Асен Василев е кандидатът за нов премиер на „Продължаваме промяната“ и президентът Румен Радев му връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство. Василев има 7 дни, за да представи проектокабинет на държавния глава.

Малко по-рано днес в официално изявление министър-председателят в оставка Кирил Петков обяви, че отстъпва позицията на кандидат за премиер на Асен Василев.

В изявлението си Кирил Петков посочи програмата, която следващият кабинет трябва да изпълни през следващите шест месеца.

Сред приоритетите са механизъм за отстраняване на главния прокурор, избирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия, смяна на състава на всички регулатори, промяна в 22 закона във връзка с усвояването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, промяна на Закона за обществените поръчки, приемане на стратегически план за българското земеделие, постигане на енергийна диверсификация, създаване на нова държавна агенция по горите, в която да влизат и предприятията, управляващи горските фондове.

Кирил Петков обяви още, че България няма да допусне чужди дипломати да ѝ поставят ултиматуми като така отговори на този на посланика на Русия Елеонора Митрофанова, която постави срок до 12 ч. днес страната ни да се откаже от намерението си да гони 70 дипломати и служители от дипломатическата мисия.

Намираме се на исторически вододел. Имаме възможността да продължим промяната за държава, която просперира или риска да се върнем назад към задкулисието, кукловодите и чуждите интереси. Няма да допуснем България да вземе грешната посока, шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматуми до 12 ч. Няма да ги допуснем, защото не ни е страх„, заяви днес Кирил Петков.

Той допълни, че с БСП имат различия по международните въпроси, а с депутати от „Има такъв народ“ – различията са лични. „Но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България“, каза Петков и призова всички да застанат рамо до рамо и да продължат с промяната. „Всички, освен тези, които пълнят с пачки и кюлчета своите чекмеджета. Всички, освен тези, които са толкова корумпирани, че са ги сложили в списъка „Магнитски“. Всички, освен тези, които се крият в тъмни стаи и изпращат смс-и, за да контролират своите депутати. Всички, освен тези, които се влияят от чужди държави, така че дори техните прякори са с имена на чужди валути„, каза Петков.

В 17 ч. в сградата на президентството пристигнаха Асен Василев, Кирил Петков, доскорошният председател на Народното събрание Никола Минчев и лидерът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

При връчването на мандата Румен Радев заяви, че България се намира в политическа, икономическа и социална криза, растящите цени предизвикват тревога и нарастваща неизвестност и нестабилност.

Реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат реализация. Спомняте си, че при връчването на мандата на сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи на съдебната система, то статуквото ще потърси своя реванш. Нашето общество и институциите имат нужда от сигурност, предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава отговорност и усилия за стабилно правителство, което да отговори на интересите на българите“, каза Радев.

Той заяви, че са необходими адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, просперираща и европейска България.

Асен Василев заяви: „За мен е огромна отговорност. Всички сме наясно, че при кризите, които България посреща, е изключително важно да имаме кабинет. Важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото, и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държава така, както и първият кабинет на „Продължаваме промяната“ направи“.

Очаквайте подробности

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Проскубаната русофилистична рязана тиква
Проскубаната русофилистична рязана тиква
01 юли 2022 18:32
Гост

Да бяха предложили триумвират Копейкин-Карадайъ-Тиквоний, с тях ще сме номер 1 едновременно и в Европейския и в Евразийско-анадолския съюз.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юли 2022 18:14
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубаната русофилистична рязана тиква
Проскубаната русофилистична рязана тиква
01 юли 2022 18:34
Гост

Не само Ленчето, ами и кака Пенка чистачката има повече топки от настоящата управляваща четворна коалиция да се противопостави на корупцията и слугинажа на рашистите.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2022 17:55
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бай Фън
Бай Фън
01 юли 2022 15:41
Гост

Гати и падението, майко, щом нямат една нормална кандидатура!

Коалиция ГЕРБ ДПС Израждане
Коалиция ГЕРБ ДПС Израждане
01 юли 2022 16:29
Гост

Нормална като Свинята, Тиквата и Копейкин?

Пипи
Пипи
01 юли 2022 12:39
Гост

Вече ми е все тая кой ще е. Само да не са ГЕРБ.

Рики
Рики
01 юли 2022 12:39
Гост

Които се гушкат с ДПС.

Анонимен
Анонимен
01 юли 2022 12:40
Гост

ДПС и новия им коалиционен партньор от ПП „Обрязване“ на Копейкин също!

Анонимен
Анонимен
01 юли 2022 15:14
Гост

Точно това е мисленето на 90% от „мислещите“ българи. Преди това беше „Все ми е тая кой ще е, само да не е БСП“. Сега БСП вече е приемлив вариант. Заслужаваме си всичко, което ни се случва…

алибаба
алибаба
01 юли 2022 18:00
Гост

Народът винаги си заслужава това което му се случва, най – вече се отнася за безразличните зяпачи-циници, които нямат собствена позиция по никакъв въпрос и чекат некой на вяра „да ги оправи за 800 дни“, еле да смени избирателната система.

Манов
Манов
01 юли 2022 12:35
Гост

Дано продължат курса на отдалечаване от агресора Путлер и превръщането на България в нормална правова държава от ЕС.

Дима
Дима
01 юли 2022 12:29
Гост

Дано да има промяна на Закона за обществените поръчки.

Фики
Фики
01 юли 2022 12:31
Гост

За да може да се спре с тези далавери да слагат свои хора.

Чавдар
Чавдар
01 юли 2022 12:20
Гост

Харесва ми, че обмислят механизъм за отстраняване на главния прокурор.

Чавдар
Чавдар
01 юли 2022 12:21
Гост

При този ВСС надали ще се случи.

Глей го
Глей го
01 юли 2022 12:26
Гост

Стига вече с този главен прокурор, бя! Какво ви пречи! Вместо да гледате в чуждата паница, гледайте си във вашата! Аман от слабоумници!

Лозан
Лозан
01 юли 2022 12:33
Гост

Пречи на правосъдието. И държи под крилото си поръчковите спецове.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юли 2022 12:16
Гост

Ха ха ха. Тези ги сменят като носни кърпички, типично в американски стил- човекът няма значение, важното е властта да се упражнява от наши хора и в съответствие с интересите на САЩ.

Манов
Манов
01 юли 2022 12:34
Гост

Сменят ги благодарение на новата коалиция между ГЕРБ, ДПС и Израждане, която налива вода в мелницата на Путлер, който пък има интерес от нестабилно управление в България. Срам за тези родоостъпници, които се радват на подобни трусове, гарнирани със заплахи от Митрофанова.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юли 2022 13:24
Гост

А ИТН и БСП? ПП нямат спирка и чувство за мяра- прескачат всички и всичко. Да недоволдтвате, че опозицията, че е гласувала засвалянето на кабинета е смешно.

Скрюч
Скрюч
01 юли 2022 12:35
Гост

А герберастите чии интереси обслужваха?

Подкрепям!
Подкрепям!
01 юли 2022 12:15
Гост

Браво! Нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България!

Разочарование
Разочарование
01 юли 2022 12:23
Гост

Какъв просперитет ви гони и вас, с най-високата инфлация и никакви политики в тая сфера. Америка за България си работи с пълна сила в съзвучие с ДБ и ПП, почвам даже да се замислям дали обещания газ не му е било това условието. Тези, ако ще правят съдебна реформа, са тотален батак, нямат нито един юрист на ниво. Кариери в НПО, могат да доведат само до просешка тояга. И има достатъчно примери – незаконен арест, незаконни действия на изпълнителната власт, като имат доказателства за лица, които са без имунитет, че извършва подривна дейсност, защо не уведомят прокуратура, да се образува… Покажи целия коментар »

Димо
Димо
01 юли 2022 12:37
Гост

Цените на всичко скочиха драстично.

Юли
Юли
01 юли 2022 12:38
Гост

За разлика от заплатите. Няма живот!

woW
woW
01 юли 2022 15:45
Гост

Вземаш чемодана и напред към Камчатка, там има живот и няма инфляция никаква – нали тъй товариши тролли…
Какво чакаш ?

Анонимен
Анонимен
01 юли 2022 12:37
Гост

На фона на продължилите 12 години кражби и беззакония на герб и дпс промяната са чудо невиждано за нашите георграфски ширини! Промяната трябва да продължи!

h,dgo
h,dgo
01 юли 2022 13:17
Гост

Абсолютно точно. Т. нар. „правосъдната реформа“ се състои в това ПП и ДБ да раздерят и закриват. Примери много – разделиха ВСС на 2 колегии, закриха специализираното праводсъдие, искат да разделят КПКОНПИ и т. н. Да сте чули тия да създадат нещо?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юли 2022 15:05
Гост

Те нямат капацитета да създават, а и не са сложени там за това.

woW
woW
01 юли 2022 15:49
Гост

… рече анонимния трол, който не е създавал нищо през живота си освен постове на които сам си пише отговорите )))

алибаба
алибаба
01 юли 2022 15:41
Гост

„разбирачо“ забавен, я обади на некомпетентните юристи тук, какъв прокурор разследва лица с дипломатически имунитет ?!
или се „замисляш“ да предлагаш нещо от типа как прокурорът ще може да прави разследване на шофьора на военния аташе заради нерегламентирани маршрути 🙂

Бай Фън
Бай Фън
01 юли 2022 15:44
Гост

Дам, като гледам как е просперилала последните 15 години и особено – последните шест месеца, направо вече стегнах куфарите и проучвам гимназия за детето. Навън.
Иначе тролажът е ясен – сега се щъка мнения от 2-3 тролета и се пускат лайкове от няколко ай-пи техни адреси, като същински ФБ на пубери. Кого лъжете?

woW
woW
01 юли 2022 17:46
Гост

Инфлацията в Естония и Литва е повече от българската, ама са просперирали доста повече за последните 15 години точно. И сега са по-напред от бг държавата по всички показатели -от равнището на образователните институти до електронното управление. Понеже не преписват законите си от руски, тоя съветски филм вече са го гледали и не искат да се връщат назад в блатцето.