Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) ще подпомага прокуратурата за разследването на престъпления в области, които изискват специфични знания – капиталови и/или енергийни пазари, киберпрестъпления, изпиране на пари, данъчни и имотни измами, неправомерно управление на отпадъци и др. Нейни специалисти ще участват при необходимост при разработването на методически и организационни мерки.

Това следва от пописания днес между главния прокурор Иван Гешев и председателя на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев Меморандум за разбирателство и сътрудничество.

Държавното обвинение и работодателската организация ще работят заедно за разработването и изпълнението на комплексни мерки за предотвратяване, своевременно установяване и санкциониране на нарушенията на нормативните правила във всички области на стопанството.

АИКБ ще сигнализира прокуратурата при констатирани нередности, пораждащи съмнение за корупция, безстопанственост в публични предприятия, които са държавна или общинска собственост, пазарни манипулации при търговията с електроенергия, кражби на предприятия, източване на обществените фондове чрез злоупотреби с инвалидни пенсии, получаване на наследяващи се обезщетения за безработица и болнични, издаване на решения на органите на медицинската експертиза при установяване на работоспособността, вида и степента на увреждане на лица в нарушение на нормативната уредба и др, съобщиха от прокуратурата

В меморандума е записано още, че ще се проучват и прилагат добри европейски и световни практики в противодействието на корупцията, изпирането на пари и данъчните престъпления.

Прокуратурата вече подписа меморандуми за сътрудничество и разбирателство с Конфедерацията на работодателите индустриалците в България и двамата най-големи синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Станко
Станко
12 април 2021 14:15
Гост

Ами, това е много добре. Отново ще се помага на родната ни прикриватура.

Кирил
Кирил
12 април 2021 14:14
Гост

Да, прокуратурата определено има нужда от такъв вид помощ.

Анонимен
Анонимен
12 април 2021 14:12
Гост

Явно Гешев сега си има ново хоби-да посписва меморандуми.

Лозан
Лозан
12 април 2021 14:13
Гост

Сигурно му омръзна да обикаля по села и паланки. Защото не мисля, че се справиха успешно с битовата престъпност.

Анонимен
Анонимен
12 април 2021 14:11
Гост

Отдавна трябваше да се сетят, че е необходимо да се прилагат добри европейски и световни практики в противодействието на корупцията.

Станислав
Станислав
12 април 2021 14:19
Гост

Крайно време беше.

въпрос
въпрос
12 април 2021 14:01
Гост

Да разбирам ли, че бизнесът ще проучва добрите практики в борбата с корупцията и после ще обучава ПРБ, която ще ги прилага?

Пепи
Пепи
12 април 2021 13:54
Гост

А бе тия в прокуратурата нямат ли по-големи маски, да покриват цялото лице, че това каква защита е

Анонимен
Анонимен
12 април 2021 14:08
Гост

Маркова маска 🙂 Само каскетът му липсва.

Наблюдател
Наблюдател
12 април 2021 13:51
Гост

Да разбирам ли, че досега АИКБ не е сигнализирала прокуратурата за нередности, пораждащи съмнение за корупция, защото са нямали подписан меморандум?

Джанго
Джанго
12 април 2021 13:54
Гост

Че аз поне не помня да са се хвалили за дело, започнал по сигнал от бизнеса. То и по-добре, че техните дела срещу бизнесмени са грозни поръчки, завършващи погромно в съда, за които после плащат данъкоплатците..

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
12 април 2021 13:50
Гост

Виждам от снимката, че единственият страх на главния прокурор е от уроки.

прост юрист
прост юрист
12 април 2021 13:33
Гост

Евала на българския бизнес как продължава да се подмазва на Гешев, явно инфото им е, че ГЕРБ и ДПС ще се върнат на бял кон. Тези едри бизнесмени знаят повече от нашего брата простия юрист…

Анонимен
Анонимен
12 април 2021 13:49
Гост

Всъщност ако има хора, които да им обяснят читаво различни въпроси особено за ценни книжа и капиталови пазари, може да е за добре. Поне не вярвам Васко Велев да мисли лошо. В момента той е най-читавият начело на т. нар. бизнесорганизации

прост юрист
прост юрист
12 април 2021 13:50
Гост

На теория съм съгласен колега, но при положение, че Кирчо гела пръв се е наредил

хипотеза
хипотеза
12 април 2021 13:56
Гост

Подбудите на Кирчо са повече от ясни – да се подмаже. Но за Васил Велев си мисля, че не стоят така нещата. По-скоро го прави наистина, за да са си полезни