Всички офиси на Агенцията по вписванията в страната ще работят извънредно тази събота и неделя, за да могат всички търговци, фондации и сдружения, които не са развивали дейност през предходната година да подадат задължителната за това декларация. Това трябва да стане до края на март, а досега са подадени едва половината от очакваните декларации.

В събота и неделя – 30 и 31 март 2019 г., работното време на агенцията ще е от 9 до 15,30 ч. „Така институцията цели да улесни подаването в срок на декларациите по чл.38, ал.9, т.2 от Закона за счетоводството“, съобщиха от АВ.

От там припомнят, че освен на гише, документите може да се подават и онлайн на сайта на Търговския регистър и регистъра на юридически лица с нестопанска цел  – www.brra.bg.

Статистиката показва, че все повече заявления се подават с електронен подпис.

От Агенцията по вписваният посочват, че очакват тази седмица да бъдат подадени поне 75 000 декларации за неупражняване на дейност през 2018 г.  До момента са постъпили около 100 000 декларации. От тях около половината са подадени на гише, а останалите – по електронен път.

„Миналата година в системата на Търговския регистър бяха извършени действия по обновяване и модернизиране, което увеличи с осем пъти капацитета ѝ на работа. Въпреки това, апелирам към търговците и юридическите лица с нестопанска цел да не чакат последните дни, за да внесат декларациите си“, заяви директорката на агенцията Габриела Козарева.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Време е
Време е
25 март 2019 16:08
Гост

Крайно време е да се дисциплинират търговците у нас. Друг е въпросът защо е легално допустимо да съществува ЮЛ, което да не развива дейност.

Анонимен
Анонимен
25 март 2019 11:29
Гост

Така е, като се чака до последният момент. Аз моята я подадох отдавма и то с електронен подпис, за да не се блъдлам по опашките.

анонимен
анонимен
25 март 2019 11:35
Гост

Няма начин да си купя електронен подпис, който ще ползвам веднъж в годината.

пешо
пешо
25 март 2019 12:03
Гост

Тогава се реди в последният момент, а ние ще работим заради теб, понеже нямаме нужда от почивка.

Що е то XXI в. и има ли почва у нас?
Що е то XXI в. и има ли почва у нас?
25 март 2019 16:06
Гост

Е-подписът е инвестиция, която ще ти се върне хилядократно. То не е само една услуга, а дава достъп до десетки. Да не говорим, че времето, което ще спести и на теб, и на администрацията, просто няма стойностно измерение.

Анонимен
Анонимен
25 март 2019 11:21
Гост

Похвална инициатива.