Шестима служители на фонд „Земеделие“, сред които зам. изпълнителен директор и ръководители на дирекции, са задържани за 24 часа, а разследващите претърсват домовете и офисите им. Има данни за длъжностни престъпления – че не са изпълнили или са нарушили служебните си задължения, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Акцията на прокуратурата е част от разследването, по което собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и още 7 души са обвинени за злоупотреби с европари по програмите за развитие на селските райони и конверсия на лозя. Според прокуратурата фирмите, които са кандидатствали по двете програми, не са свързани с реалните собственици. Ставало дума за дружества на роднини, служители и деца на служители на винпром „Карнобат“.

По проектите били одобрени за изплащане 17,5 млн. лева, но накрая били платени 5 млн. лева от програмата за конверсия на лозя.

„Събрани са данни, че за да се случи това, е имало съдействие от служители на ДФ „Земеделие“, които вероятно са нарушили и не са изпълнили служебните си задължения. В момента са налични доказателства и данни за престъпление по служба на длъжностни лица“, каза Гешев. Но заяви, че до момента няма доказателства срещу бившия изпълнителен директор на фонда и бивш земеделски министър Румен Порожанов, макар че случаите са от негово време.

Иван Гешев съобщи, че се претърсват домовете и кабинетите на задържаните служители на фонд „Земеделие“. Като тепърва наблюдаващите прокурори ще преценяват събраните доказателства и дали да повдигнат обвинения и какви мерки за неотклонение да наложат на служителите.

Гешев не посочи кой е задържаният зам.-изпълнителен директор на фонда, но каза, че е назначен на поста съвсем скоро, но се разследва за предишен период от време, когато е бил шеф на дирекция. Според „Дневник“ описаните детайли дават основание да се предполага, че задържаният е Калоян Костадинов. Той е зам.-шеф на фонда от 3 юни 2019 г.

„Един от проблемите, които създават чувство за несправедливост в обществото, е липсата на елементарно приличие. Корупция има навсякъде по света, но тук това създава усещане за безнаказаност. Трябва да е ясно, че тези времена свършват. Затова всеки, който не е наясно със себе си и с чувството си за самосъхранение, ще си понесе съответната отговорност“, коментира Гешев.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
АННА
АННА
17 юли 2019 9:19
Гост

Престанете да ни смятате за прости или ненормални.Прекаленото „активиране“ е толкова показно че,ставате смешнии жалки. . Къде бяхте до сега-години наред….? Отговорете ми на един много прост въпрос :Защо аз и останалото българско народо население не знаехме нито за фондове,нито за „Къщи за гости“ и т.н. и т.н. Нима не знаехте,че „Който бърка в кацата, той яде мед“ ? В СЛЕДСТВИЕ НА „ПОКАЗНИТЕ“ ВИ ДЕЙСТВИЯ – ПРОГЛЕДНАХМЕ.

Самосъхранителен
Самосъхранителен
16 юли 2019 16:31
Гост

Гешев бори корупцията, бушоните гърмят, срещу Порожанов както винаги няма доказателства. Щото е действащ министър, такъв в България още не е бил съден.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2019 14:51
Гост

Корупция има навсякъде, но хората се борят първо с тази по високите етажи на властта. Защото рибата се вмирисва откъм главата.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2019 14:48
Гост

Все още в ЗОП има много вратички. Естествено е някой да се облагодетелства от това.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2019 14:50
Гост

Е, като ремонта на „Графа“. Пълно безхаберие. Развалиха улицата просто.

Анонимен
Анонимен
16 юли 2019 14:47
Гост

Усещане за безнаказаност няма да има, ако ги осъдят ефективно.