Татяна Жилова от Административен съд София-град е новият председател на Съюза на съдиите. Тя беше избрана след Общото събрание на съсловната организация, което се проведе днес в сградата на Съюза на юристите и излъчи нов управителен съвет.

В управителния съвет на ССБ влязоха и Красимир Мазгалов от Софийския градски съд, Атанас Димов Атанасов от Окръжен съд – Стара Загора, Десислава Попколева от Софийския градски съд, Цветомира Велчева от Районен съд – Ловеч, Стою Згуров от Софийския районен съд и Владислава Цариградска РС-Луковит.

За почетен член на ССБ беше избран вече пенсиониралият се дългогодишен върховен съдия и предишен председател на организацията Борислав Белазелков.

Събранието дойдоха да поздравят лично министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов, председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, членът на Висшия адвокатски съвет проф. Ангел Калайджиев и председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев.

Във всички изказвания обща тема беше сътрудничеството между представителите на различните правни професии, а шефът на асоциацията на прокурорите изрази желанието си прокурорите и съдиите да си протегнат ръка.

Проф. Стоилов говори за справедливостта и за това, че съдиите са призвани да осигурят справедливо и предвидимо правосъдие. „Правосъдието няма как да бъде осъществявано от хора, които не са независими както в своите индивидуални прояви, така и в отношенията си с останалите институции. Това не изключва взаимодействието между властите“, каза министърът на правосъдието.

Той припомни как общите действия на съдии и адвокати, както и на другите правни професии, доведе до възпиране на вариант на реформа на съдебната карта, който е неприемлив за гражданите. Засегна и темата с Единната информационна система на съдилищата. „Предпочитам да вървим от основата към върха, да идентифицираме реалните проблеми, с които се сблъскваме, които често са хронифицирани и да търсим законовите промени, а едва накрая да търсим дали са необходими промени на върха на нормативната конструкция – в Конституцията“, каза проф. Стоилов.

След него проф. Калайджиев заяви, че Висшият адвокатски съвет подкрепя професионалните позиции и стандарти, които поддържа ССБ.

„Усещаме вашата подкрепа. Единните действия на всички юристи – адвокати, съдии и прокурори трябва да бъдат насочени към решаването на проблемите. Не трябва да има разделение по тези въпроси“, заяви досегашният председател на съюза Калин Калпакчиев.

Председателят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев припомни как заради общата и единна работа на съдиите, прокурорите и адвокатите в началото на миналия век България става една от водещите нации в Европа. „Нека заедно да постигнем върховенството на правото, но не като абстракция, а като възможност всеки един да бъде ценен уважаван и всички да живеем по-добре“, каза той.

Българските прокурори и асоциацията уважават всеки един български съдия. Моята амбиция и желание е българските съдии и прокурори да си протегнат ръка и заедно да отстояваме важните за всички нас каузи за върховенство на правото и независимост на съдебната система. Понякога заемаме различни позиции, но в една демократична държава това е нормално“, каза председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов. И подчерта, че тя и ССБ могат да си партнират по редица теми.

Калин Калпакчиев в отчета си подчерта, че съюзът преживява тежък период. „Не само защото дълго време бяхме обект на нескончаеми атаки. Това сякаш не ни разби, а вътрешната деморализация и страх по места. Колеги не искат да афишират членството си в съюза, за да не им навреди това на кариерата. Този процес е факт и се надявам, че има обратен път. Трябва да продължим напред. Не може без независима и силна съдийска съсловна организация“, заключи той.

38
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
само минавам
само минавам
22 септември 2021 11:45
Гост

На кой му вече пука за ССБ?

След Америка за България и не само, това е антика.

re:
re:
22 септември 2021 11:48
Гост

Бившият комсомол от профсъюза преоблечен в истанбулската конфекция.

Е, не са ли джендъри?

Криерно ли изразтват тези членове на УС на ССБ
Криерно ли изразтват тези членове на УС на ССБ
21 септември 2021 11:30
Гост

Ще видим дали тези съдии ще получат кариерен бонус и ще се издигнат скорострелно в системата ? Дали участието в такива организации не е с комерсиална ( кариерна) цел ? Ще гледаме сеира май

Анонимен
Анонимен
20 септември 2021 17:05
Гост

Варна, Дишката, избори 2022 ВСС и щото никога няма да я вземат във ВАС, а е на 54г. Много се прозрачни и елементарни беееее, ама многоо, ССБ!!!!

дее Луковит , деее Варна ?
дее Луковит , деее Варна ?
20 септември 2021 14:07
Гост

ААААА съдийката от Луковит ще оправи работата ! Таман от този висок професионален пиедестал ще дава насоки и визия. Тя много ги разбира нещата и не е ПУЦ-аджийка. интересно е защо не съдийства в родната си Варна ??? Тя е добре позната във Варна от ранната си и буйна младост- “ морален пример“ за доста млади дами. Еххх Варна, морето… интересноооо, интересно какви мъже се намират в този град, та чак до Луковит?

Пук
Пук
20 септември 2021 23:29
Гост

Еми те са се наредили , “високоморалната” Цариградска и вечно хленчещия и недоволстваш , вечно мърморещ и търсещ кусурите , абсолютно безполезен слагач Стою Згуров .
Очевидно е видял в това златна възможност за бързо кариерно израстване , щото очевидно по друг начин не му се получава , или за други облаги , или и двете …. Иначе не си представям какво прави там …
В резюме , много лош избор за ссб и а и останалите членове на УС , които ще трябва да дърпат тези двамата и да им сърбат попарата .

Анонимен
Анонимен
19 септември 2021 23:45
Гост

Соросоидно-грантаджийски отрепки. Без значение е кой е преЦедател.

Ogi
Ogi
19 септември 2021 18:43
Гост

„Независима и силна съдийска организация“…..Да , ама не . ССБ донякъде е силна , защото успява да прокара интересите на част от върхушката си – да им гарантира кариерно израстване или места във ВСС. Повече от това е трудно да се постигне , защото ССБ отдавна не е безспорен авторитет и истински представител на повечето съдии. Дори и добрите идеи на ССБ вече не се приемат , защото съдиите и политиците не им вярват и с право подозират , че са активисти на ДБ . Така е – включването в политиката си има и ползи , и минуси . „Независима“… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
19 септември 2021 19:02
Гост

Върхушка на ССБ?! Може би визирате Доган сарай, командния център на задкулисието в съдебната ни система, и обръчите му от фирми, които се облагодетелстват пряко от него. ССБ постоянно алармира и се бори с това нечистоплътно явление и затова лайнометите на Пеевски всеки път изливат помия върху дръзналите да осветят пороците и незаконните практики на тази мафия. И напр. Лозан Панов и Мирослава Тодорова какво спечелиха за активната си позиция по тези въпроси, освен продължаваща с години брутална разправа с тях? Нито състояние, нито постове, а единствено уважението на цялото съдийско съсловие, което платените пеевски тролове и куклите на конци… Покажи целия коментар »

Хе хе хе
Хе хе хе
19 септември 2021 15:00
Гост

Дежурните тролове по минуси.

Истината не може да бъде изтрита, както неспособността на Демократична България да управлява България. С или без Харвард. Или въпреки Харвард.

Дежурен Пеевски трол
Дежурен Пеевски трол
19 септември 2021 15:15
Гост

Точно така, колеги! Единствената истина е тази в некафявите медии на най-честния БГ олигарх, незаслужено попаднал в списъка Магнитски! Истината не може да бъде изтрита! (освен ако не се случи каквото се случи на най-безпристрастния и независим правен сайт преПравен свят)

ДС 2
ДС 2
19 септември 2021 14:56
Гост

Да живее Ленинският Комсомол!

Да живее в независимия български съд! Да живее!

Да живее на сметката на Америка за България.

Дежурен Пеевски трол
Дежурен Пеевски трол
19 септември 2021 15:19
Гост

Един ден Господ (не Каскета, а другия) ще накаже мръсниците от Америка за България, които мътят водата на Доган сарай, който е най-големият радетел за независима съдебна система у нас, както и президента Байдън и МФ на САЩ, които се поддадоха на натиска на олигарха Прокопиев и включиха в списъка Магнитски най-честния и успял БГ бизнесмен, който притежава най-независимите некафяви медии у нас!

ДС.
ДС.
19 септември 2021 11:08
Гост

Никоя суверенна и самоуважаваща се държава няма да търпи организационни клетки на чужди специални служби – да й дава тон в правосъдието! Маскирани като професионални организации на съдии, прокурори, следователи.

Това не е държава, а кочина! Да не говорим за дипломите на повечето съдии, прокурори и следователи от ПУЦ.

Орбан изгони Централноевропейския университет, а в България трябва да се закрият ПУЦ-овете, да не им се признават дипломите, да се смени целият личен състав в съдебната власт и всички съдии, прокурори и следователи да са изборни, мандатни, отчетни и отзоваеми.

След като станем президентска република с новата Конституция приета на референдум.

АМИН

само минавам
само минавам
19 септември 2021 10:53
Гост

Ачо Чека може да говори само от свое име. Не и от името на адвокатите!

Какви професионални стандарти, к’ви 5 лева? За 30 сребърника и за незабравимия образ на Иуда Искариотски ли иде реч, за да опазват съдиите интересите на Американската търговска камера по линия на Америка за България?

Анонимен
Анонимен
19 септември 2021 9:38
Гост

Явно вече се възприема нова политика, не тази на подмолни войни и лицемерно придържане към каузи, които пазят лични интереси.

Немо
Немо
18 септември 2021 22:27
Гост

Най- достойно е ССБ да се закрие. След резилите по конкурсите едва ли има нормален, който да вижда в него нещо друго освен една подла клика. Не , не са проблем“атаките“ , проблем е да има нелегална партия по месторабота и то в съда. Поне да си сменят името – „Уреди другарче“ много ще им ходи…

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 22:47
Гост

И конкурсите кой ги организира – ССБ или ВСС? И заради чии гафове конкурсите се отменят от ВАС – на ССБ или на ВСС? А да не би ССБ да е много долюбван от ВСС? Май ви липсва „обновяващия“ се преПравен свят да си пишете там опорките….

Немо
Немо
19 септември 2021 9:18
Гост

А кой участваше в комисиите на конкурсите? Ако ССБ има властта да“самоуправлява“ съдебната власт ще си избере новияГешев…..ама техен,де. А кои избори са спечелили върхушката от типа на БЯЛАТА ЗЕЛКА , че да управляват ?

Съдия
Съдия
18 септември 2021 20:10
Гост

Дано продължи да отстоява независимостта на съда, както години наред го правеше съдия Мирослава Тодорова.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 19:27
Гост

А бе кво ви пука, това е ССБ, да не председател на ВКС

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 18:25
Гост

Изборът на Жилова показва, че ССБ са уморени от конфронтации и искат по-диалогичен председател.

Объркан
Объркан
18 септември 2021 18:26
Гост

И досегашните двама председатели са диалогични, макар че много им се събра, за Мирослава сам се опровергавам…

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 18:21
Гост

много приятно съм изненадан от думите на този прокурор Николов, не го познавам, но смятам, че такъв трябва да е диалогът. съдиите и прокурорите не са врагове, каквото и да ни показват във ВСС. кога ли ще изберем читави хора там?

колега
колега
18 септември 2021 18:18
Гост

Познавам Таня от много години. Има си нейна специфична мека категоричност и винаги действа с уважение към другия. Много мъдър избор. Поздравления!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 22:52
Гост

Мда. Никой не й обръща внимание. Ни в АССГ, ни във ВАС. Но шокирани, че изостанаха в уреждането на техни хора в тези две съдилища, ССБ решиха да сложат поне административен съдия за техен формален шеф, белким привлекат повечко административни съдии в редиците си.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 18:11
Гост

От 20 г. в този съюз има един поглед- този на М.Тодорова. Питките се сменят политиката я определя горната. Останалите се кланят викат ура и защитават тезите и. Кой колкото може, според капацитета си. Един пръстен ги владее. Доста жалка трупа….

14258
14258
18 септември 2021 18:15
Гост

Според мен изборът на Жилова днес показва точно обратното. Да видим кой от двама ни ще излезе прав!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 18:26
Гост

Да ви кажа, май и двамата сте прави, досега беше баш така МТ командваше парада, но май е дойде друго време

wind of change
wind of change
18 септември 2021 18:10
Гост

Времената се променят. Дано да се върнат онова, в което да си юрист, а да не говорим за съдия или прокурор, е било гордост и чест. Дано да се спре с ненужната конфронтация и скандали и най-сетне да има система, която работи ръка за ръка за добруването на хората, не казвам суверена, че тази дума напоследък ми опротивя. Прав е Янаки, истинската, качествената промяна започва от долу нагоре, тогава самата система ще изхвърли хора, които търсят единствено конфронтацията като Лозан и Иван. Защото няма какво да се лъжем и двамата са еднакво неградивни и контрапродуктивни

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 18:04
Гост

Административен съдия, председател на ССБ! Много интересно. Не познавам колегата, но това със сигурност ще е нов поглед

Административен съдия
Административен съдия
18 септември 2021 22:13
Гост

Уверявам Ви нов и много интелигентен поглед.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 22:25
Гост

Поздравления за съдия Татяна Жилова. Наред с нейния , чудесен избор е този на съдия Десислава Попколева и съдия Красимир Мазгалов.
За останалите съдии , членове на УС, ще си замълча.

Мирчо
Мирчо
18 септември 2021 22:30
Гост

Да, само те стават, за останалите четирима не трябва да се мълчи, нека се знае що за стока са.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2021 17:11
Гост

изумен съм от невероятното самочувствие , за съжаление без покритие , на четиримата районни съдии, кандидатирали се за членове на УС. Та нима няма достойни съдии от ВКС или апелативните съдилища , евентуално от окръжните …. Във ВКС безспорно ила разпознаваеми личности , които могат да обединят съдиите . Или те са толкова отвратени от наглостта на напористите млади съдии , че са се отдръпнали и са оставили нещата в ръцете на младите , които безспорно са на път да съсипят организацията . Хубаво е , че виждам името на съдия Попколева , която , мисля , е командирована във… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 септември 2021 17:25
Гост

Много вярно. Дано посочените лица,плюс „новите“ четирима прочетат това,да потърсят вината и в себе си,Иванова най-накрая да спре да се меси във всичко,а младите си вземат поука.

Мирчо
Мирчо
19 септември 2021 17:46
Гост

Много са нагли тези районни! Как може да се кандидатират при положение, че поне половина ВКС е било на събранието, но никой не е предложил някой от тях. Апелативните от всички райони също участваха. Съдиите от ВКС и тези от АС са в основата на всички инициативи през последните години. Бореха се като лъвове срещу уродливите форми на създаване на зависимости, пленяването на държавата от мафията и с голи гърди поеха ответните удари. Поклон пред тези достойни магистрати върховните и апелативните съдии в БГ. Тези навлеци и провинциалисти от РС трябва веднага да си подадат оставките, за да бъдат избрани… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 септември 2021 22:34
Гост

Кандидати за членове на управителния съвет са били
Десислава Попколева , СГС ,
Красимир Мазгалов , СГС,
Татяна Жилова , АССГ ,
Владислава Цариградска , Районен съд – Луковит
Цветомира Велчева , РС – Ловеч
Стою Згуров , СРС
Атанас Атанасов , Окръжен съд – Стара Загора
Вероника Бозова – Районен съд – Враца