Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) пусна от ареста адвокат Славчо Марков заради заболяване, което не позволява да остане с най-тежката мярка за неотклонение.

Марков беше арестуван в началото на юли и обвинен, че е бил част от престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства, ръководена от избягалия в Дубай Васил Божков.

Оттогава Марков е в ареста и съдилищата отказваха да го освободят. Сега съставът на АСНС е преценил, че и към момента има доказателства за обвиненията срещу него, както и опасност да извърши престъпление, но е преценил, че здравословно състояние на Марков е несъвместимо с условията на следствения арест, съобщиха от съда.

Затова 70-годишният адвокат, който е и бивш полицай, ще бъде под домашен арест с електронна гривна за проследяване.

През юли Марков беше задържан заедно с Веселин Балтов, за когото се твърди, че е бил шеф на охраната на Божков. След това прокуратурата обяви, че групата е събирала лични данни за магистрати и семействата им, снимала ги и им изготвяла профили.

Две седмици по-рано пък Божков беше публикувал в профила си във Фейсбук снимки на прокурор Ангел Кънев, заснет да излиза от Националната агенция за приходите (НАП), като твърдеше, че фотографиите му били предоставени от симпатизант и обеща да разкрие повече за натиска на прокуратурата над НАП. След това пък Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация, че заснемането на Кънев е криминален натиск.

Последва реакция и от Софийския адвокатски съвет (САК), който изрази тревога от поредното задържане на адвокат на известен подсъдим, след като преди това беше задържан защитникът на Цветан Василев – Лазар Карадалиев.

От САК подчертаха, че на 5 юли Славчо Марков е бил оставен в ареста след секретно заседание на спецсъда, на което представител на колегията в лицето на секретаря ѝ Пейчо Пейчев, не е допуснат до залата.

Славчо Марков пък е защитаван от сина си Филип, който още след арестите обяви, че баща му няма обвинения за никакви снимки и двамата никога не са виждали разпространените фотографии.

Жената на Божков също е на свобода

Жената на Васил Божков – Елена Динева, също вече е на свобода, след като остана 8 месеца в ареста и няма как да бъде задържана за по-дълго в досъдебното производство. Тя е освободена с постановление на прокурор, съобщиха днес от държавното обвинение. В началото на месеца АСНС определи на Динева гаранция от 1 млн. лева, но тя отказа да я плати, като обясни, че няма толкова пари. Още тогава защитниците ѝ заявиха, че Динева ще остане в ареста до края на месеца, когато прокуратурата сама ще трябва да я освободи.

Тя беше задържана в края на февруари и обвинена за участие в престъпната група, ръководена от съпруга ѝ. Показания срещу нея беше дал и Цветомир Найденов, който е основният свидетел срещу Божков. В тях той твърди, че Динева е знаела за престъпната му дейност и била запозната дори със случаи на изнасилвания и убийства, в които той бил замесен.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
23 октомври 2020 11:25
Гост

Пълни уроди и подлоги на ПОРЪЧКОратурата са Ушев и компания от Специализирания мафиотски съд! Да държат да гние в ареста човек на преклонна възраст, а на всичкото отгоре и адвокат! А сега с всичката си наглост мафията в лицето на Главния каскетолог иска обжалването пред ВКС да отпадне и шепата съдии на пряко подчинение на Доган сарай в специализираните съдилища да колят и бесят както намерят за добре! Прав е Христо Иванов, че тази имитация място за правораздаване е за закриване!

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 16:19
Гост

Христо Иванов може да е прав, но не прави абсолютно нищо, за да се промени нещо наистина.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 16:58
Гост

Дебаркирането му в Росенец мисля, че доста разбуни духовете и много хора си дадоха сметка за фрапиращите беззакония на управляващите и „обръчите от фирми“ на Доган. След това подаде няколко хиляди сигнала срещу Гешев до абсолютно всички прокурори, никой от които не се осмели да го разследва, в противовес на твърденията на самия Гешев. И много още инициативи, които управляващите всячески се опитват да блокират, а него лично да омаскарят.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 18:52
Гост

Така е. Въпреки това не смятам, че това да прошепнеш „Пожар“ е достатъчно, когато всичко около теб гори. Ако сигналите до прокуратурата работеха, ние нямаше изначално да имаме проблем. Целта му е някакви хора да си дадат сметка какво се случва? Това, което се случва е очевидно за всеки, който би пожелал да го види. Останалите няма изведнъж да бъдат пробудени от 148-мия скандал за последните 5 години. Очите на хората са си отворени, но нищо не се случва, защото „лидерите“ като Христо Иванов не ги водят наникъде и не предлагат нищо. След месеци протести ГЕРБ бяха тези с проект… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 19:06
Гост

Христо Иванов е герберастка подлога, за парички направи цирка на плажа, за да отклони хората от основното- да се махат Тиквата и Каскета. Като беше министър при герб, защо не протестира на плажа?

Чочо
Чочо
23 октомври 2020 11:15
Гост

Жалко че Божков няма да бъде съден.

Цецо
Цецо
23 октомври 2020 11:16
Гост

А, те хората вече пиха по една студена вода.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 11:35
Гост

А Доган, Пеевски и други видни олигарси и представители управляващата хунта – съжалявате ли, че никога няма да бъдат съдени, поне не и при този състав на ВСС и главен прокурор?

Чавдар
Чавдар
23 октомври 2020 11:14
Гост

Стига, бе! Да си адвокат на Божков и да си чист като сълза.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:59
Гост

8 месеца в нечовешки условия в ареста, заради обвинение, че си снимал обществена личност на публично място…

Мики
Мики
23 октомври 2020 11:08
Гост

Толкова им е ресурсът на спецовете.

Ристевски
Ристевски
23 октомври 2020 10:48
Гост

Смятам, че Божков няма да бъде осъден в България никога

Лозан
Лозан
23 октомври 2020 11:11
Гост

Абсурд! Освен ако не го екстрадират.

Ристевски
Ристевски
23 октомври 2020 10:48
Гост

Яловите опити на прокуратурата продължават

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:47
Гост

За положението с Божков вина имат Борисов и Цветанов. Под тяхна протекция е завлякъл страната с милиони. Той не го е направил на 29.12.2019 и да са се емнали резко да го арестуват. Това се е случвало с десетилетия

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:47
Гост

Впроса с екстрадацията трябва да се реши на международно ниво. Не може да искаш да съдиш някой, но той да избяга в страна и да не се върне. Егати правата. Завлича страната с милони и после отива на друго място да си прави там пари, но вече без да прецаква държавата

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:46
Гост

Опредлено мисля, че и да арестуват всички окол обкръжението му, дори и чистачките му, пак мисля, че това са безплодни напъни

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:45
Гост

Уви, тоя човек ще си остане в Дуба до живот. И няма да му е зле там. А и релано ще налее още пари в страната, като ще строи там хотел. Като му спряха хотела на площад Македония, ще си направи там някакъв хотел. Той има ум за изкарване на пари. Няма да кара винаги на приятели

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:45
Гост

То като се смени властта тук ще спрат да се занимават с него. Ще се забрави

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:44
Гост

Напъните на прокуратурата принципно са похвални, но реално няма да доведат до никакъв резултат по делата срещу Божков

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:44
Гост

Ей голям напън срещу тоя. Абе няма да го вкарате в затвора и това си е.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2020 10:43
Гост

Те и адвокатите му ли са погнали