Доскорошният председател на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев и следователят и бивш служебен министър на правосъдието Мария Павлова ще са заместници на проф. Янаки Стоилов в Министерството на правосъдието.

Както „Лекс“ писа още преди седмицаИван Демерджиев става зам.-министър на правосъдието и заради тази позиция в служебното правителство той се оттегли от надпреварата за председател на Висшия адвокатски съвет.

Демерджиев е роден през 1975 г. Той е адвокат от 2001 г. Пред две години беше избран за председател на колегията в Пловдив. Той е специалистът по гражданско и търговско право в екипа на Янаки Стоилов.

Другият зам.-министър на правосъдието – Мария Павлова, също е родом от Пловдив. Тя беше министър на правосъдието в предишния служебен кабинет, назначен от Румен Радев през 2017 г.

Павлова е възпитаник на Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Започва кариерата си през 1998 г. в Столичната следствена служба. През 2006 г. става прокурор в Софийската районна прокуратура.

От 2012 г. е следовател в Националната следствена служба и продължи да работи там след края на мандата на първото служебно правителство, от което беше част. От 2019 г. до август 2020 г. е била ръководител на звено „Аналитично“ в НСлС. Член е на Етичната комисия на службата.

Днес министър Стоилов представи двамата си заместници, като каза, че с опита си като служебен министър, Павлова ще помогне и за ускоряване на неговото навлизане в администрирането на дейностите в министерството. За Иван Демерджиев, министърът добави, че също има административен опит, тъй като е ръководил адвокатската колегия в Пловдив.

Началник на кабинета на правосъдния министър ще бъде Мариян Карагьозов, който също е юрист, но завършва и докторантура по балканистика в БАН, а до скоро е бил кореспондент на БНР в Истанбул.

Янаки Стоилов изброи и основните задачи си задачи, които включват и ревизия на досегашното управление, като подчерта, че принципите в работата са общи за служебното правителство – професионализъм, почтеност и прозрачност. Той посочи, че министерството също има отговорности по организиране на изборите, но напомни, че отговаря само за организацията в местата за лишаване от свобода и тази дейност не е основна.

„За нас е важно да подобрим обслужването на гражданите, включително електронното, като ще изискваме от служителите пълно съдействие и ритмичност по изпълнение на процедурите по издаване на различни актове. Проява на нетърпимост към лоши практики, защото от години най-проблемните области са с предоставянето на гражданство, с местата за изпълнение на наказанията, с вписванията. Имам амбицията да поддържаме активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет с цел повишаване на ефективността на неговата дейност и тази на органите на съдебната власт“, каза още Стоилов.

Затова още днес или най-късно утре той ще възложи проверки от дирекция „Вътрешен одит“ и Инспектората към министъра в няколко ключови сектора, които трябва да приключат до края на месеца.

Стоилов посочи, че проверки започват в Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на дирекция „Българско гражданство“ и на Регистъра за особените залози, като целта е да се подобри административното обслужване и да се избягват нередности.

Отделно ще започне проверка на обществените поръчки и сключените договори в министерството през последните години. Министърът добави, че ще бъде направен и преглед на дейността и резултатите на Националния механизъм за борба с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа, на Министерството на правосъдието, МВР, ВКС, ВАС и прокуратурата.

„Не подхождам с предубеждение. Не ги назначавам като претекст за някакви предварително взети решения“, подчерта Стоилов.

За времето, в което ще бъде служебен министър, той каза, че предвижда срещи с представители на магистратурата, на адвокатурата, на нотариалната камара, ДСИ и ЧСИ, Съюза на синдиците, Съюза на юристите и др.

Стоилов изрично посочи, че една от задачите му ще е провеждането и на изпита за юридическа правоспособност, който трябва да се проведе през декември.

Той коментира и очаквания анализ за дейността на специализираните съдилища и прокуратури, като обясни, че се надява той да е изготвен още в мандата на служебното правителство и да бъде на разположение на следващото Народно събрание, което да обсъжда бъдещето им.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
someone
someone
18 май 2021 16:26
Гост

Дано имат куража да насрочат конкурс за ЧСИ!

Дано, ама надали
Дано, ама надали
18 май 2021 18:13
Гост

След този за ДСИ. И какво по дяволите значи да име едновременно ЧСИ и ДСИ ?!?!?! Това не го разбирам. Все едно сега нотариусите да се наричат по закон – частни нотариуси и да има още едни от миналия век – в онази сграда на Попа. Да ги махат тези лебоядци на бюджетна сметка и да засилят контрола върху съдебните изпълнители и това е! Пък на всичкото отгоре има и публични изпълнители, ама айде там е малко по-различно. Така наричаните ДСИ-та нищо не правят и само взимат една шапка с пари месечно. Освен това правят и по някоя дребна далаверка,… Покажи целия коментар »

само минавам
само минавам
18 май 2021 14:16
Гост

Със стари министърки, нов политически кабинет не се прави! Янаки, Янаки, ушите ще си ядеш! Това не са ти студентите да им разтягаш локуми. Министър на правосъдието си.

Kiki
Kiki
18 май 2021 12:31
Гост

Много добър екип. Браво и успех!

Юрист
Юрист
18 май 2021 12:29
Гост

С изпитите за правоспособност, какво се случва???? Ще си чакаме до декември ли?

Анна
Анна
18 май 2021 12:48
Гост

Не, на пресконференцията казаха, че една от задачите им е провеждането на изпит за правоспособност.

Stratiev
Stratiev
18 май 2021 11:08
Гост

Дори не ме вълнуват. Те са за 2 месеца министри.

Anonimen
Anonimen
18 май 2021 11:26
Гост

А, знаете ли за това време колко неща могат да се променят било то в добра или лоша посока.

Бобо
Бобо
18 май 2021 11:08
Гост

Явно за Радев сега е момента да си прокара приятелите, защото народа не иска ГЕРБ. Но това е тъпо решение.

Филип
Филип
18 май 2021 11:28
Гост

Аз лично въобще не виждам друга алтернатива. А и въобще не ми пречи, че са хора на Радев.

Englishman
Englishman
18 май 2021 11:08
Гост

Слаба работа. Очаквах по-експертно правителство от Радев.

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 11:07
Гост

И как Радев реши, че трябва бивши депутати от БСП, които уж народа е забравил, да се направят служебни министри?

Фики
Фики
18 май 2021 11:33
Гост

Само да не са от ГЕРБ. Че достатъчно поразии извършиха.

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 11:07
Гост

Подкрепям служебния кабинет честно казано.

Заки
Заки
18 май 2021 11:34
Гост

И аз. За сега се държат много професионално.

Re:
Re:
18 май 2021 14:18
Гост

Засега. Но не съвсем.

AnimalMan
AnimalMan
18 май 2021 11:07
Гост

Ами специалисти са всички, но ме съмнява, че кой знае какво могат да направят.

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 10:59
Гост

Излагаця е, че Стоилов е на този пост. А Кацаров е здравен. Всики са се доказали, като неуспешни министри преди години.

Todorina
Todorina
18 май 2021 10:59
Гост

Той Борисов затова поздрави Радев за избора на служебен кабинет. Защото са такива кратуни избрани за министри, че правят услуга на ГЕРБ.

Ananieva
Ananieva
18 май 2021 10:58
Гост

Янаки Стоилов защото е страшен експерт та правосъден министър станал…

Stoil
Stoil
18 май 2021 11:36
Гост

На фона на предния… Няма въобще база за сравнение.

На фона на предната
На фона на предната
18 май 2021 18:59
Гост

Русо гладно нема! Сега ПУЦ-аджийката от Граово ще я натаманът в Административен съд – София област на заслужен отдих до пенсиониране! А Янаки ще си остане с локумите за има-няма 2-3 месеца министерстване. И с това. Друго няма при него. От едно време е така и така ще си остане … няма по-отчтливо присъщ на цялото статукво от последните години от най-младият депутат в последното Велико народно събрание, приела настоящата Конституция!

Flarken
Flarken
18 май 2021 10:57
Гост

Събрали бивши бесепари. Пълна трагедия.

Gero
Gero
18 май 2021 11:38
Гост

Аз пък напълно одобрявам това служебно правителство.