От утре администрацията в България преустановява хартиения обмен на документи. Повече от 700 централни, областни и общински структури преминават към изцяло електронен документооборот помежду си.

Мярката, заложена в законодателството, ще доведе до шесткратно увеличение на ефективността на административния обмен, съобщиха от правителството. Очаква се годишно да бъдат спестявани повече от 100 тона хартия, значително да намалеят разходите за закупуването й, както и за печатни консумативи, куриерски услуги и др.

719 са реалните участници в Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС), чрез която се осъществява електронният документооборот към края на октомври тази година. Това е първата приложена на национално равнище всеобхватна мярка за премахване на хартиената администрация, както и една от основните за намаляване на административната тежест за гражданите, бизнеса и за самите администрации, уточняват още от правителството.

Електронният обмен на документи е сигурен и се извършва в контролирана среда, а документите са гарантирани с електронен подпис. Това позволява да бъде проследено точното време на изпращане, получаване и регистриране на документа. По този начин се повишава контролът върху институциите както от страна на потребителите, така и между самите администрации, се казва още в съобщението от МС.

 

 

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Димитър
Димитър
18 ноември 2018 14:48
Гост

Пак пишете недосмислици в стил „ще ни оправят от днес за утре“, както се надява по-голямата част от населението. Да, ама не както казваше един голям журналист. Администрацията тепърва ще преминава към електронен формат. Това е поетапен процес, който иска време и време. Няма такъв филм „от утре“. Спрете да заблуждавате хората!

Дарина
Дарина
01 ноември 2018 11:36
Гост

в хартиения обем на документи се вижда когато има несъответствие. Тоест, когато има измама в документите, наречена невярно съдържание. А в електронните документи, всеки ще може да поправя данни.

Димитър
Димитър
01 ноември 2018 9:34
Гост

Въпрос:Това означава ли,че от днес- 01.11.2018 год.гражданите могат да искат и ще получават необходими за тях документи от държавната администрация/и общинска/по ел.си поща от дома си?

Андрей
Андрей
01 ноември 2018 15:15
Гост

Че те могат и отпреди това – стига да имат квалифициран електронен подпис.

Минко
Минко
31 октомври 2018 16:03
Гост

Как пък изчислиха точно шесткратното увеличение на ефективността на административния обмен.

Гейтс
Гейтс
31 октомври 2018 15:52
Гост

Дано само цялата система да е подсигурена срещу сривове. Надявам се обменът на данни да е криптиран, иначе…

DPO
DPO
31 октомври 2018 15:58
Гост

Иначе все едно документите са оставени на улицата. Мен ме притесняват компютрите по общините, които са мега зле и няма и помен от сигурност на данните.

Минувач
Минувач
31 октомври 2018 16:05
Гост

Всичко е изчислено. Сега ще завалят едни обществени поръчки за техника, които естествено ще бъдат спечелени от наши хора.

Иван
Иван
31 октомври 2018 15:47
Гост

Горките чиновници, сега няма да има на кого да се мусят и да се правят на важни. Съвсем ще им падне мотивацията.

Потърпевш
Потърпевш
31 октомври 2018 16:11
Гост

Ще избиват комплексите в къщи. Иначе въобще няма да ми липсват мустакатите лелки, които ме гледат важно през дебелите си очила и действат със скоростта на охлюв без да им пука за опашката от хора.

Човек
Човек
31 октомври 2018 15:46
Гост

Разгеле!