Най-големият от 28-те административни съдилища в България – Административният съд София-град (АССГ) продължава да е най-натовареният от тях, отчете председателят му Радостин Радков.

АССГ осъществява съдебен контрол над актовете на администрацията, която, както и голяма част от населението, е концентрирана в столицата.

Миналата година в съда са постъпили 14 476 дела. Общият брой на делата за разглеждане през 2017 г. е 19 000. Статистиката показва, че на всеки от общо 69 съдии в АССГ се падат средно по над 36 дела.

В доклада си съдия Радков е посочил, че се запазва лошата практика (в разрез с чл.152, ал.1 от АПК) жалби да се подават директно в съда, без да са комплектувани с административните преписки. Това налага преди образуване на делото с разпореждане на зам.-председател на съда да се изисква преписката от ответника.

Затруднения възникват и при работата с вещи лица, отчита председателят на АССГ. И посочва, че пропуските в нормативната уредба са причина за проблеми при назначаването, изготвянето, приемането и заплащането на експертизите, както и при тяхната оценка.

По традиция място в доклада е намерил и сградният проблем. АССГ ползва част от сграда на ул. „Георг Вашингтон“ №17, която дели с Инспектората към Висшия съдебен съвет. Тя не може да осигури нормална и здравословна работна среда, изтъква председателят на съда. Съдебните заседания се провеждат в шест малки зали по все по-сгъстен график, а след встъпването в длъжност на осем съдии в края на 2016 г., понякога е невъзможно да се намери свободна зала.

Радков посочва, че все пак надежда вдъхва фактът, че ВСС е предприел мерки за решаване на проблема със сградата, което би позволило на най-големия и натоварен административен съд да работи в нормални условия. За нуждите на АССГ и на Административния съд София-област беше предоставена бившата сграда на Софийския районен съд на бул. „Драган Цанков“, но тя е в много лошо състояние и преди да се нанесат там, трябва да бъде извършен сериозен ремонт.

Към проблема със сградата се добавя и фактът, че голяма част от компютърната техника в съда не отговаря на съвременните изисквания и не позволява използването на актуални операционни системи.

Председателят Радостин Радков е отчел, че въпреки несгодите, съдът работи качествено, прозрачно и се произнася в разумни срокове. Освен това АССГ е от малкото български съдилища, в които се прилагат пряко европейски правни норми, а магистратите отправят преюдициални запитвания до Съда на ЕС.

Коментирайте

avatar