Адвокати сигнализираха за неспазване на противоепидемичните мерки в сградата на Софийския районен съд на бул. „Цар Борис III“.

На снимки, които изпратиха на „Лекс“, се вижда струпване на хора в коридорите на сградата. Самите коридори няма как да бъдат проветрявани поради липса на прозорци.

Освен това от снимките се вижда и че на места не се спазва необходимата дистанция от поне метър и половина. Ситуацията е от днес в Гражданското отделение на съда.

„Лекс“ се обърна към председателя на Софийския районен съд Александър Ангелов. В резултат на запитването е разпоредено извършването на проверка, която да установи причините, довели до струпването на хора. За целта Ангелов е разпоредил да се снемат видеозаписите от камерите в коридорите на сградата, които да се анализират с цел констатиране на нарушения на мерките срещу разпространението на коронавирус.

Според правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия, приети от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет през май, участниците по дела се допускат в съдебните сгради непосредствено преди започването на конкретното заседание. Дадена е възможност да се влиза и на участници в следващите максимум две дела в едно заседание, но когато е възможно да се спази дистанция между лицата, както и когато коридорите на съдилищата са с постоянно проветряване.

Когато не е възможно спазване на дистанция и когато няма възможност за постоянно проветряване на коридорите, тогава трябва да се изчака пред сградата.

От СРС днес напомниха, че в редица свои заповеди Александър Ангелов е въвел мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в съда съобразно правилата на Съдийската колегия.

В тях се казва, че всички, които влизат в съдебните сгради, трябва да са с маски, да се спазва дистанция най-малко два метра, да дезинфекцират ръцете си и подметките на поставените специални стелки, подаването на документи да става на едно гише на входа, а достъпът до зданието на бул. „Цар Борис III“ да се осъществява на два потока, единият от които за участие в открити съдебни заседания, като тези лица се допускат приоритетно в сградата, но не по-рано от 20 минути преди началото на съдебното заседание, за което са призовани.

Проверка на „Лекс“ в графика на заседанията на Гражданското отделение показа, че днес например в зала 8 от 9,30 ч. до 12,20 ч. са били насрочени 17 дела, като часовете им са през 10 минути (графика виж тук).

Самата сграда пък е така конструирана, че залите се падат една срещу друга в коридор – за разлика от Съдебната палата, която има големи фоайета. Така често се стига до невъзможност за спазване на дистанция между страните, изчакващи за заседания в съседни или срещуположни зали.

Заради това председателят на СРС Александър Ангелов е разпоредил проверката да обхване не само спазването на мерките, но и на начина, по който се насрочват откритите съдебни заседания в гражданското отделение днес. Срокът за извършване на проверката е 6 ноември.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 октомври 2020 16:31
Гост

Тая държава отива на майната си. Герберасти крещят истерично за мерки, маски и дезинфектанти, ковидиоти ги гледат като божества и пищят, че мерките са закъснели, затлъстял нарцис ръси мозък от джипка, голи главички се карат лошо по ТВ, точат се лиги по пари от Брюксел и зад воала на дирижираната истерия се случват тъмни процеси, след които всички, които останат в БГ, ще са скъсани като клошари. А някои ще се изнесат към Америка с пълни шкафчета.

съдия СРС
съдия СРС
29 октомври 2020 9:26
Гост

Абе хора, не разбрахте ли колко елементарно се решава въпросът: нар. всякакви шефове деловодства, секретари, уредници сгради и други началници да направят ЕЛЕМЕНТАРЕН график на залите така, че да не се засичат една срещу друга, в един и същи ден много и т.н., за да може на хората изобщо да им се даде възможност да спазват мерките. Щом адвокатите надигат глас, ако трябва за да се спазят мерките и да не се струпват хора, ще има три пъти по-малко заседания, отколкото сега. ама тогава „хранилката“ спира, а ? Няма „отивам до съда да върша работа – Дай 50 лева? Нали….… Покажи целия коментар »

Име
Име
29 октомври 2020 15:33
Гост

Г-н съдия, ти си гледай заплатката и правораздаването, ако обичаш, не си ври носа в адвокатските 50 лева. Ако много завиждаш- хвърляй държавната службичка и събирай с пачки по 50, много е лесно.

Недоволен
Недоволен
29 октомври 2020 0:23
Гост

В ГО на СРС е най-лошата организация – висенето по опашки за регистратура и чакането в претъпкани коридори за заседания, звъненето по телефони за справка, които накой не вдига, тотална мръсотия навсякъде, а по 2 часа не работят, защото уж дезинфекцирали… И като добавиш към това качеството на съдиите, събрани оттук-оттам от дълбоко извънградска среда, картинката е жалка.

Гражданин
Гражданин
28 октомври 2020 21:03
Гост

Що някой си мисли,че в СРС е възможно са се спазват мерките при обема дела, които се разглеждат. То председателят на съда да не е падарин? Има си РЗИ. А в сградата на Скобелев какво да кажат, като там няма прозорци …

Тъпо
Тъпо
28 октомври 2020 22:09
Гост

И аз не знам каква е идеята на олигофрена, който писка за струпване в Софийския районен.

Аман
Аман
28 октомври 2020 20:51
Гост

Хайде стига вече с тая герберастика и истерии. Много умно, няма що- сега да клечат и адвокати, и граждани през 1.5 метра пред сградата на съда. Пъ като настинат, да им лепнат коронавирус. Та да знаят да си купуват маски. Идиот е подателя на сигнала.

Асан
Асан
28 октомври 2020 17:45
Гост

Искам да сезирам кварталния на „Филиповци“. Няма никаква дистанция в магазините за хранителни стоки. Ще плъзнем от тази зараза, бе!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 17:42
Гост

Много добре я познавам тази сграда. Дълго години си внасях там ДДС- то и наистина няма възможност за постоянно проветряване на коридорите.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
28 октомври 2020 17:37
Гост

Беше глупаво решение там да се направи съда, но – вече е свършено, сега не може да се промени – защото ще стане още по-глупаво – отдалеченост на съда от Центъра, липса на места за паркиране, всичко е насочено към комфорт на съдебните служители, няма ксерокс, няма книжарница за бели листа.

Самата сграда е бивше управление на ГУСВ, не е предвидена за съдебна сграда и т.н. Но вече е свършен факт, това е.

А дела има и ще има – каквото и да правят, хората имат проблеми и е редно да се решават чрез съда.

Konstantinov
Konstantinov
28 октомври 2020 16:57
Гост

И още нещо – тая хубавица със скъпото синьо палто от снимката, не разбра ли, че малката пластмасова маска само около устата и до носа е напълно безполезна, що не се покриват плътно нито устата, нито носа. Все едно ходи без масска.

Ласков
Ласков
28 октомври 2020 17:12
Гост

Защото е все тая, с маска, без маска, ако си в ковид среда, ще те хване. Само истерии с тези маски. И изкуствено завишени бройки болни. Сега всички адвокати ще псуват, заради идиотския сигнал на някой техен сдухан колега- ще има да висят пред СРС на опашки през 2 метра на студа.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 17:31
Гост

Не разбрахте ли, че маските не пазят.

Konstantinov
Konstantinov
28 октомври 2020 16:55
Гост

Абе те и без това повечето хора са болни, ама не знаят, защото не си правят всички тестове. Маските не помагат, разстоянието от 1.5 м не може да се спазва, а и то е вятър работа. Ковида е силно заразен и при спазване на мерките. Защо се занимават с глупости за минали събития, не ми е ясно

Име бе
Име бе
28 октомври 2020 17:16
Гост

Ти добре ли си? „Абе те и без това повечето хора са болни, ама не знаят, защото не си правят всички тестове.“ – като си направят тестове, ще оздравеят ли? Или само ще налеят едни пари в едни джобове, по 100 лева за тест? Какъв е тоя грип, дето хем си болен, хем не знаеш? Т.е. си здрав, ама като ти праснат резултат от теста, който сам плащаш, ставаш болен?

Предложение
Предложение
28 октомври 2020 16:36
Гост

Председателят да даде по една палка на охраната, която да бие през ръцете ония адвокати и страни, които не спазват дистанция ли?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:52
Гост

Да, той какво да направи в случая? Всичко е въпрос на лична отговорност.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 17:35
Гост

Или направо шамари като в Индия.

Коко-Роко
Коко-Роко
28 октомври 2020 16:28
Гост

Със синьото е симпатяга …

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:25
Гост

Медиците не могат да се справят, а тия са набутали сички в тесен коридор. Уви по статистика поне 1 е болен в тоя коридор

Име
Име
28 октомври 2020 16:53
Гост

Ако вярваш на статистиката, значи и ти си болен.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:25
Гост

Лошо е положението общо в страната, а заради такива нелепици става по-зле!

Име
Име
28 октомври 2020 16:54
Гост

Да, колкото повече се раздухва изкуствено тази истерия, все по-зле става.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:24
Гост

Ковид няма да си иде бързо и трябва да свикнем. Но българите, а и други нации не искат да го направят

Манолева
Манолева
28 октомври 2020 16:24
Гост

Явно нещата вървят към пълен Локдаун

F. W
F. W
28 октомври 2020 16:24
Гост

Нищо ново. Булгаристан. НЕ се спазва дисциплина. Ако не са ни затворили, не спазваме нищо!

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:23
Гост

А тия коридори не се и проветряват. Много лошо. Много

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:23
Гост

Според мен трябва проверка и да се накаже тоя, който оставя всеи да си влиза и да не спазва дистанция

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:23
Гост

А какво е това носене на маски от тия дами, дето носовете им са отвън

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 16:22
Гост

Еми така ще е. Видимо е препълнено

пена
пена
28 октомври 2020 16:16
Гост

най смотания съд който го набутаха в тая малка сграда, кой умник взе това решение, на вятъра потрошени пари за ремонти и т н и т н….

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 17:48
Гост

За „умното“ решение ГО на СРС да се помещава в тази сграда и нескопосаното изпълнение благодарете на бореца за правда Методи Лалов , той и с медали се окичи за това . Не по – добро е решението за НО на СРС . Пак благодарение на Методи Лалов .

А сега де
А сега де
28 октомври 2020 16:11
Гост

И кой идиот е инициирал сигнала? Ха сега всички адвокати през два метра, да чакат пред СРС на опашка.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 17:36
Гост

Има да реват за друг вход, ама тук няма.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 17:38
Гост

Някой, който страда от липса на работа явно. За това ще сме на такъв хал-всеки гледа в канчето на другия.