е най-големия възможен паляк, готов да целува задници наред, в името на кариерното си издигане, неподплатено с нищо, като професионален успех или компетентност!
Просто един файтон лицемери с единствена цел-лична далавера!

ДБ - "фен"
ДБ - "фен"
25 ноември 2022 11:35
Гост

E за разлика от едно съдийско НПО с грант от една фондация, която грантира други НПО-та, от които излизат политици от една „реформаторска партия“, АПБ никога не си е позволявало да коментира и иска оставки на съдии или съдебни актове.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 12:24
Гост

ССБ е радетел за независимостта на магистратите и осветлява задкулисието в системата, затова е трън в очите на мафията и троловете му. А прокурорското сдружение е като Комунистическата партия на Северна Корея – събрали се много хора с единствена цел да възхваляват някой и да изпълняват безпрекословно волята му.

ДБ - "фен"
ДБ - "фен"
25 ноември 2022 15:24
Гост

Да съм излъгал за нещо?!?! Това са обективни факти, вие знаете ли какво ще се случи, ако някой АПБ или някой прокурор си позволи да коментира съдии или съдебни актове, да не говорим за председателите на съдилищата, веднага ще се наддаде вой от НПО-та, медии, че се нарушава съдийската независимост и т.н. Тези орграни са равнопоставени в Конституцията, имат различни функции, имат си кадрови колегии и т.н. За мен лично не е добре да се създава напрежение между магистрати, това подрива правовата държава.

Совата
Совата
27 ноември 2022 16:15
Гост

Един прокурорски и един съдийски чайник от баба ми се карали … Кой е американско производство.

Re:
Re:
27 ноември 2022 19:07
Гост

Мишки. Това сте вие!

Някой щял да нададе вой. Някой си жълтопаветник … затова от вас чеп за зеле не става.

?!?
?!?
25 ноември 2022 12:47
Гост

Това ли имате предвид от статията, казано от председателя на АПБ:
„Той определя като „запазена марка“ на АПБ провеждането на обучителни академии – за трафика на хора, престъпленията, свързани с околната среда и дивата природа (по „Швейцарски проект“ е изработено първото по рода си ръководство за разследването им), взаимодействието с Европейската прокуратура и много други. И благодари на партньорите на асоциацията – Националната комисия за борба с трафика на хора, Фондация „Ханс Зайдел“, Британското посолство, фондация „Америка за България“.“

Мирча Кришан
Мирча Кришан
27 ноември 2022 16:13
Гост

Я виж финансовите им отчети на страницата на Агенцията!

Спонсор … е … усетиха се … А за Б.

Ха ха ха ха ха ха

СМЕШКИ!

Яна
Яна
25 ноември 2022 9:55
Гост

Виждам яко хейт, яко слюнч по асоцияцията. Аз предпочотам да пазя добрия тон и да поздравя колегите

Уважение
Уважение
25 ноември 2022 11:10
Гост

Има страшно много кадърни колеги. Които обаче не могат да се издигнат кариерно заради Жени Пръскачката, кака Сийка и други каскетоподобни калинки.

До стройната Янка
До стройната Янка
25 ноември 2022 14:29
Гост

А ние виждаме яко лизане от твоя страна

Нищо лично
Нищо лично
25 ноември 2022 14:42
Гост

Те напълно си заслужават това отношение.

Облена
Облена
25 ноември 2022 9:53
Гост

Честито

4567
4567
25 ноември 2022 9:40
Гост

През последните години асоциацията направо се обезличи, превърна се в притурка на главния прокурор, обслужва и защитава неговите тези, говори с неговия език, просто да те е срам, че си член на тази организация

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 9:41
Гост

Нещата се влошиха много, когато един сегашен член на Прокурорската колегия я пое. Явно с нещо го държаха, човек може да предположи с какво, стига да си спомни изслушването му като кандидат за член на ВСС през 2017 г.

Тито
Тито
25 ноември 2022 9:54
Гост

Пак конспиративните теории почнаха. Ай сиктир бе

Облена
Облена
25 ноември 2022 9:54
Гост

И въпреки това тук говорим з атрадиции

Филип
Филип
25 ноември 2022 14:46
Гост

Които в последно време се опорочиха напълно.

Адв.
Адв.
25 ноември 2022 9:19
Гост

Правилно! А кога продажната асоциация веднъж ще застане зад прокурорите, когато биват унижавани и нападнати, не само от главния прокурор?! Никога! Всички се свиват, когато работата стане гореща! Срам сте!

Nikolov
Nikolov
25 ноември 2022 9:55
Гост

Е айде де. Тя е за цввт само

Bobi
Bobi
25 ноември 2022 9:56
Гост

Кой да ги унижава бре? Айде да почнат да си вършат като хората работата, а не да повдигат небивали обвинения за да падат в съда и чисти престъпници да се измъкват без присъда!

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2022 8:49
Гост

А кога асоциацията ще защити прокурор от натиск от главния прокурор? Не ми отговаряйте. Не се е случвало и няма и да се случи

Белина
Белина
25 ноември 2022 9:57
Гост

Те са му подвластни. Нали това е едно от първите неща, които новият поставен за защита на задкулисието главен Прокурор ще направи