Двама председатели на военни съдилища избра днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет – в Пловдив и в Сливен. И двамата ще заемат поста за втори мандат, и двамата получиха единодушна подкрепа. Но изборът за шеф на ВС-Сливен беше белязан от констатацията на кадровици, че ситуацията там е „ненормална“ и от призив двамата съдии-полковници там да прекратят конфликта си и да „застанат на висотата на очакванията“.

„Ненормална е ситуацията във Военен съд-Сливен. Там работят двама съдии, двама полковници от Българската армия. Единият е бил два мандата председател, а другият му е бил подчинен. Сега другият се явява за втори мандат, а предишният ръководител му е подчинен. И те не се разбират. Как не можаха да намерят общ език помежду си“. Това коментира с почуда представляващият ВСС Боян Магдалинчев при обсъждането на кандидатурата на Георги Георгиев за председател на военния съд в Сливен за втори мандат.

Оказва се, че между Георгиев и другия военен съдия в града Воля Кънев има конфликт. Георгиев обясни началото му по следния начин – отношенията между двамата били много добри до момента, в който Георгиев съкратил щата на съдебния администратор. Тази длъжност се заемала от служителка, назначена от Кънев. „Двама бяха в много добри отношения, но не искам да коментирам повече“, добави днес Георгиев. Оттогава между двамата съдии възникнало напрежение, като от думите на кандидата се разбра, че Кънев е подавал заявления срещу действия на Георгиев, но до момента не са констатирани нарушения.

Стана ясно и друго – двамата почти не си говорят, а правят това чрез служители. А така, обясни Георгиев, възникват недоразумения, защото се препредават думи.

При все това Съдийската колегия единодушно го избра за ръководител.

Красимир Шекерджиев заяви, че го подкрепя, защото „нищо разумно и различно не може да се направи“. „Имаме състезание с един участник и никога не може да се появи втори участник. Длъжни сме да изберем някой от възможните кандидати, а това е само Георги Георгиев. Но искам да кажа друго. Месец след месец, година след година минава и ние нищо не правим, за да сложим край на недопустимата ситуация. Военният съд в Сливен работи по-малко от останалите, с двама съдии в огромен конфликт между тях. Това не ми се струва нормална ситуация“, заяви Шекерджиев.

Даниела Марчева го подкрепи, но добави, че е впечатлена от друг момент от изложението на Георгиев, а именно, че с колегата му ползват 40-50 дни отпуск през годината. „Знаете ли, че в натоварените съдилища колегите не ползват такъв голям отпуск, а двамата могат да си го позволят. Когато си много натоварен, няма как да излезеш в отпуск. Силно се надявам по-скоро да се промени законодателството, защото ще бъдем поредният съвет, който не е успял да реши този въпрос“, посочи Марчева.

Председателят на ВАС Георги Чолаков също каза, че ще подкрепи Георгиев, защото са налице всички формални изисквания на закона, за да бъде избран. А освен това става дума за военен съд, а все още няма решение какво ще се случва с магистратите под пагон.

„Във Военен съд-Сливен са само двама съдии. Единият е Воля Кънев, който по закон не може да е председател, защото вече е бил два мандата такъв, а другият е Георгиев и няма никаква пречка да бъде избран“, заключи Чолаков.

Атанаска Дишева го подкрепи, но изрази учудването си от част от изказванията на колегите си, които при този избор поставили въпроси, спестени в приключилата минути преди това процедура за ВС-Пловдив.

Олга Керелска пък каза, че има избирателност в част реакциите на кадровиците. Тя добави, че ще подкрепи Георгиев, но не защото този съд трябва да има председател, а защото кандидатурата му отговаря на законовите изисквания. И посъветва Георгиев да положи усилия за подобряване на отношенията с колегата си, за да „застанат на висотата на очакванията към един съд“.

Преди това Асен Шопов беше избран за председател на военния съд в Пловдив за втори мандат.

Той беше единствен кандидат за поста. В отговор на въпрос по време на изслушването му от кадровиците Шопов заяви, че военните съдии никога не са били доволни от слабата си натовареност. Заради това сега надявам да бъдат приети предложените промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които ще се увеличи компетентността на военните магистрати и те ще гледат дела за престъпления, извършвани от хора от цялата система за национална сигурност, каза той. В същото време Асен Шопов заяви, че за да се спази практиката на съда в Страсбург, е много важно да бъде прието и предложението за девоенизиране на съдиите под пагон.

В негова подкрепа се изказаха Цветинка Пашкунова и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Те заявиха, че Шопов е имал абсолютно успешен първи мандат, а военният съд в Пловдив е много добре организиран. А от това следва, че нищо не налага промяна там, каза Чолаков. Пашкунова добави, че кандидатът отговаря на всички законови изисквания, за да получи втори мандат. И го получи единодушно.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Приятел
Приятел
07 юли 2020 15:39
Гост

Военните магистрати не са виновни,такава им е подсъдността,която трябва да се промени.Успех на Шопов.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 12:12
Гост

Браво на Олга Керелска. Не може да подкрепяш даден кандидат само защото съдът трябва да има председател.

Пипи дългото чорапче
Пипи дългото чорапче
07 юли 2020 12:55
Гост

Напротив, точно така се получава. Законът трябва да се спазва, независимо дали ни харесва или не. А иначе Керелска никак не е убедителна с констатацията си, че този полковник отговарял на изискването за високи нравствени и професионални качества. Та нима има такива след като има наглостта да претендира в ефир, че им трябва още един съдия, защото като почивали по 40-50 дни нямало кой да стои в съда. Забележете, не каза няма кой да работи, а кой да „стои в съда“. Те военните съдии са първо военни и след това съдии, да стоиш на пост – това е то правораздаването… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 12:10
Гост

Тези полковници от Българската армия как може да се държат като малките деца?

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 12:11
Гост

Не е точно така. От опит зная, че някои хора просто не молгат да работят заедно.

Лили
Лили
07 юли 2020 12:05
Гост

Браво! Поздравления за този качествен човек.

Vergi
Vergi
07 юли 2020 11:08
Гост

Дано не закрият съдъ само, че и това се мъдри

колегия
колегия
07 юли 2020 11:07
Гост

Желаем му само успех и попътен вятър

Уканев
Уканев
07 юли 2020 11:07
Гост

надяваме се, че ще се справи с работата и с турболетността на времето, в което живеем

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 11:07
Гост

За мен той е човек професионалист и с качества и умения да ръководи. Успех!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 11:06
Гост

Успех Асене. Ти си най-подходящ

AnimalMan
AnimalMan
07 юли 2020 11:06
Гост

Ами щом се ползва с доверието на колегите си, значи е добър избор

Христо
Христо
07 юли 2020 12:03
Гост

Много е важно за един ръководител да умее да работи в екип.

Есмералда
Есмералда
07 юли 2020 11:06
Гост

Те не искаха ли да ги закриват тия военни съдилища бре ?

Нина
Нина
07 юли 2020 12:04
Гост

Да, ама нещо се мотаят. А военните съдилища са напълно излишни. И носят само разходи.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 12:06
Гост

Обаче военните съдии никога не са били доволни от слабата си натовареност. Те какво могат да направят в случая?

RisteV
RisteV
07 юли 2020 11:05
Гост

Мисля, че е качествен човек и кадър на системата и ще се справи добре отново добре по-точно

Пенова
Пенова
07 юли 2020 11:05
Гост

Успех в работата