Активистите Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които през 2013 г. бяха глобени за боядисването на паметника на партизаните пред централата на БСП, осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) (пълния текст на решението виж тук).

На 7 ноември 2013 г. – годишнина от Октомврийската революция, паметникът на партизаните на ул. „Позитано“ №20 в столицата е оцветен в синьо и розово и с надпис „Кой? БКП-позор! Кой!“. Годината е белязана от протести срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и правителството на Пламен Орешарски. Генов и Сърбинска са активни участници в тях, като членове на т. нар. „Протестна мрежа“.

Двамата са задържани в района на „Позитано“ 20 и у тях са открити спрей и латексови ръкавици. В близост са още четирима души, които обаче отказват да бъдат проверени. Впоследствие Генов и Сърбинска са обвинени в хулиганство. Прокуратурата внася предложение за освобождаването им от наказателна отговорност и налагане на административна санкция. Софийският районен съд (СРС) ги оправда, като първо посочи, че не е доказано, че точно те са боядисали паметника. Освен това, съдът изтъкна, че извършеното не е хулиганство, а проявата представлява изразяване на политически възгледи с художествени средства и ако бъде санкционирана, това ще е наказателна репресия за политически цели.

Прокуратурата внесе протест, но впоследствие не го поддържаше пред втората инстанция. Въпреки това, Софийският градски съд (СГС), отмени решението на СРС и прие, че Генов и Сърбинска са извършили хулиганство. Той ги освободи от наказателна отговорност и ги глоби с по 1500 лв.

Заради това решение (пълния му текст виж тук) днес съдът в Страсбург осъди държавата да плати на Генов и Сърбинска около 12 000 евро, като 8 000 евро от сумата е обезщетение за нанесените им неимуществени вреди.

В решението си днес ЕСПЧ отбелязва, че действието на двамата е мирно и е извършено тайно в ранните сутрешни часове. „Нищо не подсказва, че е вероятно да предизвика обществени смущения или че при осъждането на жалбоподателите Софийският градски съд е имал това предвид. Вярно е, че този съд е приел, че действията на жалбоподателите нарушават обществения ред. Но, както Съдът имаше повод да отбележи, този термин най-често се отнася до съвкупността от политически, икономически и морални принципи, които са от съществено значение за поддържането на социалната структура, а не просто до бунтове или други форми на обществено безпокойство. Както е видно от начина, по който чл. 325, ал. 1 от българския Наказателен кодекс е тълкуван от българските съдилища, терминът „обществен ред“ в тази разпоредба се използва там в този по-широк смисъл“, пише ЕСПЧ.

ЕСПЧ сочи, че основният въпрос в този случай е дали намесата на държавата под формата на наказание, а не на разпореждане двамата да поправят вредите, които са причинили на паметника, е била „необходима в едно демократично общество”.

Той специално подчертава, че боядисването на партизанския паметник със спрей не му е причинило никакви необратими щети, нито пък премахването на боята изисква значителни средства. И добавя, че това действие не може да бъде квалифицирано нито като вулгарно, нито безпричинно обидно. ЕСПЧ изтъква, че контекстът ясно подсказва, че намерението зад акта е било да се изрази неодобрение към партията, която осигурява основна парламентарна подкрепа за правителството, както и да се осъди цялостната роля, която тази партия, управлявала по време на комунистическия режим, е изиграла в историята на България. „Следователно, едва ли може да се каже, че е имало за цел да изрази презрение към дълбоко вкоренените социални ценности – за разлика, например, от оскверняването на надгробните паметници“, заявява съдът в Страсбург.

Той специално подчертава, че изграденият по време на комунизма паметник на партизаните не може да се разглежда като ползващ се с всеобщо почитание, имайки предвид, че българският парламент осъди комунистическия режим като престъпен.

„От това следва, че намесата в правото на жалбоподателите на свобода на изразяване – констатацията, че те са виновни за хулиганство и произтичащите от това глоби – не е доказано като „необходима в едно демократично общество“ по смисъла на чл. 10 от Конвенцията“, заключава ЕСПЧ.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Така ли му викат вече?
Така ли му викат вече?
04 декември 2021 8:26
Гост

На Иуда Искариотски – Активист?

Anticommunistic action
Anticommunistic action
03 декември 2021 14:40
Гост

Бутай ги тия грозни „паметници“

чукчи естъ писател
чукчи естъ писател
01 декември 2021 13:18
Гост

Ама като надраскаха централата на Ицко (в оставка), с разни подобни изрази, беше много по-страшно от хулиганство…Направо беше атентат срещу демокрацията…
Браво правен свят (лекс), възхитен съм от двойните ви стандарти 🙂

въпроси
въпроси
30 ноември 2021 19:16
Гост

Я да питам-освобождението на Охрид-1941-1944 как го приемате, а? А това,че българската власт през 1943 създаде университет в Скопие-как го приемате? Щото сръбския окупатор-нито университет, нито болницзи, нито библиотеки направиха в Македония. Как приемате,че българската власт през 1941-1944 създаде в Освободените земи училища, читалища, музеи, библиотеки, жп линии, оземли безимотни, създаде болници в Македония(каквито сръбския окупатор е смятал за ненужни до 1941г.), създаде народен театър в Скопие, създаде радио Говори Скопие,прати студенти от Македония да учат в СУ и тн. Е, докато българската власт и армия съграждат в Освободена Македония, разни дезертьори от армията вършат терористични актове в собствената си… Покажи целия коментар »

въпроси
въпроси
30 ноември 2021 19:25
Гост

И да допълня-огромна грешка, е че комунистическата власт изтегли армията от Беломорието през септември-октомври 1944г(още малко и от южна добруджа са щели да изтеглят армията-разбирате ли какво значи това?). Огромна грешка. Колосална..Не е имало международен натиск за това. СССР не са настоявали България да изтегли армията от Беломорието, а само от Македония. СССР са имали интерес България да запази Беломорието-вклрч и островите Тасос и Самвотраки(също под българска власт тогава, в случай ,че не знаете), защото е било решено България да е в зоната на влияние на СССР, тоест СССР имат интерес от български излаз в Беломорието. Дори и Великобритания и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 16:49
Гост

Не знам дали е хулиганство или пък трябва да бъде санкционирано по друг ред, но със сигурност е свинщина и гавра с памет!!!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 17:46
Гост

Ами да забраним протестите тогава, защото винаги нечия памет или чувства ще са засегнати. Или както в Турция да въведем в НК член за обида на президента, друг член за обида на религиозните чувства на вярващите и т.н. и т.н. И накрая протестите да са на практика забранени както в Северна Корея, както беше писал някой.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 16:23
Гост

Добре бе пич или ка…погледни снимката на паметника и кажи за какъв протест иде реч?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 16:27
Гост

Вече хулигните ги наричаме активисти ….. Така, политкоректно да е. Щот па Страсбург много разбира от БГ история. Партизаните са се борели срещу монархическата диктатура в България бре, аланколу съдии. Престъпният режим на БКП си е форма на държавен тероризъм с омощта на съответните силови ведомства. На всяка манджа меродия тези. Така става като магистрат( особено чужд) почне да се упражнява върху историческа тематика. Днеска е мемориа на партизани, утре да не стане този на Левски и Ботев. В САЩ да си махат статуи на Джеферсън колкото искаш, те и без това нямат кой знае какво историческо самосъзнание. #писнамиотсоросоиднирешения #можедаегрозенитъпкомунистноенаш… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
30 ноември 2021 16:37
Гост

Левски и Ботев са национални герои, докато комунистическият режим изобщо не е еднозначно приеман и оценяван от всички българи. Има и Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен, а в случая не е бутнат паметник, а единствено нарисуван, като подлежи на пълно възстановяване на няма и 1 час. Така че решението на ЕСПЧ си е абсолютно адекватно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 16:45
Гост

Левски и Ботев засега са национални герои…. Според Османската империя Левски си е престъпник, извършвал подривна дейност спрямо властта на султана. Не всичко е черно и бяло, героизиране и демонизиране на личности се прави открай време от всеки режим, за да е лесно за масите

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 17:01
Гост

Тези вандали са оборили решението, с което са осъдени да възстановят вида на паметника, какъвто е бил преди кощунството. С други думи не са били санкционирани и са останали дори с убеждението, че са постъпили правилно.

неадвокат
неадвокат
01 декември 2021 18:55
Гост

Иди да попиташ в Кърджали, Рибново и тем подобни дали Левски и Ботев са национални герои….
Рисуването върху паметници е светотатство и обругаване, независимо на кого са и какви са!
Двойните стандарти един ден ще гилотинират ЕС, а не само ЕСПЧ

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 декември 2021 0:45
Гост

Съгласен, трябва да се внимава много като се пипат паметници. Времето ще покаже. Емоции не са желани при вземане на решение.
В добавка:
Партизаните реално са били признати за част от редовната армия независимо от цвета им. Това решение е взето от Чърчил и Рузвелт на конференцията в Казабланка през 1942. Целта е била да бъдат смятани за военнопленници, ако бъдат заловени. На тези двамата ясно, че им е било изгодно да подкрепят дестабилизиращи фактори във вражески страни, но е и форма на международна легитимация.

въпрос
въпрос
30 ноември 2021 15:58
Гост

През 1941г-1944 българската армия Освобождава Македония и Беломорието-реалиизирана е мечтата за национално обединение. Обявена е всеобща мобилизация в армията-без иключение.
Питам: как ще определите поведението на лица избегнали мобилизацията в армията, и взривящи бензиностанции и инфраструктурни обекти, и ….нападащи мандри?

Русофоб
Русофоб
30 ноември 2021 15:48
Гост

А новото БКП с най-ниския си резултат на избори от 30 години насам сега се прави на много важно, защото го поканили на преговори за коалиция, за да си попълнят бройката…

Гешев е позор
Гешев е позор
30 ноември 2021 15:28
Гост

Свинете и тиквите изнесоха милиони от магистралите в чували и укриха милиарди в офшорки – ПРИКРИВАтурата мълчи. Някой боядисал паметник с боя – ПОРЪЧКОратурата се активизира.

Слава на Ким Чен Ун и несоросоидните съдилища!
Слава на Ким Чен Ун и несоросоидните съдилища!
30 ноември 2021 15:18
Гост

Помните ли в Северна Корея един американец как преди 2-3 години беше скъсал плакат на комунистическата партия – осъдиха го само на 10 години затовр с принудителен труд и дори бяха тръгнали да го връщат на САЩ, ама той взе, че умря от възпитателните мерки. Ето, това е съд за пример и държава за пример, а не като еврогейците, джендърите и соросоидете в ЕСПЧ! Нека всички недоволни от това скандално решение групово да имигрираме в КНДР, където ще открием истинската справедливост!

ЕСПЧ
ЕСПЧ
30 ноември 2021 14:53
Гост

Това не е съд. Вътре са само джендъри на издръжката на дедо Сорос. Демек ЦРУ. По-добре това либерално трибуналче да се прекръсти на Съединеноамерикански трибунал за гаври с правата на хората /СТГПХ/. Руснаците им се смеят и изкат да денонсират като цяло СЕ.

Асен Генов като нов активен борец за правата на ЛГБТ. Смех.

Зa протокола
Зa протокола
30 ноември 2021 14:44
Гост

Голем Праз. Требе и да ги ши.ат.

кико
кико
30 ноември 2021 14:40
Гост

Демек може да си клепаш стари паметници колкото искаш. Тез от ЕСПЧ друсат ли нещо или просто са си такива. Против комунистическите паметници съм, но трябва просто да се демонтират и да се съберат в някакъв парк, но не бива да се клепат и опикават.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 14:04
Гост

Хулиганство, оправдано от ЕСПЧ. Еми Немам какво да кажа…..

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 13:57
Гост

Добре де, айде някой да изрази политическети си възгледи като боядиса триумфалната арка например и да видим какво ще каже тогава Страсбург.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
30 ноември 2021 13:57
Гост

Абе я да идат да оклепат някой паметник на робовладелеца Линкълн, пък да видим дали американските съдии ще приемат това без реакция.. или да идат да нарисуват новия паметник на Уилсън, който Гешев в опит за харесване инциира. Тия в ЕСПЧ вече съвсем се предадоха на Сорос – те и за Невални казаха че трябва да бъде освободен “незабавно“, ама Невални си е още в тюрмата

Бай Ганьо
Бай Ганьо
30 ноември 2021 14:18
Гост

Поправка – робовладелеца е Вашингтон. Значи, нашите съдилища са под всякаква критика и осъждат за без нищо, но и тия в ЕСПЧ се излагат, ама много. Казано иначе – съдилищата са вече политтрибунали, ив България, и ЕСПЧ.

Абагард
Абагард
30 ноември 2021 13:48
Гост

Гпяма издънка е това. И ние ще плащаме за нея.

Йосиф
Йосиф
30 ноември 2021 13:47
Гост

Хубаво беше на срещите за коалиция и политики на новото правителство, Асевн Василев да се сети да обособи фонд за заплащане на глоби, когато страната ни бъде осъдена в Страсбург заради нелепиците на прокоратурата ни.

Темелкова
Темелкова
30 ноември 2021 13:46
Гост

Прокоратурата пак се издъни.

Панайот
Панайот
30 ноември 2021 15:29
Гост

Моля, прочетете пак статията, но по-внимателно!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 17:49
Гост

Издънката е на СГС, но това не означава, че прокуратурата е сълза. Старите номера на китайката – внасям протест, ама не го поддържам – не освобождават никого от отговорност. Като не поддържаш протеста, извади чифт и го оттегли. Ама после рязко ще заминеш за ОП-Видин, нали. Толкова за вътрешното убеждение.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 13:46
Гост

Ами правилно са съдени да ви кажа. Не може да се гавриш с паметници и да очакваш, че няма да те осъдят.

Реване
Реване
30 ноември 2021 13:46
Гост

Ненормална работа. Защо трябва да толерираме вандализма.

Равиоленска
Равиоленска
30 ноември 2021 13:45
Гост

В техните очи това може да е изкуство, но то изкуство не е.

Sanjeta
Sanjeta
30 ноември 2021 13:45
Гост

Всеки може да си съди България. Стана практика. Но да ги питам дали ако направят такава гавра и Западна Европа някой ще ги толерира.

Fernandinho
Fernandinho
30 ноември 2021 13:44
Гост

Това е нелепо!

адвокат
адвокат
30 ноември 2021 13:43
Гост

е СЕГА ЩЕ ГО ЗАКРИВАТ ЛИ СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 13:40
Гост

Вандализмът се възнаграждава……..

Anonimen
Anonimen
30 ноември 2021 13:36
Гост

Не мога да повярвам. Това никак не е справедливо.

Самуил
Самуил
30 ноември 2021 13:34
Гост

Поредната изцепка на прокуратурата.

Димо
Димо
30 ноември 2021 13:35
Гост

И сега ние ще плащаме за поразиите на тези вандали.

Чочо
Чочо
30 ноември 2021 13:32
Гост

Е, това вече е парадокс.

Симо
Симо
30 ноември 2021 13:33
Гост

И поощряване на анархията.

ЧСИ, нотариуси и др.
ЧСИ, нотариуси и др.
01 декември 2021 12:21
Гост

Ами ако тия двамата бояджии не ми харесат на мен нещо и реша да ги залея с по една кофа блажна боя. Ко праим?