Софийският апелативен съд (САС) поиска да бъде открит и задържан укрилият се сърбин Жарко Момчилович. Той е обвинен в САЩ за трафик на хероин и беше задържан в София по искане за екстрадиция от страна на американските власти.

На 2 април обаче Софийският градски съд (СГС) е изменил мярката му за неотклонение в „домашен арест“, след като се е доверил на представените медицински документи от „Аджибадем Сити Клиник“, че Момчилович страда от аортна дисекция и относително спешно трябва да бъде опериран.

Тъй като е имал наложена забрана за напускане на страната и нает апартамент в България, съдия Анелия Щерева е преценила, че той може да бъде поставен под „домашен арест“, тъй като в болницата към затвора не можели да поддържат нормално кръвното му налягане и имало пряка опасност за живота му.

След като е бил освободен от ареста обаче Момчилович се е укрил и е обявен за издирване. Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са започнали разследване за това, че след освобождаването му от ареста, за сърбина е изготвена медицинска експертиза пред апелативния съд, който я е назначил. Според прокуратурата експертизата на Момчилович е изготвена само по документи, без той да е преглеждан.

„В хода на разследването ще бъде изискана цялата налична документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на Момчилович, ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица“, заявиха от държавното обвинение.

Апелативните съдии Камен Иванов, Владимир Астарджиев и Виолета Магдалинчева отмениха определението на градския съд и определиха той да бъде върнат в болницата на затвора, ако бъде открит. Според САС градският съд е можел да постанови на Момчилович да бъде сложена електронна гривна, докато е под домашен арест.

От определението на съдия Анелия Щерева от СГС става ясно, че тя е решила да пусне сърбина, за да може да организира лечението си. Тя се позова на представени два амбулаторни листа от клиниката, като според прегледалия го лекар, при Момчилович „са  налице  индикации за оперативно лечение по относителна спешност, поради риск от руптура, като се имат предвид актуалните размери на аортната аневризма, темпът на нарастване на същата, както и тежката фамилна обремененост на исканото лице“.

Затова СГС прие, че той може да бъде освободен от ареста, въпреки че е имало опасност от укриване. Според първата инстанция е нямало как да се пренебрегнат фактите, че още през март в ареста е било проведено лечение за намаляване на кръвното налягане на сърбина, но то не помогнало, а високото налягане означавало, че всеки момент може да се разкъса аортата.

„И без да са необходими изрични изводи от компетентно медицинско лице в тази насока, настоящия съдебен състав прие, че поддържането на високо кръвно налягане представлява  непосредствен риск за влошаване на състоянието на увредения кръвоносен съд на сърцето на  исканото лице. Затова и съдът счете, че трябва чрез мярката за неотклонение, която да вземе, да осигури на първо място запазването на живота на исканото лице, а то очевидно е застрашено  при условията на престоя му в затвора и съдът не може да допусне да съществува какъвто и да е било риск исканото лице да загуби живота си заради условията, при които се държи  от  българската държава“ се казва в определението на съдия Щерева.

Пред съда тогава Момчилович казал, че страда от 4-5 години от разширение на аортата и постоянно ходел на лекар. Още преди ареста разширението започнало да се увеличава, като след задържането състоянието му се влошило. Със съдействие на адвоката си той казва, че е бил прегледан при известен професор (бел. ред. в определението на съда се споменава само като Иво П. ), който поискал скенер и той показал увеличение на аортата на Момчилович до 57 мм.

„По време на  прегледа  д-р  П. ми обясни, че имам бомба в гърдите си, която може да експлодира във всеки един момент и да доведе до смърт. Така, че личното ми усещане съвпада с мнението на доктора и от този ден редовно ходя на контролни проверки. Най-основното, като  лекарско заключение беше, че кръвното ми налягане трябва да бъде поддържано нормално, за  което ми беше предписана терапия“, казва Момчилович пред съда и добавя, че изпадал в параноя при всяко измерване на кръвното му налягане, защото долната му граница оставала над 100.

„Едвам вървя и едвам се движа. Искам да отбележа, че в доклада на проф. П е отбелязано, че трябва да бъда опериран по спешност“, казва още сърбинът преди да бъде пуснат и да избяга.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:10
Гост

­­­Г­­о­­­р­­­е­щ­­­и­ ­­­м­­­о­­­м­­­и­­­ч­­е­­т­­а­­ ­в­­­и­ ­­о­ч­а­к­в­а­­­т ­­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?56321

Анонимен
Анонимен
30 март 2022 17:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Мишо
Мишо
15 април 2021 18:19
Гост

Веднага да го търсят по болниците. Човекът може да се е оперирал.

щангист
щангист
15 април 2021 18:21
Гост

Да, бе! А аз съм балерина. 🙂

Кирил
Кирил
15 април 2021 18:18
Гост

Как пък се влошават вечно като им опре ножа до кокала.

Симеон
Симеон
15 април 2021 18:16
Гост

Че колко хора живеят с високо кръвно. Ама си ходят на работа и озкарват пари с честен труд.

Bobi
Bobi
15 април 2021 18:17
Гост

Скалъпена история отвсякъде.

Дидо
Дидо
15 април 2021 18:09
Гост

А дали „Аджибадем Сити Клиник“ е поставила диагнозата безпристрастно?

Хриси
Хриси
15 април 2021 18:12
Гост

Надали са извършили въобще необходимите прегледи и изследвания.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 16:17
Гост

Или корупция, или уникална женска простотия. Което и от двете да е – не е добре!!

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 16:16
Гост

Анелийо, и мойта долна граница на кръвното е винаги над 100, ама седя на работа и пиша като побъркан. Докога ще правиш такива неща и да се срамуваме от тях?

Цветков
Цветков
15 април 2021 15:00
Гост

Нечовешки непрофесионализъм. Извинете просто.

Цецо
Цецо
15 април 2021 18:13
Гост

Това решение е пълна излагация.

Димитрова
Димитрова
15 април 2021 14:59
Гост

Той правил какви ли не престъпни дейности, но като го хванат и се окаже, че е толкова ръним психически, че веднага трябва да излезе от затвора и/или ареста, защото рязко му се влошава физическото и психологическо състояние. Айде бегай от тука.

AnimalMan
AnimalMan
15 април 2021 14:58
Гост

После как да не ни се смеят в САЩ и Европа.

Тръст
Тръст
15 април 2021 14:58
Гост

Не се ли научиха съдиите тук, че не може да си издирван от половин свят за престъпления и в мига, в койт ти повдигнат обвинение да се окаже, че нищо, че си между 20 и 40 години, то организма ти на документи да е като на 90 годишен старец и рязко да трябва да те пуснат под домашен арест или в болница.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 14:55
Гост

Добре бе тия хора не са ли с гривни на краката, като са под домашен арест. Ти като си под карантина не можеш да излизаш и е ясно, че много хора излизат да си хвърлят боклука, нищо, че са под карантина. Обаче ако те хванат – лошо. Нищо, че си отишъл до паркинга пред блока да си метнеш боклука в кофата и веднага се прибираш и го правиш с 2 нощес примерно. А тия сладури са под домашен арест и пак бягат. Как избобщо излиза от дома си?

Dimitrina F
Dimitrina F
15 април 2021 14:57
Гост

Е как. Прави се, че умира и се вика спешна помощ и го изнасят с линейка, а после как се измъква не знам точно. Не сме специалисти обикновените хора, но предполагам по тоя начин. Някъде в някой тунел преди болницата му се губят следите. А как слиза от линейката, защо няма полиция с линейката, която да го пази и ако има защо тия хора изчезват после, не става ясно. Но имайте предвид, че сме малко страна тип Мексико и Венецуела що се отнася до правосъдие. Ако си бутнеш пари на когото трябва, то той може и приятно да се разсее… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 14:53
Гост

Така преди години някакъв турчин прегази тук семейство с колата си. Пуснали го под домашен арест, а той избягал. Издирваха го с години и спрели да го издирват вече. Защото не е нито при близките си в Турция, нито при познатите си в Германия, нито е в България. Смисъл той може и да е в някоя от тези страни, но властите не го откриват. А може да е и в страна от третия свят, където я важи правило за екстрадация, я не. Богатите бягат в Сърбия, ОАЕ и други луксозни страни или страни, където могат да си доставят благини срещу… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 14:55
Гост

Така стана. Факт. Ма съдиите вдигат ръце и викат – еми така преценихме на база на документи. Ама аре стига убийци и престъпници са бягали на база на „документи“.

Englishman
Englishman
15 април 2021 14:51
Гост

Е какво да коментираме. Поредната гавра. Взема се решение на база на някакви документи забележете от частна клиника, където знаем, че трябва да си плащаш. Явно не им е проблем на база на пари, а не на преглед, да изготвят експертиза. Не че това не може да се случи и в държавна клиниака де

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 14:50
Гост

Бас ловя, че няма проблеми със сърцето